Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:133 Överföring av periodiseringsfond och expansionsfond vid ombildning till aktiebolag, m.m.

Motion 2003/04:Sk34 av Lars Gustafsson m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:133
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2004-04-29
Registrering
2004-04-30
Bordläggning
2004-04-30
Hänvisning
2004-05-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med lagförslag i enlighet med vad som anförs i motionen.

Regeringens proposition

I proposition 2003/04:133 föreslår regeringen att reglerna vid ombildning av enskild näringsverksamhet eller handelsbolag till aktiebolag ska skärpas. Förslaget innebär i korthet att särbestämmelserna för apportemissioner slopas.

Bakgrund

Enskilda näringsidkare, handelsbolag, kan liksom aktiebolag göra avsättningar i periodiseringsfond eller expansionsfond. Det innebär att beskattning förskjuts i upp till sex år. År 1994 infördes detta skattesystem i syfte att skapa neutralitet mellan de olika bolagsformerna. Avdragstaket är numera 25 procent av företagets vinst, som alltså får avsättas.

Problem uppstod när Regeringsrätten (RÅ 1997 ref. 70) fann att kryphål i beskattningen uppkommit. När ett enskilt bolag omvandlades till aktiebolag och periodiseringsfonder skulle ”tas med” till det nybildade aktiebolaget uppstod relativt stora skattevinster. På grund av det svenska skattesystemets beskaffenhet var det fullt möjligt att avsättningar i det enskilda bolaget som bar latent avgifts- och beskattningsplikt på uppemot 70 procent kunde upplösas i nybildade aktiebolag med endast 28 procents beskattning.

När regeringen sökte en lösning på detta problem (prop.1997/98:157) mötte man motstånd i riksdagens skatteutskott som ansåg att propositionen inte tog tillräcklig hänsyn till den så kallade likviditetspåfrestningen för företagaren om ombildningen genomfördes som en apportemission. Regeringens förslag att tvinga näringsidkaren att skjuta till belopp som motsvarade periodiseringsfonderna var enligt utskottet orimligt.

Enligt Regeringsrätten (RÅ 2003 ref. 10) har därför samma problematik överlevt fast i mindre skala. Regeringen har därför återkommit med en proposition vars syfte är att till sist täppa till det hål som man anser att riksdagen behöll genom betänkande 1997/98:SkU30.

Kristdemokraternas ställningstagande

Vi anser att det är av avgörande betydelse att svenskt näringsliv kan genomgå strukturella förändringar utan att skattehinder eller byråkratiska hinder uppstår. Detta rör i förlängningen den svenska välfärden.

Kristdemokraterna anser inte att man genom en företagsombildning ska kunna undvika beskattning som man en gång gjort sig skyldig till. Däremot anser Kristdemokraterna att propositionen inte tar itu med det problem som riksdagen identifierade för sex år sedan. Regeringens föreliggande proposition tar inte hänsyn till de likviditetsproblem som helt säkert kan uppstå för den som önskar att ombilda sitt enskilda bolag till ett aktiebolag. Detta är inte acceptabelt eftersom vi anser att den typen av företagsombildningar behöver kunna ske.

Näringslivets skattedelegation har i sitt remissvar över Fi2004/475 föreslagit att negativa belopp vid företagsomvandlingar ska kunna behandlas som kapitalvinst på aktierna det år då ombildningen sker och den beräknade skatten ska kunna betalas under en femårsperiod. Kristdemokraterna ansluter sig till detta synsätt och anser att det skulle kunna hindra de likviditetsproblem som annars helt säkert uppstår och som hindrar företagsombildningar. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att återkomma till riksdagen med ett lagförslag i enlighet med detta synsätt.

Stockholm den 29 april 2004

Lars Gustafsson (kd)

Mats Odell (kd)

Stefan Attefall (kd)

Annelie Enochson (kd)

Jakob Forssmed (kd)

Maria Larsson (kd)

Lars Lindén (kd)

Olle Sandahl (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med lagförslag i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.