med anledning av prop. 2000/01:127 Sjöfartsstöd
Motion 2000/01:T16 av Sven Bergström m.fl. (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Följdmotion
- Motionsgrund
- Proposition 2000/01:127
- Tilldelat
- Trafikutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2001-05-25
- Granskning
- 2001-05-28
- Bordläggning
- 2001-05-28
- Hänvisning
- 2001-05-29
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att systemet med nedsättning av sociala avgifter och löneskatter för svensk färje- och handelssjöfart bör införas med retroaktiv verkan från den 1/1 2001.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör se över möjligheten att i likhet med Finland, Norge, Tyskland och andra länder införa en tonnageskatt.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen på gemensamma regler för sjöfarten inom EU.
Inledning
Centerpartiets enträgna arbete för att ge svensk sjöfart goda och likvärdiga konkurrensvillkor har gett resultat. I proposition 2000/01:127 Sjöfartsstöd föreslår regeringen nämligen det Centerpartiet var första parti att kräva, därtill med finansiering: införandet av ett "nettostöd" (som är en nedsättning av sjöfartens sociala avgifter och löneskatter) gällande både färje- och handelssjöfarten. Att riksdag och regering nu kan bidra till svensk sjöfarts fortlevnad och utvecklingsmöjligheter är glädjande. Särskilt glädjande för oss i Centerpartiet som drivit på för att förbättra villkoren. Dock finns möjligheten fortfarande att ytterligare förbättra regeringens förslag.
Svensk sjöfart konkurrerar på en marknad med tuffa villkor. Samtidigt går cirka 90 procent av den svenska exporten via sjöfart. Det är betydande summor för ett land som är beroende av exporten för ett fortsatt välstånd. I ett sådant läge är det absolut nödvändigt att näringen ges likvärdiga villkor som sina konkurrenter.
Riksdagshistorik
I och med att danska Folketinget den 26/5 2000 fattade beslut om att utvidga Danskt Internationellt Skeppsregister (DIS) så hamnade svensk sjöfart i en svår situation. Det finns all anledning att påpeka att svensk sjöfart, främst färjenäringen, var akut hotad. Centerpartiet, som inser att sjöfarten är en nödvändig och vital del av det svenska transportsystemet, fann att Sverige måste agera med skyndsamhet för att säkerställa fortlevnaden av näringen. I den budgetmotion Centerpartiet lade fram hösten 2000 fanns därför ekonomiskt utrymme för införande av en modell för "nettostöd" redan från den 1/1 2001. Regeringen hade i den budget som arbetats fram tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inget ekonomiskt utrymme avsatt för införandet av ett "nettostöd" från denna tidpunkt. Istället aviserades bara att åtgärder för att motverka utflaggning från den 1/1 2002.
Mot bakgrund av sjöfartens utsatta läge och regeringens handfallenhet valde Centerpartiet att den 28/9 2000 begära ett utskottsinitiativ innebärande att trafikutskottet skulle ta initiativet och redan då påbörja arbetet med ett förslag till riksdagen för att kunna införa ett "nettostöd" redan från den 1/1 2001. I sin tur fick detta centerinitiativ till följd att företrädare för riksdagens vänstermajoritet motionerade om förbättringar för sjöfarten redan under 2001. Till slut enades trafikutskottet (med undantag av moderaterna) om att tillkännage för regeringen att 1/1 2002 kan vara en för sen tidpunkt att införa ett stöd till färjesjöfarten. Att regeringen nu lägger fram ett förslag om ett förändrat sjöfartsstöd från och med den 1/10 2001 istället för efter den 1/1 2002 kan ses som ett direkt resultat av Centerpartiets påtryckningar i Trafikutskottet.
Retroaktivt införande
Centerpartiet välkomnar att regeringen lyssnat på näringen, fackföreningarna och på oss när vi krävt att svensk sjöfartsnärings konkurrenskraft ska förbättras. Vi tycker däremot att det är ledsamt att regeringen med sin långsamma hantering inte lyckats få fram ett förslag till riksdagen avseende ett nytt och förbättrat sjöfartsstöd förrän nu. Centerpartiet avsatte redan hösten 2000 skattesänkningsutrymme för ett "nettostöd" gällande både färje- och handelsflottan från och med den 1/1 2001. Vi menar att regeringen kunnat genomföra denna viktiga reform redan när vi föreslog det, om den rätta viljan hade funnits. Särskilt som riksdagens trafikutskott i betänkande TU 2000/01:01 påtalade att den 1/1 2002 kan vara en för sen tidpunkt att införa ett stöd till färjesjöfarten.
Centerpartiets uppfattning är att det dock ännu inte är för sent att förbättra tiden för stödets införande. Vi anser därför att systemet med nedsättning av sociala avgifter och löneskatter för svensk färje- och handelssjöfart kan och bör införas med retroaktiv verkan från den 1/1 2001. Detta bör ges regeringen till känna.
Tonnageskatt
I och med införandet av ett "nettostöd" kommer svensk sjöfart ett steg närmare sina konkurrenter i EU vad gäller villkoren för att bedriva sjöfart. En del av paketet för att förbättra den svenska sjöfartens villkor visavi omvärlden saknas dock i regeringens proposition.
Centerpartiet anser att det hade varit värdefullt om regeringen tagit upp frågan om tonnageskatt i propositionen. Införandet av en tonnageskatt kan ses som det sista steget i att ge den svenska sjöfartsnäringen likvärdiga villkor som sina konkurrenter. För främst de mindre och medelstora rederierna skulle ett tonnageskattesystem vara värdefullt. Flera länder i Europa har infört eller är på väg att införa tonnageskattesystem vilket gör det angeläget att Sverige ser över möjligheterna att införa ett liknande system. Grekland har denna skatteform sedan 1957 och Holland, Norge, Tyskland, Storbritannien samt Finland har under senare tid infört tonnagebeskattning som ett alternativ till ordinarie företagsskatt.
Tonnageskatten tas ut som en fast skatt relaterad till fartygets storlek. En modell med tonnageskatt ger en väsentligt lägre skatt om rederiet går med vinst än vad företagsskatten innebär. Tonnageskatten kan vara konstruerad antingen som en punktskatt eller som ett system där vinsten beräknas enligt schablon och sedan beskattas med vanlig bolagsskatt. Vanligast är det senare angreppssättet. Den beskattningsbara inkomsten beräknas med utgångspunkt från nettotonnaget på de fartyg rederiet driver. Tonnageskatten ersätter både den taxerade vinsten/förlusten på rederirörelse och realisationsvinst/-förlust på tonnagebeskattade tillgångar.
Fördelen för rederierna med en tonnageskatt är att det blir avsevärt lättare för dem att planera sin verksamhet utan alltför stora skattehänsyn. Något som är viktigt för en näring som är utsatt för kraftiga marknadssvängningar. För att ge svensk sjöfartsnäring även den sista delen av paketet gällande likvärdiga konkurrensvillkor bör Sverige se över möjligheten att i likhet med Finland, Norge, Tyskland och andra länder införa en tonnageskatt. Detta bör ges regeringen till känna.
Gemensamma regler på EU-nivå
På EU-nivå finns gemensamma regler på sjöfartens område, de så kallade statsstödsreglerna, som EU-kommissionen förnyat 1997. Det är inom ramen för dessa riktlinjer som flera länder stärkt sina näringspolitiska insatser för sjöfartsnäringen. Just detta sätter fokus på de problem som finns med dagens gemensamma regler. De tillåter att olika länder inom EU konkurrerar med varandra genom vad som kan kallas "statssubventionerad dumpning". Samtidigt ska man veta att EU:s regler syftar till att ge europeiska rederier rimliga konkurrensvillkor i förhållande till tredjelandsflottor och bekvämlighetsflaggade fartyg som opererar med betydligt lägre kostnader. Dessa lägre kostnader härrör från lägre bemanningskostnader genom låga löner, inga eller små löneskatter och sociala avgifter. Ytterligare konkurrensmedel är bland annat lägre säkerhets- och miljökrav i många flaggländer. Att EU vill motverka utflaggning till mindre nogräknade register är därför inte konstigt.
Så länge dessa EU-regler finns i sin nuvarande utformning kommer Centerpartiet att kämpa för att svensk sjöfartsnäring inte sätts i en sämre sits än sina konkurrenter i andra länder. Just mot bakgrund av detta har Centerpartiet varit pådrivande för att Sverige inför ett "nettostöd" och just mot bakgrund av detta vill vi att Sverige ser över möjligheterna att införa en tonnageskatt som beskrivits på annan plats i denna motion.
Regeringen berör i korta ordalag att man "avser att ta upp långsiktiga diskussioner med i första hand de nordiska länderna och Tyskland för att undersöka möjligheterna att nå fram till en gemensam syn på behovet av näringspolitiskt stöd till den intraeuropeiska färjesjöfarten". Att få beständiga gemensamma och enhetliga regler för sjöfarten inom EU är en mycket viktig fråga där Sverige bör vara drivande. Inriktningen på dessa gemensamma regler bör vara att länderna inom EU inte ska konkurrera med varandra genom att länderna vidtar olika åtgärder för att skydda sin egen flotta. Samtidigt är det viktigt att reglerna utformas på ett sådant sätt att den svenska och europeiska sjöfartsnäringen har möjlighet att leva vidare med bland annat de högre säkerhets- och miljökrav som ställs här jämfört med mindre nogräknade register. Vad som ovan anförts om inriktningen på gemensamma regler för sjöfarten inom EU bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 17 maj 2001
Sven Bergström (c)
Eskil Erlandsson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Viviann Gerdin (c)
Åke Sandström (c)
Yrkanden (4)
- 1Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att systemet med nedsättning av sociala avgifter och löneskatter för svensk färje- och handelssjöfart bör införas med retroaktiv verkan från den 1 januari 2001.
- Behandlas i
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 1Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att systemet med nedsättning av sociala avgifter och löneskatter för svensk färje- och handelssjöfart bör införas med retroaktiv verkan från den 1 januari 2001.
- Behandlas i
- 2Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör se över möjligheten att i likhet med Finalnd, Norge, Tyskland och andra länder införa en tonnageskatt.
- Behandlas i
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 3Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen på gemensamma regler för sjöfarten inom EU.
- Behandlas i
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.