med anledning av prop. 2013/14:26 Förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden
Motion 2013/14:Sk2 av Mats Pertoft m.fl. (MP)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Följdmotion
- Motionsgrund
- Proposition 2013/14:26
- Tilldelat
- Skatteutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2013-11-06
- Bordläggning
- 2013-11-08
- Hänvisning
- 2013-11-12
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Sammanfattning
I regeringens proposition föreslås förändringar av tillämpningsområdet för trängselskatt i Stockholm. Miljöpartiet är positivt till de föreslagna förändringarna men anser att denna typ av beslut inte ska fattas av riksdagen utan på den nivå där ansvaret för en god styrning av trafiksituationen i området ligger. Därför saknar vi i denna proposition förslaget om att delegera beslut om trängselskatt till lokal och regional nivå.
Miljöpartiet anser att riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening möjligheten för kommuner och landsting/regioner att lokalt respektive regionalt uppbära trängselskatt.
Vidare saknas i propositionen även ett förslag till riksdagen om införandet av möjligheten att ta ut trängselskatt för utländska fordon. Det finns ett indrivningsdirektiv i EU som numera möjliggör en indrivning av trängselskatt för fordon inom EU, och Miljöpartiet menar att det är rimligt att jämställa utlandsregistrerade bilar med svenskregistrerade när det gäller trängselskatt, på samma sätt som dessa jämställs i systemen med bompeng i Norge.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kommuner och regioner bör äga rätten att själva införa en lokal respektive regional trängselskatt.
Delegering av beslut om trängselskatt till kommuner/landsting/regioner
I Grundlagsutredningens betänkande En reformerad grundlag (SOU 2008:125) anfördes att det råder en bred samsyn om att det bör vara möjligt för kommuner att meddela föreskrifter om skatt som syftar till att reglera trafikförhållandena, exempelvis trängselskatt, i kommunen. För att möjliggöra för kommuner att meddela föreskrifter om trängselskatt föreslog regeringen i propositionen En reformerad grundlag (prop. 2009/10:80 s. 225 f.) att de konstitutionella hindren för detta skulle tas bort. Regeringen anförde i propositionen att om delegation sker kan den riktas till en eller flera kommuner och avse en mer eller mindre omfattande kommunal föreskriftsrätt. En sådan ändring skulle kunna komma att påverka utformningen av trängselskatten. Regeringen avsåg att utreda de närmare förutsättningarna för en sådan delegation. Men sedan dess har inget hänt i frågan.
Trots att trängselskatt är en lokal respektive regional fråga tvingas alla beslut i dessa ärenden att tas av riksdagen. Grundlagsutredningen uttalade att det behövs ett klargörande ifall det behövs ett delegationsbeslut från riksdagens sida för att kommuner respektive landsting/regioner självständigt ska kunna fatta beslut om införande av lokala trängselavgifter. Utredningen SOU 2013:3 Trängselskatt – delegation, sanktioner och utländska fordon konstaterade att det inte finns några grundlagsbaserade hinder eller någon underförstådd konstitutionell princip som hindrar kommuner från att ta ut skatt från andra än sina egna medborgare. Vi anser att riksdagen bör anta ett ramverk för trängselskatter som anger att besluten om införande och utformning tas på lokal eller regional nivå.
Vilken nivå ska intäkterna från trängselskatten tillfalla
Trängselskatteutredningen konstaterar att intäkterna från trängselavgifterna även framgent ska tillfalla staten. Vi skulle därmed ha en situation där kommuner kan besluta om trängselavgifter men där intäkterna tillfaller staten. Detta är ett mycket märkligt förslag från utredningens sida, inte minst eftersom intäkterna från trängselskatten i de aktuella regionala uppgörelserna med staten räknas som en del av den regionala delfinansieringen. Miljöpartiet anser att intäkterna för trängselavgifterna ska tillfalla den som beslutar om avgifterna, dvs kommuner och landsting/regioner i enlighet med ovanstående förslag om att det bör vara kommuner respektive landsting/regioner som fattar dessa beslut.
På samma sätt som beslut ska fattas lokalt och att intäkterna ska tillfalla den lokala nivån bör naturligtvis även bestämmelserna kring trängselskatten beslutas lokalt.
Det kan t.ex. påpekas att en proposition som den vi här behandlar, 2013/14:26, med ett så lokalt ämne som placeringen av betalstationer och ifall vissa lokalgator i Stockholms stad ska omfattas av trängselavgifter eller ej, inte vore nödvändig ifall dessa beslut kunde tas på den nivå där dom är relevanta, dvs i Stockholm.
Trängselskatt för utländska fordon
Ytterligare en fråga som tyvärr saknas i propositionen är frågan om huruvida utländska fordon ska betala trängselavgift eller ej. Frågan om trängselskatt för utländska fordon har fastnat i Finansdepartementet. Riksdagen har beslutat om frågan både 2010 och 2011. Det är angeläget att frågan får en snar lösning. Enligt Vägtullsutredningens slutbetänkande som publicerades i februari 2013 finns de tekniska förutsättningarna på plats för att utländska fordon ska kunna betala trängselskatt. Utredningen föreslog att regeringen skulle lämna en proposition till riksdagen i frågan. Detta gjordes för att trängselskatt för utländska fordon skulle kunna införas den första januari 2014.
Trängselskatt för utländska fordon skulle givetvis även bidra till mindre trängsel, bättre miljö och ökade skatteintäkter.
Stockholm den 5 november 2013 | |
Mats Pertoft (MP) | |
Jonas Eriksson (MP) |
Annika Lillemets (MP) |
Stina Bergström (MP) |
Yrkanden (1)
- 0Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kommuner och regioner bör äga rätten att själva införa en lokal respektive regional trängselskatt.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.