med anledning av prop. 2013/14:14 Förstärkt nedsättning av egenavgifter
Motion 2013/14:Sf5 av Tomas Eneroth m.fl. (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Följdmotion
- Motionsgrund
- Proposition 2013/14:14
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2013-10-29
- Bordläggning
- 2013-11-04
- Hänvisning
- 2013-11-05
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
-
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen i de delar det avser nedsättning av egenavgifter.
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återkomma till riksdagen med en konsekvensanalys av förslaget om avskaffad begränsningsregel för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans.
Motivering
I budgetpropositionen för 2014 fortsätter regeringen på den redan tidigare inslagna vägen att lägga stort fokus på breda, ofinansierade skattesänkningar, i hopp om att dessa ska leda till nya jobb. Det är en ineffektiv politik. I den nu föreliggande propositionen föreslås att egenavgifterna ska sänkas med en halv miljard kronor. Förslaget är tidigare aviserat i budgetpropositionen för 2014. Vi avslår den sänkningen. Dessa 0,5 miljarder kronor delfinansierar vårt förslag att slopa den andra sjuklöneveckan.
För att underlätta för småföretag att våga ta steget och anställa måste hela samhället vara med och dela på riskerna. Det gäller inte minst risken för att den anställda blir sjuk. Idag tvingas företagen att bära en allt för stor del av kostnaden när en anställd blir sjuk. En undersökning som Skop tagit fram på uppdrag av Företagarna visar att arbetsgivarnas ansvar för att betala sjuklön de två första veckorna av en sjukdomsperiod minskar företagens vilja att anställa. Enligt undersökningen har 16 procent av företagen en eller flera gånger avstått från att anställa en person på grund av sjuklöneansvaret. Det är framför allt små och medelstora företag som håller tillbaka sina anställningsplaner till följd av risken att dra på sig sjuklönekostnader. Syftet med sjuklöneansvaret är att öka incitamenten för arbetsgivarna att minska sjukfrånvaron, t.ex. genom förbättringar av arbetsmiljön eller utökad kontroll av giltigheten i frånvaron. Men i andra vågskålen ligger att det utökade arbetsgivaransvaret kan leda till att företagen väljer bort att anställa, inte minst personer med hög risk för sjukfrånvaro. Vi föreslår att arbetsgivarens kostnadsansvar för den andra sjuklöneveckan i sjukförsäkringen tas bort.
När det gäller förslaget om att slopa begränsningsregeln för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans är det positivt att regeringen vill minska den administrativa bördan för dessa företag. I propositionen saknas dock en verklig konsekvensanalys av förslaget. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med en sådan konsekvensanalys.
Stockholm den 30 oktober 2013 | |
Tomas Eneroth (S) | |
Eva-Lena Jansson (S) |
Kurt Kvarnström (S) |
Shadiye Heydari (S) |
Jasenko Omanovic (S) |
Annelie Karlsson (S) |
Tomas Nilsson (S) |
Yrkanden (2)
- 1Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen i de delar det avser nedsättning av egenavgifter.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återkomma till riksdagen med en konsekvensanalys av förslaget om avskaffad begränsningsregel för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.