med anledning av prop. 1998/99:99 Sammanslagning av Telia AB och Telenor AS
Motion 1998/99:N15 av Göran Hägglund m.fl. (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1998/99:99
- Tilldelat
- Näringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1999-05-03
- Bordläggning
- 1999-05-04
- Hänvisning
- 1999-05-05
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
För närvarande måste du klicka på rubriken avsändare under motionen för att se vilka som står bakom motionen.
Inledning
Propositionen tar upp sammanslagningen av Telia AB, som ägs av staten, med Telenor AS, som ägs av norska staten. I avtalet gäller att svenska staten skall, initialt, tilldelas 60 % av aktierna och att norska staten ska förfoga över resterande 40 %. Börsintroduktion av bolaget kommer att äga rum tidigast i höst, och kommer att innebära att de båda länderna minskar sitt ägande till 33,4 % vardera. De båda statliga ägarnas policy är att tillsammans inte gå under 51 procent av aktieinnehavet, och samgåendet ska bygga på att ägarna har lika stort inflytande i bolagets verksamhet. Avtalet mellan den norska och den svenska staten innebär att Telia-Telenor kommer att vara statligt majoritetsägt i 16 år framåt.
Utgångspunkter
Kristdemokraterna har länge arbetat för en ägarspridning när det gäller vissa statligt ägda företag, däribland Telia. Det statliga ägandet är till nackdel för ekonomins funktionssätt, för företagen och deras anställda, och innebär en orimlig inlåsning av den förmögenhet som nationen disponerar över.
Ett skäl till försäljning av aktier är att ägandet bör spridas. Vi tror att det långsiktigt är till stor nytta för företagande och näringsliv om många människor sparar i aktier och på det sättet bidrar till kapitalbildningen. Detta ökar förmodligen också intresset för villkoren för näringslivet. Ett annat skäl för privatisering av de statligt ägda företagen är att det förbättrar förut- sättningarna för de företag det handlar om. Telia är ett bra exempel på företag som har ett stort kapitalbehov för kommande investeringar. Det kan inte förväntas att staten över statsbudgeten ska skjuta till de medel som fordras för expansion. I stället kan och bör detta leda till en ägarspridning som ger företaget det behövliga kapitalet.
Ett ytterligare skäl för en försäljning av statens aktier i de statliga företagen är att renodla statens roll. Den kristdemokratiska subsidiaritets- principen är en god utgångspunkt för en ny syn på maktfördelning i all mänsklig organisation, även i relationen näringsliv-samhälle. Subsidiaritets- principen innebär att beslut ska tas och uppgifter utföras på lägsta möjliga effektiva nivå. Samtidigt ska det finnas en högre nivå som kan verka stödjande för den lägre nivån. Det handlar om rätt makt på rätt plats. Statens roll i samhällsekonomin ska vara att sätta ramar och övervaka spelreglerna på marknaden, ansvara för samhällsplaneringen och infrastrukturen samt att skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt. När staten agerar såväl domare som spelare på marknaden är risken stor att konkurrensen snedvrids och att investeringar inte görs på ett optimalt sätt i de företag som har de bästa förutsättningarna.
Att minska statens räntebörda genom ett minskat lånebehov är självfallet också ett mycket starkt skäl för att sälja statliga företag. Värdet på statens ägande kan beräknas till 200-300 miljarder kronor. Det är viktigt att påpeka att vid en ägarspridning ska det självfallet inte handla om någon realisation av de idag gemensamma tillgångarna. Vid försäljning ska marknadsmässiga priser råda och försäljningen ska ske i den takt som är möjlig med tanke på andra introduktioner på aktiemarknaden. Utifrån ett kristdemokratiskt synsätt finns det anledning att gå vidare med utförsäljning av det statliga ägandet av företag, i princip enligt det program som antogs av riksdagen hösten 1991. Utöver detta bör ytterligare företag bli föremål för försäljning. De företag som är aktuella för utförsäljning är sådana som är verksamma inom konkurrensutsatt verksamhet. Monopolföretag kan inte säljas innan om- strukturering har skett. Det finns självfallet ingen anledning att byta ett monopol mot ett annat.
Mot bakgrund av resonemanget ovan vill vi kristdemokrater markera vår åsikt om det skadliga i det statliga majoritetsägandet 16 år framåt av det nya bolag som bildas genom sammanslagningen mellan Telia-Telenor. Samman- slagningen går i rätt riktning vad gäller att minska det statliga ägandet men några aspekter i propositionen bör belysas och kommenteras.
Telia borde ha börsnoterats tidigare för ett bättre pris och större ägarspridning
Regeringens ideologiska låsning har hindrat möjligheten till andra lösningar i den nu presenterade propositionen. Telialedningen, har med stöd från Kristdemokraterna, länge kämpat för att frigöra Telia från det statliga ägandet. En privatisering har länge avvisats av regeringen och till slut fann sig regeringen tvingad att hitta en fusionspartner. Den svenska staten kanske skulle få ut ett högre värde om man istället hade valt att separat börsnotera de expansiva affärsområdena, såsom Internet och mobiltelefoni, i synnerhet som detta bolag skulle ha möjlighet att knyta till sig samarbetspartner. Vidare skulle det innebära att Telia AB fick tillgång till investeringskapital. Detta är något som är viktigt med tanke på företagets möjligheter till investeringar och företagsköp, som i sin tur kan vara nödvändiga för att säkra företagets livskraft och förmåga att även i framtiden erbjuda arbetstillfällen.
Ur skattebetalarnas perspektiv skulle en utförsäljning ha skett mycket tidigare. Värdet på Telia har enligt fondkommissionärsfirman Carnegies analys sjunkit med 19 miljarder kronor mellan åren 1995 och 1997. Värdet sjönk i en rasande fart och det var skattebetalarnas resurser som dränerades i takt med att utförsäljningen drog ut på tiden. Vår åsikt är att utförsäljningen skulle ha skett tidigare. Teliaaktien hade alla förutsättningar att bli en "folkaktie", dvs en attraktiv aktie för de många småspararna. Vid en utförsäljning av Telia-Telenor-aktien bör allmänheten och de anställda i företagen vara en viktig målgrupp. Vi anser att det inte räcker med att bara sälja ut 49 % av aktierna. Det är viktigt att betona att med spridning av aktier kommer aktiva intressenter att lockas till att investera i bolaget, vilket skulle resultera i att företaget uppehåller företagsamheten, dvs att initiativ tas för att driva verksamheten på ett lönsamt sätt, bättre än med statligt majoritets- ägande. Det har varit en mycket kostsam väntetid innan sammanslagningen och utförsäljningen av Telia har kommit riksdagen till känna.
Politisk rabatt
Det finns en uppenbar risk att aktien kommer att drabbas av en politisk rabatt, dvs handlas till ett lägre pris än eljest till följd av att det kan misstänkas att inte enbart företagsledningens professionella bedömningar avgör företagets ageranden. Detta minskar det kapitaltillskott som det nya telekommunikationsföretaget är i stort behov av för att kunna finansiera de investeringar som behövs för att hävda sig i den alltmer konkurrensutsatta branschen. Det statliga inflytandet kommer att finnas kvar under många år framöver. Att företaget ska ta hänsyn till politiska och nationella åsikter hämmar värderingen på börsen. Enbart misstanken om att beslut kan komma att fattas på andra grunder än rent affärsmässiga riskerar att leda till en högre riskpremie. Följden kan bli att Telia-Telenor får en sämre värdering än sina konkurrenter.
Ägarbilden är en betydelsefull faktor när investerare väljer företag för placeringar. Tunga institutionella investerare uttrycker oro för det stora statliga ägandet i Telia-Telenor. Även om den norska och den svenska staten, huvudägarna, särskilt har poängterat att Telia-Telenor ska bli ett vanligt marknadsorienterat företag har det politiska spelet runt slutförhandlingarna troligen inte övertygat investerarna. Det finns också praktiska erfarenheter som regeringen borde ha beaktat innan propositionen skrevs. Det har visat sig att företag med stort statligt ägande förr eller senare får problem på börsen.
Regeringen nämner i propositionen att en förutsättning för att medverka i en industriell omstrukturering är som regel att de företag som vill agera har en börsnoterad aktie. Genom börsaktien kan företag förvärvas och ytterligare fusioner genomföras. Som en rak motsägelse till detta presenterar regeringen senare i propositionen förordningar för utomstående aktieköpare, vilka innebär att ingen enskild ägare ska få köpa mer än 3 % av aktierna och de som möjligen kan tänkas ha störst intresse (Internet- och telekomföretag) får köpa högst 1 % av aktierna. Signalen är att företaget i det längsta vill hålla andra investerare med liknande verksamheter borta. Det blir motsägelsefullt att ha med denna paragraf när regeringen tidigare framlagt att ytterligare fusioner inte är uteslutet.
Det statliga ägandet i 16 år och det dubbla vetot"
Det som nämns i propositionen om att staten ska utöva ett professionellt och affärsmässigt ägande av Telia och att avkastningen ska ligga på samma nivå som gäller för övriga konkurrensutsatta teleoperatörer är en viktig förutsättning. Men hur detta ska bli reellt möjligt med ett statligt majoritetsägande i 16 år har vi kristdemokrater svårt att skönja. En sådan politisk blockering hör inte hemma i dagens snabba och föränderliga telekomvärld. Telekombranschens utveckling de senaste åren kommer att följas av en ännu snabbare utveckling som ställer krav på lättrörlighet och flexibilitet även när det gäller företagens strukturanpassning. Vi menar att ett långsiktigt statligt majoritetsägande kommer att förhindra framtida strukturaffärer. Ett statligt majoritetsägande innebär i praktiken att två länders regeringar har vetorätt mot mer omfattande ägarförändringar. Detta är en oacceptabel del av avtalet, som innebär olyckliga låsningar. Handlingsutrymmet för kommande regeringar beskärs och parlamentet i vårt grannland ges i praktiken vetorätt. Avsikten med fusionen, privatiseringen och börsnoteringen borde vara att möjliggöra för bolaget att agera på lika konkurrensvillkor som med övriga internationella jättar. Om det nya bolaget, vilket är de norska och svenska regeringarnas avsikt, ska vara kontrollerat av norska och svenska staten kommer bolagets rörelsefrihet att förhindras. Detta är något som är olyckligt om bolaget ska bli att räkna med på den globala marknaden.
Värderingen, dvs 60/40- fördelningen
Ett skäl att rikta kritik mot de svenska och norska regeringarnas preliminära överenskommelse är att underlaget för aktiefördelningen saknas i propositionen. Vad som är bekant är att resultatet efter finansiella poster för Telia var 6,8 miljarder kronor och för Telenor 2,3 miljarder. Om detta resultat skulle fungera som ett underlag till den procentuella värderingen av företagen skulle ägarfördelningen bli 75/25 %, istället för propositionens 60/40-fördelning. Är det denna variabel som har använts i framräknandet av den föreslagna ägarfördelningen kan man konstatera att den nu gällande fördelningen kan komma att kosta skattebetalarna flera miljarder kronor. Har näringsministern varit tvungen att pruta ner värdet på Telia för att överhuvudtaget få en affär till stånd? Goldman Sachs, den utländska expertis som regeringen anlitat för en bedömning av det rimliga i fördelningen 60/40, bygger sin värdering på underlag från Telia och en bedömning av McKinsey angående affärens synergieffekter. Detta gör det svårt för oppositionen att bilda sig någon uppfattning om huruvida fördelningen kan anses vara försvarbar ur skattebetalarnas, statens och företagens synvinkel. Enligt investmentbankbedömare förväntas det nya bolaget få ett marknadsvärde på 300 miljarder kronor. En procent hit eller dit betyder då 3 miljarder kronor.
Kristdemokraterna förutsätter att regeringen under riksdagens beredning kan presentera ett underlag som visar bakgrunden till fördelningen av ägandet. Om detta visar att överenskommelsen inte vilar på en stabil grund är detta skäl att avvisa regeringens förslag.
Lokaliseringen av de olika verksamheterna
Frågan om i vilket land de två viktiga tillväxtverksamheterna mobiltelefoni och Internet kommer att baseras har flitigt diskuterats efter det att uppgörelsen blev känd. I förhandlingarna har det funnits norska krav om att dessa verksamheter ska lokaliseras i Norge. Det är inom dessa områden som de båda bolagen anser sig ha sin spetskompetens, vilket de menar bäddar för en framgångsrik internationell expansion. De utsedda affärsområdescheferna för mobiltelefoni och Internet är norrmän. Innebär detta också att de två affärsområdena med de bästa framtidsutsikterna och tillväxtpotentialen lokaliseras till Norge? Sverige, med en idag välorganiserad forsknings- och utvecklingsbas och med kompetent personal, går då miste om viktiga tillväxtområden och därmed attraktiva jobb för välutbildad arbetskraft.
En lokalisering av dessa viktiga affärsområden, mobiltelefoni och Internet, till Norge kommer förmodligen att få synliga effekter i form av syssel- sättningsminskningar för redan befintliga verksamheter samt att nya sysselsättningstillfällen förläggs i Norge istället för i Sverige. Det nära samarbetet mellan Telia och Ericsson utgör en viktig förklaring till Sveriges framstående position inom både fast och mobil telefoni. Det finns idag ett antal mindre företag som på olika sätt är beroende av Telia som samarbetspartner och kund. Om beslutsfattandet flyttas till Norge kommer inte bara det geografiska avståndet att öka utan även avståndet till dem som fattar de strategiska besluten. Resultatet kan bli att det norska näringslivet gynnas på bekostnad av det svenska. Sverige och Telia bör med kraft verka för att de strategiska verksamheterna förläggs till Sverige.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att propositionens förslag avseende fortsatt statligt majoritetsägande under 16 år och det s.k. dubbla vetot avvisas i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen i händelse av avslag på föregående yrkande avvisar regeringens proposition och hos regeringen begär förslag om en ägarspridning av aktier i Telia.
Stockholm den 3 maj 1999
Göran Hägglund (kd)
Inger Strömbom (kd) Harald Bergström (kd) Mikael Oscarsson (kd) Stefan Attefall (kd) Maria Larsson (kd) Magnus Jacobsson (kd) Rosita Runegrund (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Helena Höij (kd) Per Landgren (kd) Mats Odell (kd) Kenneth Lantz (kd)
Yrkanden (4)
- att propositionens förslag avseende fortsatt statligt majoritetsägande under 16 år och det s.k. dubbla vetot avvisas i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- att propositionens förslag avseende fortsatt statligt majoritetsägande under 16 år och det s.k. dubbla vetot avvisas i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- att riksdagen i händelse av avslag på föregående yrkande avvisar regeringens proposition och hos regeringen begär förslag om en ägarspridning av aktier i Telia.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- att riksdagen i händelse av avslag på föregående yrkande avvisar regeringens proposition och hos regeringen begär förslag om en ägarspridning av aktier i Telia.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
För närvarande måste du klicka på rubriken avsändare under motionen för att se vilka som står bakom motionen.