med anledning av skr. 1999/2000:90 Nordiskt samarbete 1999
Motion 1999/2000:U17 av Elver Jonsson (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Regeringsskrivelse 1999/2000:90
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2000-04-03
- Bordläggning
- 2000-04-04
- Hänvisning
- 2000-04-05
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Det nordiska samarbetet bygger på en genuin värdegemenskap mellan fem länder och tre självstyrande områden i Norden. Det ger samarbetet både en djup folklig förankring och en unik legitimitet. Styrkan i det nordiska samarbetet ligger inte minst i att det vilar på omfattande nätverk på alla nivåer. Det politiska samarbetet mellan regeringarna och inom Nordiska rådet har sin motsvarighet på kommunal nivå genom vänortssamarbetet och andra organisationer med lång tradition av gränsöverskridande verksamhet på folklig nivå såsom t.ex. Föreningen Norden.
Det som vi kallar den nordiska identiteten bygger på stor språklig och kulturell samhörighet och på en värdegemenskap som har utvecklats genom århundraden. Likartade historiska erfarenheter har lett till att reformationen, demokratin och den sociala välfärden införts på likartat sätt i de olika nordiska staterna. De nordiska länderna har dessutom likartade demografiska och miljömässiga förhållanden.
Det kalla krigets slut, Sovjetväldets upplösning, Estlands, Lettlands och Litauens självständighet och Sveriges och Finlands medlemskap i Euro- peiska Unionen har var för sig och sammantaget skapat helt nya förut- sättningar för det nordiska samarbetet. Om några år kan också de tre baltiska staterna vara medlemmar i EU, vilket är angeläget för Sverige att bidra till. Även på det säkerhetspolitiska samarbetsområdet äger en fördjupning rum med starka nordiska inslag. Men också här sker en förändring med Estlands, Lettlands och Litauens ansökningar om medlemskap i Nato. Även i Sverige och Finland förs nu en debatt om Natomedlemskap.
Utvecklingen under 90-talet förändrade formerna för Nordiska rådets samarbete. Indelningen i Norden-utskott, Närområdes-utskott och Europa- utskott är en form som några år prövats. Att vitalisera innehållet i Nordiska rådets arbete är minst lika viktigt. Utvecklingen mot ett alltmer omfattande och fördjupat partigruppsarbete har ägt rum inom Nordiska rådet. Inom Nordiska rådets mittengrupp manifesteras detta av ett gemensamt arbete att utforma en politisk plattform för de fyra mittenpartigrupperingarnas sam- arbete i Nordiska rådet.
Även om utgångspunkterna var väldigt olika för mindre än tio år sedan utvecklas samarbetet med de tre baltiska staterna alltmer till ett normalt vardagssamarbete. Att de baltiska staterna måste ägna mycket resurser åt sina förhandlingar och förberedelser för ett kommande EU-medlemskap står inte i någon som helst motsättning till deras deltagande i det nordiska samarbetet. En allt fastare förankring i det nordiska och europeiska samarbetet för Estland, Lettland och Litauen är det viktigaste bidraget till politisk, ekono- misk och därmed också säkerhetspolitisk stabilitet och utveckling i det nordiska närområdet.
Norden i världen
Den alltmer accentuerade globaliseringen är en verklighet vi lever i. Den påverkar i allt högre grad också förutsättningarna för människors liv, arbete och välfärd i de nordiska länderna men också för det nordiska samarbetet. Globaliseringens möjligheter måste påverkas och utnyttjas. På uppdrag av Nordiska rådets Norden-utskott presenterade jag under sessionen i Stockholm i november 1999 rapporten "Globaliseringen och Norden". Globaliseringen skapar nya möjligheter men måste infogas i former som säkrar demokratisk förankring såväl lokalt som globalt. Här ligger en viktig utmaning också för det Nordiska samarbetet.
Tempot i den nordiska såväl som europeiska och globala utvecklingen är högt. Det ger ständig anledning att fokusera på förutsättningar och möjligheter att hålla det nordiska samarbetet både aktuellt och förankrat i de nordiska länderna och deras parlament. Den av nordiska ministerrådet tillsatta Vismansgruppen kommer hösten 2000 att framlägga en rapport om det nordiska samarbetets framtid. Den kommer att ge förnyad anledning att se över organisatoriska och strukturella förutsättningar.
På förslag av mittengruppen antog Nordiska rådet vid sin session i Stockholm ett uttalande om "Norden och den nordliga dimensionen". Syftet är att Nordiska rådet ska utveckla en övergripande vision och strategi för hela den region som Norden är en del av. Det är viktigt också sett i perspek- tivet av EU:s utvidgning och alltmer fördjupade samarbete. Gemensamma synsätt, erfarenheter och intressen utgör viktiga nordiska bidrag också till utvecklingen inom EU.
Utvecklingen i Ryssland är mycket oviss också efter utgången av det ryska presidentvalet den 26 mars 2000. Den osäkra ekonomiska utvecklingen, de oroväckande upplösningstendenserna med en allt svagare centralmakt och det urskillningslösa kriget i Tjetjenien visar att människorna i Ryssland för lång tid kommer att leva i ovisshet och under svåra ekonomiska och sociala förhållanden. Det är en viktig uppgift för det nordiska samarbetet att på alla sätt utvidga samarbetet med Kaliningrad och Nordvästryssland.
Utvecklingen i den ryska enklaven Kaliningrad kan utgöra ett testfall för möjligheterna för det nordiska samarbetet att genom ett utökat samarbete medverka till att länka inriktningen i positiva banor. En stabilare politisk, ekonomisk och social utveckling i Kaliningrad är både mål och förutsättning för en starkare integration i den utveckling som sker i Östersjöområdet. Kaliningrads strategiska ställning är viktig för denna utveckling liksom för den säkerhetspolitiska stabiliteten vid Östersjöns sydöstra stränder. Efter initiativ bl a av Nordiska rådets mittengrupp kommer en nordisk informa- tionspunkt att inrättas i Kaliningrad, vilket bara får ses som ett led i ett alltmer utvecklat samarbete med den ryska enklaven.
Underlätta folklig och enskild samverkan
I den strategiska redogörelse som antogs av Nordiska rådet 1998 finns en ny prioritering av insatser, nämligen insatser mot rasism och främlings- fientlighet med den överordnande målsättningen att öka minoriteternas deltagande och inflytande på alla nivåer i kulturlivet. Kultursektorn har fått ett särskilt ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism. Respekten för kulturell mångfald ska motarbeta rasism och betona positiva värden. Stöd ska lämnas till opinionsbildande projekt som ger uppmärksamhet.
Det är mycket lovvärt av de nordiska regeringarna att stödja integration i kultursektorn. Men det finns en sektor i våra nordiska samhällen som i ännu högre grad borde göras mångkulturell, nämligen arbetsmarknaden.
I min rapport Globaliseringen och Norden, som diskuterades på Nordiska rådets session i november i Stockholm, framhöll jag betydelsen av att arbete betonas som integrationsfaktor för invandrare och av att den mångkulturella kompetensen i arbetslivet främjas. Detta är ett välkänt faktum. På vår nordiska arbetsmarknad behöver vi den kompetens som invandrare har med sig hit. Det är dessutom nödvändigt att människor känner delaktighet i samhället och gemenskap för att vi inte ska få en ännu större ökning av de främlingsfientliga rörelser som florerar i Norden och i synnerhet i Sverige.
Nordiska ministerrådet säger i sin skrivelse att ett tätare samarbete med arbetsmarknadens parter i Norden har eftersträvats under 1999. Jag föreslår att man i detta samarbete i fortsättningen även strävar efter att betona integrationen av invandrare på hela arbetsmarknaden.
I det sammanhanget bör också ses en förnyad prövning av den tidsmässiga förläggningen av Nordiska rådets årliga session. Den ordning som numera råder med en session i november kolliderar på ett olyckligt sätt med bl a - men inte bara - den svenska riksdagens mest intensiva budgetarbete. Det kan givetvis vara svårt att hitta en helt idealisk förläggning av den årliga sessionen, men mycket talar för att en återgång till perioden februari-mars skulle ge sessionen de förutsättningar och den uppmärksamhet som det nordiska samarbetet förtjänar på det parlamentariska planet.
Nordiska rådet manifesterade under sin session i Stockholm i november 1999 mycket av det bästa av nordiskt samarbete. Det flera hundra år folkliga samarbetet som utmynnade i ett formaliserat samarbete för snart 50 år sedan har tjänat det nordiska samarbetet. Fortfarande är många icke nordbor både överraskade och imponerade av den sammanhållning som de fem nordiska länderna har utan att vara underkastade överstatliga beslut.
Förändringens vindar blåser också i nordiskt samarbete. Det präglade många av debatterna alltifrån säkerhetspolitik, regionalisering och det sedan lång tid starka kultursamarbetet. Flera av oss kunde konstatera att när nu regionerna växer sig allt större och starkare är det delvis på nationalstatens bekostnad. Men det får inte hindra att vi stärker och utvecklar staternas och de självstyrande områdenas inre samarbete.
Ökad förståelse nödvändig
För mer än ett år sedan uttalade de nordiska statsministrarna att förmågan att förstå varandra är avgörande för nordiskt samarbete. I den delen är ett utbyte och användbart TV-samarbete en mycket viktig del. Sveriges regering har uppmanats att medverka till att vi får ett nordiskt TV-utbud och därmed främja den nordiska språkförståelsen. Det är dags att gå från ord till handling. Det känns motsägelsefullt att i de stora högtidstalen plädera för ett gott nordiskt samarbete när det inte omfattar det visuella utbytet. I det svenska Riksdagshuset kan man se nästintill all världens TV-kanaler men inte det danska eller norska public service-TV-utbudet.
I en offentlig utredning som kom 1997 föreslog utredaren, ambassadör Lennart Bodström, att regeringen skulle ålägga TV-företagen att vi skulle kunna följa våra grannländers TV-program. Enligt utredningen så visade det sig att om alla möjligheter togs till vara skulle mer än hälften av alla svenska hushåll kunna se norska och danska motsvarigheter till SVT 1, SVT 2 och TV 4. I verkligheten är det bara vart 20:e hushåll som i Sverige kan ha tillgång till de exempelvis norska TV-programmen. Vart 10:e kan se danska program och något färre den kombinerade finska kanalen som sänds i olika kabel-TV-nät.
Kabel- och satellitföretagen har inte tagit ansvar för en långsiktig lösning. Regeringen å sin sida har dessutom uppträtt alltför passivt. Det är inte tekniken som hindrar oss i Sverige att följa våra grannländers TV-utbud. Från TV-företagens sida har det hänvisats till att kommande digitalteknik skulle utvidga utrymmet i etern så mycket att plats kunde erbjudas alla nordiska kanaler. Det har visat sig att digitalteknik inte automatiskt löser problemen. TV-bolagen har dessutom skjutit frågan ifrån sig genom att hänvisa till att det skulle vara för svagt intresse i Sverige för övriga nordiska program. Man ser möjligheten till lönsamhet som en isolerad fråga och därför har man lojt avstått.
När det gäller TV-samarbetet har den frågan en så vittgående influens att den inte bara berör de kulturella organen. Som statsministrarna i Norden har påpekat är grunden för vårt samarbete att vi förstår varandra mer, att vi får inblick i våra länders skillnader och likheter och att kunna fånga in den samsyn som i grunden råder inom Norden och dra både kommersiella och kulturella fördelar av det. Tre norska statsministrar, Gro Harlem Brundtland, Torbjörn Jagland och senast Kjell Magne Bondevik, har tagit upp frågan med svenska regeringen utan att detta föranlett någon konkret åtgärd.
På Nordiska rådets session i Stockholm i november 1999 uttalades det från flera håll - särskilt av de svenska delegaterna från skilda partier - det besvärande och genanta faktum att Sverige under så många år varit så passivt. Nordenutskottet behandlade frågan och slog fast i ett skarpt uttalande att man nu kommer att kräva den svenska regeringen på besked vad den tänker göra. Problemet är att det har funnits en allmän välvilja, men de praktiska problem för att vi i likhet med andra nordiska länder skulle få fungerande och gränsöverskridande TV-program är ännu inte tillfreds- ställande lösta. Då denna fråga är så avgörande för så många politikområden finns det anledning för den svenska regeringen att omgående med kraft engagera sig för en lösning, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom ramen för ett vidgat Norden- samarbete engagerar sig för de baltiska staternas önskan att utvidga det internationella samarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att understödja det nordisk-ryska samarbetet i avsikt att verka för en ekonomisk-demokratisk utveckling i enklaven Kaliningrad,
3. att riksdagen begär att regeringen i ett övergripande samarbete mot rasism och främlingsfientlighet betonar minoriteternas deltagande och betydelsen av att de får delaktighet i arbetslivet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga Nordiska rådets session till vår- vintermånaderna februari-mars,
5. att riksdagen begär att regeringen med kraft och skyndsamhet driver frågan om svenska medborgares möjligheter att ta del av public service-utbudet i nordiska TV-sändningar.
Stockholm den 3 april 2000
Elver Jonsson (fp)
Yrkanden (10)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom ramen för ett vidgat Nordensamarbete engagerar sig för de baltiska staternas önskan att utvidga det internationella samarbetet
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inom ramen för ett vidgat Nordensamarbete engagerar sig för de baltiska staternas önskan att utvidga det internationella samarbetet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att understödja det nordisk-ryska samarbetet i avsikt att verka för en ekonomisk-demokratisk utveckling i enklaven Kaliningrad
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att understödja det nordisk-ryska samarbetet i avsikt att verka för en ekonomisk-demokratisk utveckling i enklaven Kaliningrad
- Behandlas i
- 3att riksdagen begär att regeringen i ett övergripande samarbete mot rasism och främlingsfientlighet betonar minoriteternas deltagande och betydelsen av att de får delaktighet i arbetslivet
- Behandlas i
- 3att riksdagen begär att regeringen i ett övergripande samarbete mot rasism och främlingsfientlighet betonar minoriteternas deltagande och betydelsen av att de får delaktighet i arbetslivet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga Nordiska rådets session till vårvintermånaderna februari-mars
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga Nordiska rådets session till vårvintermånaderna februari-mars
- Behandlas i
- 5att riksdagen begär att regeringen med kraft och skyndsamhet driver frågan om svenska medborgares möjligheter att ta del av public service-utbudet i nordiska TV-sändningar.
- Behandlas i
- 5att riksdagen begär att regeringen med kraft och skyndsamhet driver frågan om svenska medborgares möjligheter att ta del av public service-utbudet i nordiska TV-sändningar.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.