Till innehåll på sidan

Skattelättnader för manuell skördning m.m.

Motion 2012/13:Sk270 av Mikael Jansson och David Lång (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-03
Numrering
2012-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda former av skattelättnader för tillfällig arbetskraft som skördar manuellt inom växtodling eller som plockar bär under perioden från midsommar till den 30 september.

 2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en höjning av grundavdraget för plockning av vilt växande bär och svamp.

Motivering

Skattelättnader vid manuell skörd gynnar arbetsgivaren oavsett om han är en bonde, fruktodlare eller bärplockarfirma. Lönsamheten är ofta på marginalen i denna bransch och skattelättnader gynnar därför närodlade livsmedel. För svenska studenter kan arbete med manuell skördning vara en god hjälp för försörjning över sommarferien.

De svarta löner som finns inom säsongsarbetet med manuell skörd antas motverkas genom lägre skatter, och utländska bärplockare som är skattebefriade utsätts för lika konkurrens från svenska plockare om dessa har ett större grundavdrag.

Vilt växande bär och svamp är en tillgång som riskerar bli kvar i skogen om inte villkoren förbättras.

Stockholm den 2 oktober 2012

Mikael Jansson (SD)

David Lång (SD)

Yrkanden (2)

 • 1
  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda former av skattelättnader för tillfällig arbetskraft som skördar manuellt inom växtodling eller som plockar bär under perioden från midsommar till den 30 september.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 2
  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en höjning av grundavdraget för plockning av vilt växande bär och svamp.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.