Östtimor
Motion 1997/98:U620 av Eva Goës m.fl. (mp, c, v, kd, fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1997-10-06
- Hänvisning
- 1997-10-10
- Bordläggning
- 1997-10-10
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Motion till riksdagen
1997/98:U620
av Eva Gos m.fl. (mp, fp, c, v, kd)
sttimor
Bakgrund
Indonesien r ett land som vxer lavinartat ekonomiskt. Landet r en militrdiktatur, som i huvudsak styrs av familjen Suharto. Indonesien r vrldens fjrde folkrikaste nation med knappt 200 miljoner invnare. Av de 16 300 ar som Indonesien bestr av r ca 6000 bebodda. 65 % r koncentrerade till Java, Bali och Madura. sttimor r en del av n Timor, men r ej godknd av FN som en del av Indonesien.
1975 invaderades sttimor av Indonesien nr Portugal drog sig tillbaka efter flera rhundrades kolonialt herravlde ver sttimor. Den vstra delen av n Timor, som legat under hollndskt herravlde, accepterade att ing i Indonesien medan den stra, Timor Timur sg fram emot att ntligen bli ett fritt sjlvstndigt land.
Den sjunde december fr 22 r sedan invaderade Indonesien sin mindre granne sttimor. Under de fljande ren har befolkningen av den stra delen p den lilla n Timor ftt utst fruktansvrda lidanden. En tredjedel av befolkningen, ca 250 000 mnniskor har ftt stta livet till under dessa r av indonesisk ockupation. Barn, kvinnor och mn har lemlstats, torterats ihjl. Folket har omplacerats i s k "resettlement areas" och tskilliga har kastats i fngelse.
Krnkningarna av de mnskliga rttigheterna har dokumenterats av bde Internationella Rda korset (ICRC), Amnesty International samt av mnniskor som har lyckats fly frn sttimor och tagit sig till FN:s mnniskorttskommission i Genve.
Den goda dokumentationen har bl a gjort att man i internationella fora, ssom FN:s generalfrsamling, skerhetsrdet, FN:s avkoloniserings- kommitt samt FN:s kommission fr mnskliga rttigheter, ptalat och fr- dmt mnniskorttskrnkningarna i sttimor. nd har inga strre eller avgrande framsteg gjorts vad gller situationen i sttimor.
Under de senaste ren har dock sttimorfrgan tagits upp p mnga dagordningar. 1991 reagerade vrlden kraftigt mot den indonesiska militrens raid mot ett fredligt demonstrationstg i sttimors huvudstad Dili, dr uppemot 300 mnniskor sgs ha mrdats och ytterligare mnga "frsvunnit". 1995 riktades strlkastarna terigen mot sttimor, d Carmel Budjardio frn sttimorkoalitionen i Storbritannien belnades med det s k Alternativa nobelpriset (the Right Livelyhood Award) och slutligen 1996, d norska Nobelkommittn utsg Biskop Belo och Jos Ramos-Horta frn sttimor som fredspristagare. Detta glder oss speciellt, eftersom vrt yrkande frn frra rets motion har frverkligats p detta omrde. Dessa hndelser pekar klart och tydligt p att sttimorfrgan r mer aktuell nu n ngonsin och att vi har all mjligheter att pverka, utan att vi ocks, som fredsstrvande nation, har en skyldighet att fra fram de viktiga komponenterna i sttimorfrgan.
De senaste rets hndelser har frskrckt oss. Valrrelsen i Indonesien innebar vergrepp av oliktnkande. Mnniskor har ddats, torterats och frsvunnit. I Dili r gatorna tomma efter mrkrets inbrott. En paramilitr organisation fr ungdomar stter skrck i folk nattetid. Mnniskor trakasseras och hotas. En ung man ddades fr att han bar Bisko Belos bild p sin T-skjorta.
Efter det att Biskop Belo fick fredspriset har vldet trappats upp och det hvdas att biskopen utsatts fr mordfrsk, bl a i samband med hemkomsten frn fredsprismottagningen i Norge d en folkmassa mtte honom. Bilder har kablats ut ver vrlden som visar brutal tortyr och avrttning av oliktnkande. Massakern den 12 december 1991 vid St Cruz-katedralen lever i folks medvetande. Stmningen r obehaglig, eftersom det finns en massiv nrvaro av soldater p n. Kontrollen och vervakningen av det sttimorianska folket r minutis. Det ursprungliga inbrdeskriget mellan befrielserrelsen och de indonesiska styrkorna har vergtt i ett strukturellt vld mot civilbefolkningen.
David Alex dd
Enligt vad oberoende organisationer erfar, dog den sttimorianske gerillaledaren David Alex den 25 juni 1997 under oklara omstndigheter. Amnesty International hvdar att han, tillsammans med fyra andra gerillamn, arresterades efter en konfrontation mellan den indonesiska armn och den sttimorianska gerillan FALINTIL i en by utanfr Baucau.
David Alex och fyra mn till hade frdats till Baucau fr att ska lkarvrd t den svrt undernrde gerillaledaren, nr den indonesiska militren pbrjade sin attack. Alex tillfngatogs efter att han hade skjutits i armen och i benet. Indonesiska kllor hvdar att han frdes till sjukhus, men dr dog av sviterna. 1996 rs nobelpristagare, Jos Ramos-Horta, menar att Alex i stllet mrdades p sjukhuset i huvudstaden Dili efter att ha utsatts fr svr tortyr.
Andra kllor hvdar att Alex inte alls dtt, utan finns hos militren. Mycket tyder p att det r p detta stt; Alex blev skjuten i armen och i benet; inga direkt livshotande skador. Vidare indikerar den tidiga begravningen att oklarheter finns huruvida han dtt eller inte; slktingar har varken sett kroppen eller varit med p begravningen, som hlls dagen efter ddsfallet.
Amnesty International uttrycker sin oro ver de vriga gerilla- medlemmarna som arresterades av den indonesiska militren. Tortyr och annan frnedrande behandling r mycket vanligt i Indonesien och sttimor, menar organisationen.
Vi krver att
- Sverige i FN omedelbart initierar en internationell granskning av omstndigheterna kring gerillaledaren David Alex frmodade dd i sttimor; - - Sverige verkar fr att FN av de indonesiska myndigheterna begr en frskran om att de fyra andra gerillamedlemmarna som hlls i frvar inte skall utsttas fr tortyr eller annan frnedrande behandling, samt att de antingen skall stllas infr en opartisk rttegng eller omedelbart slppas fria. - Sverige stdjer generalsekreterarens initiativ
Strax efter att Kofi Annan blev utnmnd som Boutros Boutros Ghalis eftertrdare som generalsekreterare i FN, brjade man sknja ett nytt klimat fr sttimors fredsprocess. Annan brjade med att utse den erfarne diplomaten Jamsheed Marker frn Pakistan som sin privata representant i sttimor. Marker har sedan dess haft diskussioner med regeringen i Portugal och med representanter frn sttimor som numera lever i exil. I mars reste han till sttimor och Indonesien, dr han mtte president Suharto och utrikesminister Ali Alatas samt de tv sttimorianska biskoparna Belo och Nascimiento. Han trffade ocks den fngslade ledaren fr sttimors motstndsrrelse, Xanana Gusmo.
ven om vissa kllor har freslagit att nya ministersamtal och nya rundabordssamtal med Intra-sttimordialoger kommer att hllas inom den nrmaste framtiden, har Marker antytt att det kanske kommer att bli frndringar i strukturen i de framtida fredsfrhandlingarna. Tillsammans med detta nya intresse p hg niv inom FN, kommer det ocks att behvas verkliga anstrngningar att f med sttimorianer i dessa samtal.
Vi krver att
- Sverige i skerhetsrdet och generalfrsamlingen uppmuntrar och stdjer generalsekreteraren vad gller att hitta en fredlig lsning p konflikten i sttimor. - Sverige i skerhetsrdet stdjer sttimors rtt till sjlvbestmmande genom en folkomrstning
Under en tvrsperiod har Sverige, som medlem i FN:s skerhetsrd, ett ypperligt tillflle att aktivt stdja sttimors rtt till sjlvbestmmande genom en folkomrstning. Detta r ett krav som frst framfrdes av den fngslade gerillaledaren Xanana Gusmo, men som ftt std av inte bara Biskop Belo och Jos Ramos-Horta, utan ven av Portugal som fr nrvarande sitter i trepartssamtal om sttimor, tillsammans med Indonesien och FN.
En folkomrstning ser vi som enda mjligheten fr sttimors folk att vlja sitt de. Den svenska regeringen har ftt en unik mjlighet att gra upp med sitt lngvariga hyckleri i sttimorfrgan. Jos Ramos-Horta, sttimors utrikesminister i exil, har lagt fram en detaljerad fredsplan som p sikt ska leda till fria politiska val och en folkomrstning i sttimor om sjlvstndighet. Sveriges regering har nu chansen att aktivt stdja Ramos- Hortas fredsplan i skerhetsrdet, samtidigt som den avbryter all vapenexport till diktaturen.
Vi krver att
- Sveriges regering aktivt stdjer Ramos-Hortas fredsplan i alla sammanhang; - - Sveriges regering aktivt stdjer idn om en folkomrstning om sjlvstndighet i sttimor, bde i skerhetsrdet och annorstdes. - Deltagande i trepartssamtalen
Alltsedan mitten p 1980-talet pgr samtal mellan Portugal och Indonesien om sttimor under FN:s beskydd. sttimor r inte representerat i FN. Som komplement till detta har en Intra-sttimordialog kommit igng, som representeras av olika rrelser inom sttimor. Ett vergripande ml fr denna dialog r att f sttimor representerat i de s k trepartssamtalen mellan Indonesien, Portugal och FN.
Under FN:s nye generalsekreterare Kofi Annan har FN blivit aktivare i sttimorfrgan. Annan har, som vi nmnt ovan, utsett den pakistanske diplomaten Jamsheed Marker till sin srskilda representant fr frgan. Det har bidragit till att de tidigare ganska resultatlsa trepartsfrhandlingarna ftt mer uppmrksamhet. Den nionde och senaste omgngen av trepartsfrhandlingarna inleddes den 19 juni 1997 i New York med ett mte mellan Kofi Annan och utrikesministrarna frn Indonesien och Portugal, Ali Alatas respektive Jaime Gama. Marker deltog ocks och ledde sedan de fortsatta frhandlingarna. Trots den strre uppmrksamheten ledde mtena bara till tv konkreta resultat. Dels att samtal p lgre niv, troligen ambassadrniv, skulle inledas den 28 juli, dels att en ny omgng "Intratimorianska" samtal skulle genomfras under hsten. Dessa inleddes i juni 1995 i sterrike och deltagare var bde fretrdare fr Fretilin, UDT och CNRM, som alla fresprkar sjlvstndighet, och andra som godtagit eller till och med nskar infrlivandet i Indonesien.
Trepartssamtalen mellan FN, Indonesien och Portugal har hittills nstan uteslutande handlat om frgan kring de mnskliga rttigheterna i sttimor. Indonesien vgrar konsekvent behandla frgan om ett sjlvstndigt sttimor, och drmed utesluter de automatiskt sttimor som en tredje representant i dessa FN-ledda samtal.
Ett av den norska Nobelkommittns motiv till att utse CNRM-fretrdaren Jos Ramos-Horta och Biskop Belo till fredspristagare var att stimulera frhandlingarna i FN om en fredlig lsning i sttimorfrgan. Horta menar, och vi vill mena, att s lnge sttimor inte sjlvt r representerat i dessa frhandlingar kommer resultaten av samtalen vara, om inte fruktlsa, s ganska godtyckliga.
Vi krver att
- Sveriges regering i skerhetsrdet och annorstdes aktivt verkar fr att sttimor skall vara representerat i de pgende trepartssamtalen om sttimor. - Utkat bistnd
Ngra f svenska initiativ har ftt bistnd beviljat, huvudsakligen genom den katolska bistndsorganisationen Caritas. Insatserna r dock otillrckliga och br utkas. Det r viktigt att man ger std till det mycket viktiga arbetet fr de mnskliga rttigheterna i sttimor. Detta ocks med tanke p vikten av att frmja den indonesiska demokratiseringsprocessen.
Vi krver att
- det svenska bistndet till sttimor utkas, bde med avseende p MR- och utvecklingsbistnd. - Permanent FN-nrvaro i sttimor
Fortfarande utstts befolkningen i sttimor fr hrt frtryck frn Indonesien. Ngra lyckas fly, andra tvingas frska verleva i det helvete det innebr att alltid vara ppassad och vervakad av indonesiska militrer. Indonesien tillter inga andra internationella opolitiska observatrer i sttimor n Internationella Rda korset (ICRC).Vi ser det ndvndigt att FN inrttar ngon form av permanent vervakning i omrdet fr att garantera folkets skerhet. Detta skulle innebra att de MR-krnkningar som begtts kommer fram i ljuset och, kanske inte kan vara en garanti mot fortsatta krnkningar, men i alla fall vara en form av vervakning som kanske kan frhindra sdana i framtiden.
Vi krver att
- Sverige inom ramen fr FN-organen agerar fr att det timorianska folkets skerhet garanteras genom en permanent nrvaro av FN. - Stdja idn om civil fredsvervakning frn oberoende NGO:er.
tskilliga rapporterar om hur stort frtrycket r och att civilbefolkningen lever i skrck. En mjlig vg framt vore civil fredsvervakning, dr Sverige br kunna ta en ledande roll med tanke p hur svenska folkrrelser har utvecklat detta konflikthanteringsinstrument.
Vi krver att
- Sverige verkar fr att internationell civil nrvaro i sttimor ska kunna etableras och att man verkar fr att det ska bli mjligt att enskilda organisationer frn Sverige och andra lnder ska ges fritt tilltrde till sttimor fr att bidra till att det inte sker vergrepp mot de mnskliga rttigheterna. - Stopp fr all vapenexport till Indonesien
Den svenska vapenexporten till Indonesien har under de nra 20 r som leveranser skett varit en kontroversiell frga. Regeringar har gett tillstnd till vapenfretag att exportera svl fartygskanoner som antiubtsraketer och annat som klassas som fljdleveranser. Det har alltid funnits en stark opinion mot dessa leveranser och de riktlinjer som regeringen har till hjlp fr att besluta om tillstnd har tolkats p olika stt genom ren. Dessa riktlinjer talar om att Sverige inte br exportera vapen till lnder som r i krig med andra lnder samt lnder som har inre vpnade oroligheter. Vidare br inte Sverige tillta ngon export till lnder som begr omfattande och grova krnkningar av de mnskliga rttigheterna. nd har leveranser av vapen nstan oavbrutet skett till Indonesien de senaste 20 ren.
Den svenska lagstiftningen har skrpts under dessa r, men inte praxis, eftersom Sverige godknt fljdlevererans av bl a kanoner. Detta har motiverats med att de nya kanonerna var reservdelar till tidigare levererade kanoner.
Ytterst ansvarig fr vapenleveranserna till Indonesien r idag utrikeshandelsministern. Till sin hjlp har han den parlamentariskt sammansatta Inspektionen fr strategiska produkter, ISP.
Vren 1997 visade sig att s mnga som fem av de sju representerade partierna var emot vidare leveranser till Indonesien. De reserverade sig i utrikesutskottet mot vapenexport, inkluderande fljdleveranser, till Indonesien. Fljande skrevs i reservationen: " All form av krigsmateriel- export till Indonesien, (dvs bde krigsmaterel fr strid och vrig krigsmateriel), som omfattas av de svenska exportreglerna str i strid med de riktlinjer fr svensk krigsmaterielexport som riksdagen stllt sig bakom."
Detta, menar vi, visar klart och tydligt p det motstnd som finns till vapenleveranser till Indonesien. Vi anser ocks att det r viktigt att de ansvariga hrsammar detta motstnd, och inte i fortsttningen undlter sig till att gra, som vi tycker, grova feltolkningar i rekommendationerna fr vapenexport.
England, som mycket hrt kritiserats fr vapenexport till Indonesien, har genom den nya regeringen och dess utrikesminister Robin Cook tagit i p allvar med Indonesien, MR-situationen och sttimor. Han har freslagit att EU p hg niv skall engagera sig i dessa frgor. Den brittiska regeringen har dessutom avslagit anskningar om export till Indonesien av pansarfordon och precisionsskjutvapen med hnvisning till att dessa kan komma att anvndas i sttimor. England gr allts fre och r ett gott exempel. Vi menar att svenska regeringen br agera i samma riktning och gra gemensam sak med den brittiska regeringen.
Vi krver att
- Den svenska regeringen omedelbart infr embargo mot Indonesien, vad gller all form av vapenexport. Det m glla fljdleveranser, reservdelar eller ammunition. - - Den svenska regeringen ssom England agerar p hg EU-niv i sttimorfrgan.- - 10F- - P - Hemstllan
Med hnvisning till det anfrda hemstlls
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om David Alex dd och de vriga gerillamedlemmarnas den,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om att Sverige i skerhetsrdet och generalfrsamlingen uppmuntrar och stdjer generalsekreteraren vad gller att hitta en fredlig lsning p konflikten i sttimor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om att Sverige i skerhetsrdet stdjer sttimors rtt till sjlvbestmmande genom en folkomrstning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om att Sveriges regering i skerhetsrdet och annorstdes aktivt verkar fr att sttimor skall vara representerat i de pgende trepartssamtalen om sttimor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om utkat bistnd till sttimor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om att Sverige inom ramen fr FN-organen agerar fr att det timorianska folkets skerhet garanteras genom en permanent nrvaro av FN,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om att stdja idn om civil fredsvervakning frn oberoende NGO:er,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om stopp fr all vapenexport och fljdleveranser till Indonesien,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till knna vad i motionen anfrts om att Sverige ssom England skall agera p hg EU-niv i sttimorfrgan.
Stockholm den 4 oktober 1997
Eva Gos (mp)
Yrkanden (18)
Avsändare (5)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.