Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2024/25:22 Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar under 2025

Motion 2024/25:3248 av Morgan Johansson m.fl. (S)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2024/25:22
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-29
Granskad
2024-10-31
Bordlagd
2024-11-05
Hänvisad
2024-11-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen när läget så påkallar eller minst en gång per kvartal ska återrapportera till riksdagen om insatsens utformning, eventuellt förändrade förutsättningar för insatsen och insatsens bidrag till måluppfyllelse och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt ska informera riksdagen i anslutning till att förstärkningar av insatsen görs inom ramen för riksdagens medgivande och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska säkerställa att åtaganden i FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 (2000) och efterföljande nio resolutioner på temat ska genomsyra den svenska insatsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen söker riksdagens medgivande att ställa en svensk väpnad styrka bestående av markförband, specialförband och amfibieförband om högst 1 200 personer, högst sex örlogsfartyg med tillhörande personal och högst 24 stridsflygplan med tillhörande personal till förfogande t.o.m. den 31 december 2025 för att bidra till Natos samlade avskräckning och försvar av det nordatlantiska området.

Den svenska väpnade styrkan kommer som utgångspunkt att vara ett bidrag till Natos samlade fredstida verksamhet för avskräckning och ska enligt Natos operations­planering kunna övergå från avskräckning i fredstid till försvar av en allierads territorium, i avvaktan på ytterligare militära förstärkningar.

Återrapportering och information till riksdagen

Givet det säkerhetspolitiska läget, att dessa styrkor ska kunna övergå från avskräckning i fredstid till försvar av en allierads territorium och att den svenska insatsen snabbt ska kunna öka, förutsätter vi att regeringen återrapporterar när läget så påkallar eller minst en gång per kvartal, till riksdagen genom de berörda utskotten om insatsens utformning, eventuellt förändrade förutsättningar för insatsen och insatsens bidrag till måluppfyllelse.

Det är rimligt att riksdagens medgivande bör omfatta en på förhand given marginal för att möjliggöra en snabb förstärkning av den svenska insatsen om det skulle behövas vid försämrade säkerhetsvillkor. Vi understryker dock att regeringen skyndsamt ska informera riksdagen genom de berörda utskotten eller i kammaren i anslutning till att förstärkningar av insatsen görs inom ramen för riksdagens medgivande.

Agendan för kvinnor, fred och säkerhet

Säkerhetsrådets resolution 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet tas upp i Natos strategiska koncept från 2022 och enligt regeringen ska Sverige ska vara drivande i detta arbete.

I Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s säkerhetsråds­resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2024–2028 skriver regeringen att handlings­planen syftar till att vägleda Sveriges samlade arbete med genomförandet av agendan för kvinnor, fred och säkerhet, både internationellt och nationellt under perioden 2024–2028. Detta förtydligas i följande skrivning: Myndigheter som verkar inom ramen för Totalförsvaret ska i sin nationella och internationella verksamhet, såsom forskning, beredskapsplanering, övningar, samverkan och samordning fortsatt integrera ett jämställdhetsperspektiv samt agera i enlig het med agendan för kvinnor, fred och säkerhet.

Vi beklagar att agendan för kvinnor, fred och säkerhet inte nämns i regeringens proposition. Åtaganden i FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 (2000) och efterföljande nio resolutioner på temat ska genomsyra det svenska förbandets verksamhet, och regeringen ansvarar för att säkerställa att de är en integrerad del av den svenska insatsen.

 

 

Morgan Johansson (S)

 

Peter Hultqvist (S)

Alexandra Völker (S)

Helén Pettersson (S)

Olle Thorell (S)

Erik Ezelius (S)

Linnéa Wickman (S)

Heléne Björklund (S)

Tomas Eneroth (S)

Lena Johansson (S)

 

 

Yrkanden (3)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen när läget så påkallar eller minst en gång per kvartal ska återrapportera till riksdagen om insatsens utformning, eventuellt förändrade förutsättningar för insatsen och insatsens bidrag till måluppfyllelse och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet
    Betänkande 2024/25:UFöU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt ska informera riksdagen i anslutning till att förstärkningar av insatsen görs inom ramen för riksdagens medgivande och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet
    Betänkande 2024/25:UFöU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska säkerställa att åtaganden i FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 (2000) och efterföljande nio resolutioner på temat ska genomsyra den svenska insatsen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet
    Betänkande 2024/25:UFöU2
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.