Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2016/17:154 Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn

Motion 2016/17:3677 av Johan Forssell m.fl. (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2016/17:154
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-04-05
Granskad
2017-04-10
Bordlagd
2017-04-18
Hänvisad
2017-04-19

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ytterligare skärpa regelverket och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I propositionen föreslås att rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn anpassas efter barnets ålder. Förslaget innebär i huvudsak att om ett barn blir bosatt här i landet under det andra levnadsåret ska föräldrapenning lämnas under högst 200 dagar sammanlagt för föräldrarna och om bosättning i stället sker efter det andra levnadsåret ska föräldrapenning lämnas under högst 100 dagar sammanlagt för föräldrarna. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017 med vissa övergångsbestämmelser och har sin grund i migrationsöverenskommelsen som gjordes 2015.

Vi välkomnar att regeringen fullföljer migrationsöverenskommelsen. Samtidigt har Moderaterna efter överenskommelsen presenterat mer långtgående förslag på inskränkningar i möjligheten att ta ut föräldrapenning för den som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Vi har föreslagit att föräldrapenning på grundnivå, dvs. för den som inte har arbetsinkomst, begränsas till 365 dagar. Vi har också föreslagit att rätten till avgiftsfri förskola utökas till 30 timmar för barn till föräldrar som lever på försörjningsstöd.

Detta då det, för den som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden, är avgörande att det är lätt att lämna barnen på förskola och att drivkrafterna att söka arbete är tydliga. Långa tider av frånvaro från arbetsmarknaden, exempelvis genom att kombinera bidrag och föräldrapenning på grundnivå, leder till att trösklarna in till jobb blir allt högre och risken för långvarigt utanförskap ökar.

Utrikes födda kvinnor har i dag en sysselsättningsgrad som är 23 procentenheter lägre än för inrikes födda kvinnor. Många har aldrig kommit in på arbetsmarknaden eller fått sitt första jobb. För att stärka arbetslinjen för dem som aldrig fått sitt första jobb föreslår vi alltså en växling mellan föräldrapenning för dem som saknar sjukpenninggrundande inkomst och utökad förskola för dem som lever på bidrag.

Moderaterna tillstyrker alltså regeringens förslag då det är en del av migrationsöverenskommelsen och vill därutöver se ytterligare skärpningar av regelverket i enlighet med vad som anges i motionen. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Johan Forssell (M)

 

Mikael Cederbratt (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

Tina Ghasemi (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ytterligare skärpa regelverket och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialförsäkringsutskottet
    Betänkande 2016/17:SfU23
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.