med anledning av skr. 2016/17:60 Policyramverk för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd
Motion 2016/17:3590 av Sofia Damm m.fl. (KD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Följdmotion
- Motionsgrund
- Skrivelse 2016/17:60
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-13
- Bordlagd
- 2017-01-19
- Granskad
- 2017-01-19
- Hänvisad
- 2017-01-20
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återgå till inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd som det är formulerat i alliansregeringens biståndspolitiska plattform från 2014 och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Regeringen har i skrivelse 2016/17:60 lämnat en redogörelse för inriktningen på svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Tidigare fanns en biståndspolitisk plattform och detta policyramverk är att se som en uppdatering av det dokumentet bl.a. med anledning av hållbarhetsmålen – Agenda 2030 – Addis Ababa Action Agenda om utvecklingsfinansiering samt klimatavtalet i Paris. Det är rimligt att regeringens styrdokument uppdateras då omvärlden förändras och nya internationella överenskommelser sluts, men vi är kritiska till delar av inriktningen, bristen på tydliga prioriteringar samt oklarheter i styrningen och uppföljningen som påverkar biståndets kvalitet.
Riksdagen har angett att målet för internationellt svenskt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Hur regeringen prioriterar för att nå detta blir svårt att följa upp utifrån denna skrivelse. Riksdagens roll är att granska regeringen. Det måste därför vara möjligt att följa kopplingen mellan mål, insatser, resultat och regeringens anslagsförslag.
I skrivelsen saknas flera tydliga skrivningar, bl.a. på området som rör migration. Vi är också kritiska till regeringens tveksamhet till att tala om religiösa samfund som viktiga förändringsaktörer och vikten av att värna religionsfriheten.
Det är mycket svårt att följa upp regeringens politik i budgetpropositionen. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag på hur regeringens politik ska kunna följas upp i budgetpropositionen. Kristdemokraterna anser, i likhet med vad utrikesutskottet betonat (2014/15:UU2 och 2015/16:UU2) om att det måste vara möjligt att följa kopplingen mellan mål, insatser, resultat och regeringens anslagsförslag. Detta är nödvändigt för att kunna göra prioriteringar i beredningen av regeringens budgetförslag och för att genomföra arbetet med uppföljning och utvärdering i enlighet med regeringsformen. Vidare måste både bra och dåliga resultat lyftas fram i resultatredovisningen, analyseras och ligga till grund för beslut om den fortsatta inriktningen.
Sofia Damm (KD) |
|
Andreas Carlson (KD) |
Sofia Modigh (KD) |
Mikael Oscarsson (KD) |
Tuve Skånberg (KD) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återgå till inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd som det är formulerat i alliansregeringens biståndspolitiska plattform från 2014 och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2016/17:UU11 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.