Stödet till studieförbunden

Motion 2020/21:2641 av Boriana Åberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-10-05
Granskad
2020-10-05
Hänvisad
2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att stoppa den statliga finansieringen av Folkbildningsrådet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att låta studieförbunden fungera under marknadsmässiga villkor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På Folkbildningsrådets hemsida står följande att läsa: Folkbildningen ska ge alla möj­lighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Det låter onekligen som en behjärtansvärd ambition, men ska detta verkligen finansieras med skattepengar? Skattebetalarna finansierar redan komvux, universitet och högskolor som erbjuder utmärkta möjligheter till kunskap och bildning, dessutom med tydligare och mer strukturerad kvalitetssäkring.

Studiecirklarna och folkhögskolorna kom till i slutet av 1800-talet i ett Sverige där majoriteten av befolkningen saknade studentexamen. Då fanns det ett oerhört sug efter kunskap och goda skäl för staten att stödja en verksamhet som gav människorna bättre självkänsla och större möjligheter till jobb. När man öppnar en studieförbundskatalog idag handlar utbudet om matlagningskurser, silversmide, seglingskurser, sömn, stick­ning etc. Kort och gott ett varierat utbud av trevliga fritidssysslor. Det finns dock ingen som helst anledning att vuxna människors hobbyer ska finansieras med skattepengar. 

Fusk med både påhittade deltagare och fiktiva aktiviteter är vitt utbrett, likaså fusket med bluffakturor och påhittade hyresavier. Den allvarligaste överträdelsen är dock ut­betalningarna av bidrag till studieförbundet Ibn-Rushd. Detta har kritiserats av många, bland annat forskarna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren. Det före­faller finnas starka bevis för att studieförbundet Ibn Rushd har tydliga kopplingar till Muslimska brödraskapet. Detta trots att studieförbundet självt påstår att några sådana kopplingar inte finns. Islamiska Förbundet i Sverige (Ifis), som är medlemsorganisation i och grundare av Ibn Rushd, är en del av Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE). FIOE grundades som Muslimska brödraskapets europeiska gren 1989. Ett konkret bevis på kopplingen mellan Ifis och FIOE är Ifis stadgar, som säger att alla tillgångar ska tillfalla FIOE vid upplösning av förbundet.

Medlemsorganisationer och samarbetspartners till Ibn-Rushd har vid flera tillfällen bjudit in predikanter som har spridit hat mot judar och homosexuella och predikat om kvinnors underlägsenhet. Medlemsorganisationerna i Ibn-Rushd har målsättningen att skydda muslimers religiösa identitet från att påverkas de sekulära värderingarna som råder i Sverige och därmed hindrar integrering. Alla varningsröster om rörelsens kopplingar till islamism har blivit avfärdade som islamofobi och rasism. Genom att finansiera Ibn-Rushd har Folkbildningsrådet lyckats med konststycket att stödja såväl just den polarisering i samhället som den har i uppdrag att bekämpa som spridande av antisemitism, samt aktivt motverka jämställdhet och tolerans.

 

 

Boriana Åberg (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att stoppa den statliga finansieringen av Folkbildningsrådet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2020/21:KrU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att låta studieförbunden fungera under marknadsmässiga villkor och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2020/21:KrU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.