med anledning av skr. 1990/91:50 Åtgärder för att stabilisera ekonomin och begränsa tillväxten av de offentliga utgifterna
Motion 1990/91:Fi18 av Claes Roxbergh m.fl. (mp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Regeringsskrivelse 1990/91:50
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1990-11-20
- Bordläggning
- 1990-11-21
- Hänvisning
- 1990-11-22
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Omstrukturering av den offentliga sektorn
Dagens offentliga transfereringssystem och system för offentliga tjänster fordrar en tillväxt av skatteunderlaget på minst 2 % om året enligt långtidsutredningen.
En tillväxt av skatteunderlagen i den storleksordningen fordrar en ekonomisk tillväxt med tillhörande ökning av den materiella förbrukningen på ca 2 % om året.
En sådan tillväxttakt är ekologiskt orimlig. Det betyder att den av regeringen föreslagna tillväxtpolitiken inte är genomförbar.
Miljöpartiet de gröna vill därför påbörja en omstrukturering av de offentliga välfärdssystemen så att de kan ge en grundläggande social välfärd utan krav på en ständig ekonomisk tillväxt. De sociala välfärdssystemen får inte bli förevändning för en ständig konsumtionstillväxt som jordens ekosystem inte tål.
Riktlinjer för en omstrukturering -- fördelningsfrågorna i centrum
Transfereringarna
En omstrukturering av de offentliga välfärdssystemen måste omfatta både de offentliga transfereringarna och de offentliga tjänsterna. Målet för omstruktureringen skall vara att bevara ett grundläggande socialt skyddsnät för medborgarna utan att detta för sin finansiering skall vara beroende av en ständigt ökad och naturresurskrävande privat konsumtion. Vid omstruktureringen måste fördelningsfrågorna ha en central plats. Den offentliga sektorns grundläggande uppgift skall vara att tillförsäkra alla medborgare oavsett ålder, ekonomisk ställning, fysiska och sociala handikapp etc ett grundläggande skydd.
Däremot kan de inslag i dagens offentliga sektor som har karaktär av ''guldkant'' i ökad utsträckning bli ett privat ansvar.
Grundskydd i socialförsäkringarna
Dagens system av socialförsäkringar och bidrag från staten till hushållen bygger på en blandning av flera olika principer. Vissa system följer den s k inkomstbortfallsprincipen, dvs ger i större eller mindre grad ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Hit hör t ex ATP-systemet, sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Andra bidrag ger en sorts grundskydd, lika för alla. Hit hör bl a folkpensionen och det allmänna barnbidraget.
En tredje variant är inkomstprövade bidrag, som trappas av och bortfaller vid högre inkomst. Hit hör bostadsbidragen och socialbidragen.
Miljöpartiet de gröna anser att socialförsäkringarna i större utsträckning skall bygga på principen om skydd för en god grundstandard, lika för alla, kompletterad med vissa inkomstprövade bidrag.
Principen att samhället står som garant för en god grundstandard, som det går att leva på men som inte ger något utrymme för en mer utvecklad privat konsumtion, står i överensstämmelse med de gröna värderingarna om återhållsamhet med materiell förbrukning till förmån för resursbevarande, bättre miljö och ökade möjligheter för de fattiga länderna att få rimlig del av jordens tillgångar.
Socialförsäkringar bygger på att garanti för en grundstandard innebär att människor med högre inkomster som vill ha högre försäkringsskydd själva får svara för detta. Ett sådant arrangemang har minst två ytterligare fördelar:Det privata hushållssparandet ökar genom att människor får ytterligare motiv för att spara. Detta är viktigt för att garantera en god kapitalförsörjning bland annat till nödvändiga framtida investeringar i resursbevarande miljöteknik. Fördelningspolitiskt innebär en ''grundskyddslinje'' en omfördelningseffekt till förmån för lägre inkomsttagare och mer utsatta grupper. Om alla via arbetsgivaravgifter bidrar till grundskyddet i proportion till inkomsten blir det en större omfördelningseffekt än i dagens system som bygger på ersättning för inkomstbortfall. Människor med högre inkomster får avsätta en större del av sina disponibla inkomster till privat försäkringsskydd och måste därigenom minska sin privata konsumtion. Detta ger en omfördelningseffekt som kompletterar den i skattesystemet.
Utöver inriktningen på ''grundskydd'' är det också, för att begränsa kostnaderna, rimligt att införa en viss självrisk i vissa av socialförsäkringssystemen, t ex i sjukförsäkringen.
Pensionssystemet
Nuvarande ATP-system är för sin existens och funktion de närmaste 30 till 40 åren helt beroende av en ekonomisk tillväxt i storleksordningen 2 % om året. Det beror på att ATP under 1990- talet övergår till fullfunktionsstadiet samt att därefter andelen äldre ökar starkt. Eftersom en garanterad tillväxt i ekonomin och den materiella förbrukningen på 2 % om året under en så lång tid är en orimlighet av flera skäl faller grunderna för ATP-systemet.
Nuvarande offentliga pensionssystem har i sig starka inslag av grundpension. Eftersom det inte går att leva på enbart folkpension med ingen eller låg ATP har systemet kompletterats med pensionstillskott och kommunala bostadstillägg för pensionärer (KBT) som bortfaller när ATP ökar. Tillsammans med det speciella skattesystemet för pensionärer innebär detta att det i allmänhet är en mycket liten skillnad i disponibel inkomst mellan de pensionärer som inte alls har ATP och de som har en ATP byggd på en genomsnittlig inkomst av ca 4,5 basbelopp (ca 135 000 kronor per år). ATP-systemet har en reell betydelse i huvudsak för människor med högre inkomster upp till det så kallade ATP-taket vid 7,5 basbelopp (ca 225 000 kronor per år).
Miljöpartiet de gröna föreslår tillsättande av en parlamentarisk utredning med uppgift att framlägga ett hållbart pensionssystem enligt följande riktlinjer:Nuvarande ATP-system, folkpension, pensionstillskott och KBT ersätts successivt av en grundpension. Grundpensionen skall ligga ungefär på samma nivå som nuvarande folkpension, pensionstillskott och KBT för en ordinär pensionärslägenhet. Samma skatteregler bör tillämpas som för aktiva.Urfasningen av ATP-systemet skall ske med hänsyn tagen till redan intjänade pensionsrättigheter, som på ett rimligt sätt måste infrias.Grundpensionen bör, liksom idag, finansieras med arbetsgivaravgifter och i huvudsak vara ett fördelningssystem.Ett visst fondsparande, men i mindre utsträckning än ATP- fonderna, kan finnas främst för utjämning över tiden.Pensionssparande utöver grundpensionen bör ske i privata och/eller avtalspensioner som i huvudsak bygger på premiereservmetoden. Utredningen bör särskilt studera hur pensionstagarnas inflytande över detta sparande skall kunna stärkas.
Sjuk- och arbetsskadeförsäkring
En samordning bör ske av sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna liksom mellan sjukförsäkringssystemet och sjukvård. När det gäller ersättningen i sjukförsäkringen bör en viss sänkning av ersättningsnivåerna ske för att öka självriskmomentet i försäkringen. Även i fråga om sjukförsäkringen är det viktigt att sänkta ersättningsnivåer genomförs på ett fördelningspolitiskt acceptabelt sätt. Eftersom lägre inkomsttagare ofta har fler sjukdagar än högre inkomsttagare till följd av sämre arbetsmiljö, ofta slitsammare arbete, etc skulle en lika stor procentuell sänkning i alla inkomstskikt slå orättvist. Miljöpartiet de gröna anser därför att sänkningen av ersättningsnivån i sjukförsäkringen bör vara större i högre inkomstskikt än i lägre. Detta innebär också ett närmande till en grundskyddslinje i socialförsäkringssystemen.
Bostadsfinansieringen
Samhället subventionerar idag boendet med 40 till 45 miljarder kronor årligen i form av ränteavdrag för egnahemsägare, räntebidrag och bostadsbidrag. Fördelningspolitiskt gynnar framför allt ränteavdragen och räntebidragen de högre inkomsttagarna som ofta har större hus och lägenheter och därmed ett större stöd. Det är också med all säkerhet så att en betydande del av bostadsstödet inte alls leder till ett billigare boende utan till att byggföretagen kan ta ut ökade priser i nyproduktionen och att vid ägarbyten stödet kapitaliseras av den tidigare ägaren som därmed kan öka sin förmögenhet medan den nye ägaren som skall bo i huset i praktiken förlorar förmånen av bostadsstödet.
Miljöpartiet de gröna anser att bostadskostnaderna i princip skall betalas av de boende själva och att de statliga subventionerna skall minimeras. Så länge vi har en hög inflation måste det dock finnas system för att i tiden omfördela bostadsutgifter mellan nybyggda och äldre hus. Det måste också finnas ett stöd som möjliggör att särskilt inkomstsvaga grupper kan få ett acceptabelt boende. En minimering av bostadssubventionerna måste ske successivt i flera steg. Det nya bostadsfinansieringssystemet med räntelån kan vara ett bra första steg. Miljöpartiet de gröna har tillstyrkt detta förslag med vissa reservationer, bl a gällande det föreslagna bidraget.
Kommande steg i minimeringen av subventionerna kan vara att successivt avskaffa det särskilda investeringsbidraget, som tillkommit som en kompensation för den höjda byggmomsen. Därefter bör en successiv begränsning ske av möjligheterna att göra ränteavdrag, varvid också de skattekompenserande räntebidragen i hyreshus och bostadsrätter minskar i motsvarande grad.
En sådan begränsning av bostadssubventionerna leder till ett bättre utnyttjande framför allt av det äldre lägenhetsbeståndet och till att byggkostnaderna inte kan öka lika snabbt och att möjligheten att kapitalisera bostadsstödet successivt försvinner.
Offentliga tjänster
Bakgrund
De offentliga tjänsterna i stat, kommuner och landsting har under efterkrigstiden ökat starkt i omfattning. Kostnaden för tjänsterna har ökat ännu snabbare. Det är en följd av att de offentligt anställda helt naturligt velat ha samma löneutveckling som de privatanställda. Inflationen slår hårt för tjänstesektorn, som i många fall har svårt att rationalisera verksamheten.
I långtidsutredningen räknas med en fortsatt expansion av de offentliga tjänsterna med i genomsnitt 1,6 % per år under 1990-talet. Detta medger att redan beslutade reformer (t ex full behovstäckning i barnomsorgen och förverkligande av omsorgslagen för psykiskt utvecklingsstörda) fullföljs. Vidare sker en anpassning efter befolkningsutvecklingen med bland annat ökade kostnader för sjukvård och äldreomsorg till följd av det stigande antalet mycket gamla personer. Vidare blir det möjligt att i viss grad möta ökade kostnader till följd av den medicinsk-tekniska utvecklingen inom sjukvården. Utöver dessa anpassningar ryms endast små resursökningar inom långtidsutredningens 1,6 %-ram. En resursökning för de offentliga tjänsterna enligt långtidsutredningens scenario är, vid oförändrad skattekvot, endast möjlig med en ekonomisk tillväxt i storleksordningen 2 % per år. Den privata konsumtionen skulle då stiga ännu snabbare, ca 2,3 % om året.
Som framhållits tidigare anser miljöpartiet de gröna att detta är orimliga förutsättningar om vi skall kunna leva inom de gränser som natur, miljö och människors hälsa sätter.
Det fordras därför en omstrukturering av de offentliga tjänsterna. Den bör bygga på bland annat följande strategier:En noggrann behovsprövning av alla offentliga tjänster. Prövningen skall avse om förutsättningar och motiv finns för att bedriva tjänsten i skattefinansierad offentlig regi.Ett ökat inslag av informellt obetalt arbete antingen i stället för offentliga tjänster eller som ett komplement till eller inslag i sådana arbeten.En ökad öppenhet för alternativa lösningar inom ramen för en gemensam finansiering, vilket kan ge billigare lösningar på många områden. Härmed avses både privata, kooperativa och föreningslösningar.En prövning av möjligheterna till ytterligare avgiftsfinansiering av offentliga tjänster eller finansiering med försäkringslösningar.En prövning av vilka skattefinansierade tjänster som kan utföras utanför den offentliga sektorn.
Statlig verksamhet
Regeringen har i sin skrivelse föreslagit åtgärder för en omställning och bantning av den statliga administrationen. Målet är att denna på tre år skall reduceras med 10 %. Miljöpartiet stöder denna målsättning. Vi har också i tidigare budgetpropositioner föreslagit olika bantningar inom den statliga administrationen.
Försvaret
Utvecklingen i Europa gör det nödvändigt att grundligt ompröva förutsättningarna för svensk försvarspolitik i riktning mot ett icke-provokativt försvar. En betydande bantning av kostnaderna bör vara möjlig, bland annat genom nedläggning av JAS-projektet och minskning av antalet brigader. Detta måste få konsekvenser också för försvarets fredsorganisation.
Allmän värntjänst
Den allmänna värnplikten för män bör, i enlighet med en tidigare riksdagsmotion från miljöpartiet, omvandlas till en allmän värntjänst för både män och kvinnor. Inom denna värntjänst skall det vara möjligt att välja på olika arbetsuppgifter både inom totalförsvaret, vård och omsorg och miljö och räddningstjänst. Den allmänna värntjänsten kan ses som ett sätt för den uppväxande generationen att ta ansvar för och få en grundläggande insikt i att lösa de framtidshot som idag av många upplevs som mer akuta än risken för ett militärt anfall, dvs miljöhoten och hoten mot vård och omsorg i framtiden.Värntjänsten kunde dessutom innebära ett avsevärt resurstillskott till dessa verksamheter i en framtid när möjligheten till ytterligare skattefinansierad verksamhet är begränsad.
Barnomsorg
Långtidsutredningen förutser en mycket kraftig kostnadsökning för barnomsorgen (storleksordningen 10 miljarder kronor under 1990- talet) för att klara målet om full behovstäckning. Miljöpartiet anser att det statliga och kommunala stödet till barnomsorg skall ha till mål att ge föräldrarna möjlighet att välja barnomsorgsform utan att detta skapar inlåsningseffekter av olika slag. Stöd skall utgå såväl för kommunal och olika former av alternativ barnomsorg som för dem som väljer att vara hemma med barnen eller väljer andra lösningar som t ex trefamiljssystem. En sådan flexibilitet skapar möjlighet till bättre lösningar avpassade efter de enskilda behoven. Det bör vara möjligt att nå målet om full behovstäckning för dem som önskar barnomsorgsplats utan att totalt sett barnomsorgen tillförs ytterligare skattemedel. Därtill kommer vad som behövs av stöd till dem som önskar vara hemma med barnen.
Utbildning
Även inom grund- och gymnasieskolan måste föräldrarnas och elevernas valfrihet att själva välja skola öka. Detta kan ske genom att större delen av statsbidraget till skolan ges ut som en skolpeng, lika för alla elever. Skolpengen betalas ut till den skola som föräldrarna/eleven valt. Det kan gälla både kommunala skolor och olika slag av alternativa skolor. Dessa skall givetvis uppfylla grundläggande krav i skollag och läroplan. Även inom skolan är det viktigt att förstärka både föräldrarnas och personalens ansvar och elevernas medverkan i verksamheten. Detta bör ge såväl ökad valfrihet som flexibilitet och kostnadsbesparingar inom skolan utan att den pedagogiska kvaliteten försämras.
Hemspråks- och specialundervisning
Vi hänvisar till miljöpartiet de grönas motion 1990/91:Ub37 som svar på regeringens proposition 1990/91:18 Ansvaret för skolan.
Äldreomsorg och sjukvård
Kostnaderna inom äldreomsorg och sjukvård kommer enligt långtidsutredningen att behöva öka kraftigt under 1990-talet till följd av det ökade antalet mycket äldre människor. Till kostnadsökningen bidrar också den medicinsk- tekniska utvecklingen.
Med hänsyn till nuvarande brister och det ökande antalet äldre människor är ett fortsatt resurstillskott till sjukvård och äldreomsorg nödvändigt. Kostnadsökningarna och behovet av skattefinansiering kan dock minskas på olika sätt.
En politik baserad på ökad miljöhänsyn, kortare arbetstider och förebyggande hälsovård bör på sikt kunna leda till besparingar i form av mindre sjukvårdsbehov. Redan på kort eller medellång sikt minskar till exempel trafikolyckorna vid en minskning av bilåkandet och sänkta fordonshastigheter. Allergier och stressjukdomar är andra exempel på sjukdomar som kan minska i omfattning och svårighetsgrad efter insatser på miljöområdet.
Den allmänna värntjänsten kan ge ett betydande resurstillskott, som kan förbättra kvaliteten i omsorgen utan stora krav på ny skattefinansiering. Värntjänsten kan också ge ungdomar en grundläggande insikt i vård och omsorgsarbete som underlättar rekryteringen till vårdyrken och också till framtida informella insatser. Anhörigvård bör stödjas, liksom engagemang i frivilliga insatser. En viss ökning av avgiftsfinansieringen i sjukvård och äldreomsorg bör kunna ske.
Annan kommunal verksamhet
En hårdare omprövning bör ske inom områden där samhället stödjer olika verksamheter. Skötsel av t ex idrottsanläggningar, fritidsgårdar, och liknande bör i ökad utsträckning göras av de direkt berörda som använder och har nytta av dem. I vissa fall kan också en ökad avgiftsfinansiering vara motiverad, särskilt när de används av vuxna.
Det bör undersökas om vissa verksamheter till betydande del kan avgiftsfinansieras eller betalas via särskilda försäkringslösningar. Ett sådant exempel är brandförsvaret. En finansiering via en obligatorisk brandförsvarsavgift knuten till brandförsäkringen kunde på ett mer rättvist sätt fördela kostnaderna mellan dem som bedriver brandfarliga verksamheter. Andra exempel på sådana försäkringslösningar kunde vara obligatoriska sjukvårdsförsäkringar knutna till utövande av elitidrott och liknande verksamheter som erfarenhetsmässigt medför kostnader för samhället.
Kostnader för asylsökande
Miljöpartiet de gröna noterar med förvåning att regeringen vill ta medel från biståndsverksamheten för att föra över till arbetet med asylsökande i Sverige. Vi motsätter oss denna omläggning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av och metoderna att reformera den offentliga sektorn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör tillsättas en parlamentarisk utredning av ATP- systemet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel till arbetet med asylsökande i Sverige inte bör tas från anslagen till biståndsverksamheten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemspråks- och specialundervisning.
Stockholm den 20 november 1990 Claes Roxbergh (mp) Carl Frick (mp) Inger Schörling (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Anita Stenberg (mp)
Yrkanden (8)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av och metoderna att reformera den offentliga sektorn
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av och metoderna att reformera den offentliga sektorn
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör tillsättas en parlamentarisk utredning av ATP-systemet
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör tillsättas en parlamentarisk utredning av ATP-systemet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel till arbetet med asylsökande i Sverige inte bör tas från anslagen till biståndsverksamheten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel till arbetet med asylsökande i Sverige inte bör tas från anslagen till biståndsverksamheten
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemspråks- och specialundervisning.
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemspråks- och specialundervisning.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.