Till innehåll på sidan

Rättvisa mellan upplåtelseformerna

Motion 2017/18:766 av Björn Wiechel m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-09-29
Granskad
2017-09-30
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn kring rättvisan mellan upplåtelseformerna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag råder en orättvisa mellan de olika upplåtelseformerna för bostäder. Framförallt är det beskattningen som bidrar till situationen, då den medför ekonomiska fördelar med att bo i bostadsrätt och villa jämfört med hyresrätt. Exempelvis är ROT-, RUT- och ränteavdrag inte möjliga att göra för boende i hyresrätt. Våra gemensamma skattepengar används därmed för att öka det privata kapitalet hos vissa boende. Bilden försvåras av att det inte sällan krävs mycket pengar för att alls kunna köpa en bostadsrätt eller villa, och då åtnjuta de gynnsamma bidragen, vilket gör att människor i en utsatt ekonomisk situation straffas dubbelt. Skillnaden i villkor mellan de olika upplåtelseformerna bör därför ses över, i syfte att öka jämlikheten och den sociala hållbarheten.

 

Björn Wiechel (S)

 

Marie-Loui

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn kring rättvisan mellan upplåtelseformerna och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Skatteutskottet
  Betänkande 2017/18:SkU9
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.