med anledning av prop. 1998/99:38 Staten och trossamfunden - begravningsverksamheten, kulturminnena, personalen, avgiftsbetalningen, m.m.
Motion 1998/99:K11 av Mats Einarsson m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1998/99:38
- Tilldelat
- Konstitutionsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1999-01-22
- Bordläggning
- 1999-01-26
- Hänvisning
- 1999-01-28
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Bakgrund
Sammanvävningen av statsmakt och kyrka har en lång historia. Under 1500-talet skärptes konflikten mellan den kristna kyrkan och den världsliga kungamakten. Furstar med växande styrka och territoriella ambitioner ville inte längre acceptera kyrkan och därmed påven som överordnad makt. I varierande grad underordnades kyrkan staten och i många länder i Europa, däribland Sverige, skapades en statskyrka med religiöst monopol. Den ideologiska formen för detta maktskifte blev framför allt i norra Europa reformationen, som teologiskt accepterade de världsliga furstarnas makt.
I takt med samhällsförändringarna förändrades också statens ideologiska behov. Religionens funktion som gemensam och av överheten påbjuden sam- hällsideologi försvagades sakta. Därmed skapades också utrymme för alternativa religiösa riktningar. Under 1800-talet uppstod folkligt förankrade alternativa kristna riktningar, frikyrkorna. Toleransen mot icke-kristna reli- gioner ökade, om än långsamt och inte utan hårda strider med statsmakten. Religionen individualiserades och blev allt mer en fråga om personligt ställ- ningstagande.
I Sverige togs ett avgörande steg 1862 med den nya kommunallagen, där den kyrkliga och den borgerliga kommunen åtskildes. Svenska kyrkan förblev dock en statskyrka och de kyrkliga kommunerna behöll viktiga, icke- religiösa uppgifter, framför allt inom undervisningsväsendet. Krav på ett skiljande mellan kyrka och stat som fördes fram av liberala och socialistiska krafter samt av frikyrkorna fick ingen framgång. Den personliga religions- friheten, i betydelsen frihet att tillhöra vilket religiöst samfund man önskade - eller inte tillhöra något samfund alls - stärktes successivt under 1800- och 1900-talet. Kyrkans samhälleliga makt reducerades. Men någon statlig neutralitet i religiösa frågor uppnåddes inte. Först 1995 var riksdagen redo att fatta ett principbeslut om skiljande av kyrkan från staten. Men inte heller då var riksdagsmajoriteten beredd att löpa linan ut. Även i fortsättningen skall, enligt detta beslut, Svenska kyrkan ha en juridisk särställning jämfört med andra trossamfund, något som bland annat uttrycks i den särskilda lag om Svenska Kyrkan som senare antogs. I ett avseende togs t.o.m. ett steg till- baka, i det att även andra trossamfund dras in under staten genom statlig hjälp med avgiftsuppbörd. Den nu föreliggande propositionen om begrav- ningsväsendet m.m. kännetecknas av samma oförmåga att fullt ut acceptera principen om statens neutralitet i religionsfrågor.
Vänsterpartiet har under hela sin existens arbetat för ett skiljande mellan kyrka och stat och menar att denna historiskt nödvändiga och naturliga skilsmässa måste vara konsekvent och fullständig. Religionen skall vara en privatsak. I ett demokratiskt samhälle måste staten vara sekulär och får inte gynna något särskilt trossamfund eller någon särskild religion. Trossamfund skall juridiskt, skattemässigt och i alla andra avseenden behandlas som andra ideella sammanslutningar. I den mån samfund bedriver affärsmässig verk- samhet eller innehar kapital skall detta behandlas som i annan näringsverk- samhet.
Huvudmannaskap för begravningsverksamheten
Regeringen anför i sin proposition på ett flertal ställen att begravningsverksamheten, med nutida synsätt, i grunden främst är en samhällsuppgift. Få saker är så säkra som att vi alla kommer att dö och att våra kvarlevor måste tas om hand. Av detta följer endast ett logiskt och naturligt ställningstagande: "det allmänna" - lämpligen den borgerliga kommunen - skall vara huvudman för begravningsverksamheten. Vänsterpartiet instämmer alltså med de remissinstanser (Statskontoret, Kammarkollegiet, Teologiska fakulteten i Uppsala och Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund) som anser att Svenska kyrkan av religionsfrihetsskäl inte bör ges ansvar för begravningsverksamheten utan att huvudmannaskapet bör vara kommunalt. Riksdagen bör avslå regeringens förslag i denna del och ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag som innebär kommunalt huvudmannaskap för begravningsverksamheten.
Detta hindrar inte att trossamfund av kommunerna kan ges ansvaret för begravningsverksamheten för sina medlemmar. Som påpekas i propositionen har Svenska kyrkan i dag en omfattande och väl fungerande begravnings- verksamhet. Det bör därför vara möjligt för kommunen att lämna ett skäligt bidrag till driften av sådan allmän begravningsplats.
Ansvaret för särskilda begravningsplatser för dem som inte tillhör något kristet trossamfund
Av särskild vikt är vem som är huvudman för begravningsplatser för dem som inte tillhör något kristet trossamfund - eller som inte tillhör något trossamfund alls. Religionsfrihetsskäl talar här särdeles starkt för att ansvaret för denna begravningsverksamhet inte överlämnas till ett enskilt trossamfund. Även om huvudmannaskapet skulle överlämnas till Svenska kyrkan (vilket Vänsterpartiet alltså avvisar) bör ansvaret för dessa begravningsplatser vila på kommunen. Om vårt förslag till kommunalt huvudmannaskap för begravningsverksamheten avslås anser vi att kommunerna åtminstone ges ansvar för begravningsverksamhet för dem som inte tillhör något av de kristna trossamfunden.
Finansieringen av begravningsverksamheten samt frågan om inflytande och insyn
Eftersom regeringen anser att begravningsverksamheten är ett ansvar för det allmänna men ändå vill ge Svenska kyrkan huvudmannaskapet, tvingas man föreslå tämligen komplicerade lösningar avseende finansiering och insyn. Alla som är folkbokförda i Sverige skall betala en begravningsavgift. Dessa medel skall sedan överlämnas till huvudmannen. För medlemmar i Svenska kyrkan skall begravningsavgiften ingå i den s.k. kyrkoavgiften, men redovisningsmässigt särskiljas från denna. Trots att alla skall vara skyldiga att betala begravningsavgift, skall avgiftens storlek bestämmas av huvudmannen, i de flesta fall Svenska kyrkan. Det innebär att vissa invånare i Sverige blir skyldiga att betala en avgift - i realiteten en skatt - utan att ha några formella möjligheter att via det demokratiska systemet påverka denna. Inte heller de övriga beslut som hänger samman med begravningsverksamheten kan dessa personer skaffa sig formellt inflytande över. Detta är enligt Vänsterpartiets uppfattning inte acceptabelt.
Regeringen visar i propositionen att man är medveten om detta problem och föreslår att de medborgare som inte är medlemmar i Svenska kyrkan skall representeras av ett särskilt ombud utsett av länsstyrelsen som skall ha rätt att delta i sammanträden där beslut om begravningsverksamheten fattas. Detta omständliga och för svensk förvaltnings- och demokratitradition något aparta inslag understryker bara ytterligare det orimliga i att Svenska kyrkan utses till huvudman för begravningsverksamheten. Om så ändå beslutas menar Vänsterpartiet att begravningsavgiftens storlek skall bestämmas av kommunen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Handläggning, överprövning och tillsyn
Begravningsverksamheten betraktas av regeringen som ett ansvar för det allmänna och begravningsavgiften föreslås bli obligatorisk. Detta talar för att även andra beslut än de som berör enskilda (budget, avgiftsstorlek m.m.) skall kunna överklagas och laglighetsprövas av dem som inte är kyrkotillhöriga. Å andra sidan innebär detta att kyrkans församlingar i så fall återigen måste betraktas som myndigheter, vilket strider mot grundtanken bakom skiljandet av kyrkan från staten. Vänsterpartiet tvingas därför acceptera regeringens förslag på denna punkt i det fall Svenska kyrkan görs till huvudman för begravningsverksamheten. Lösningen på problemet är att, som Vänsterpartiet föreslår, kommunerna görs till huvudmän för begravningsverksamheten.
Den kyrkliga egendomen och kulturminnesvården
Kulturarvet är, som regeringen skriver i propositionen, en omistlig del av vår kulturella helhet och identitet, ett gemensamt arv från tidigare generationer. Det kyrkliga kulturarvet - kyrkor, prästgårdar, kyrkotomter, kyrkliga inventarier, begravningsplatser, arkiv, kyrkomusik osv. - är en del av detta gemensamma kulturarv. Det har byggts upp, inte sällan i bokstavlig mening, av den svenska allmogen och har betalats genom tionden och kyrkoskatter. Därför bör de kyrkliga kulturminnena betraktas som svenska folkets gemensamma egendom, oavsett den enskildes trosuppfattning och eventuella samfundstillhörighet. Det är därför fullt rimligt att den statskyrkliga egendomen inte överförs med formell äganderätt till det nya trossamfundet Svenska kyrkan, och man kan ifrågasätta om inte också den föreslagna förfoganderätten och förvaltningen av vissa "självständiga förmögenheter" är att gå för långt.
Kyrkoantikvarisk ersättning
Regeringen föreslår att Svenska kyrkan fr.o.m. 2002 har rätt till ersättning från staten för kulturhistoriskt motiverade kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. Ersättningen ökar successivt så att den 2009 uppgår till 460 miljoner kronor. Det förutsätts att Svenska kyrkan reducerar sin kyrkoavgift i motsvarande grad.
Vänsterpartiet menar att ersättningens storlek kan vara rimlig. Dock anser vi att dessa kostnader bör behandlas på i princip samma sätt som andra kostnader för kulturminnesvård. Beloppens storlek bör därför inte på förhand bindas på det sätt som föreslås, utan skall kunna prövas årligen i samband med fastställande av statens budget. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vidare bör rätten att fatta beslut om fördelning och användning av medlen på central och regional nivå inte överlämnas till Svenska kyrkan. Dessa beslut bör fattas av Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna på respektive nivå. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. I detta sammanhang bör ingen principiell skillnad göras mellan kyrkliga och andra kulturminnen. Självfallet bör fördelningen av ersättningen föregås av ett nära samråd med Svenska kyrkan, liksom med andra trossamfund som äger eller förvaltar kulturhistoriskt värdefull egendom.
Ersättningens finansiering
Regeringen menar att det finns skäl för en särskild skatt eller avgift som skall finansiera den kyrkoantikvariska ersättningen, men föreslår ändå inte en sådan. Om inte finansieringen kan ordnas "inom reformens ram" eller det aktuella utgiftsområdet och om en skatt/avgift "inte (skulle) visa sig lämpligt", så är statens utgångspunkt "att väsentligt minska det statliga stödet efter tioårsperioden" samt "pröva en sänkning av ambitionen på detta område".
Vi finner inte regeringens resonemang hundraprocentigt glasklart på detta område. Vänsterpartiets principiella ståndpunkt är följande. Den kultur- minnesvård, inklusive vård av kyrkliga kulturminnen, som samhället finner angelägen och i demokratisk ordning beslutat om, skall finansieras på sedvanligt sätt inom skattesystemets ram. Någon särskild avgift eller "öron- märkt" skatt bör inte införas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Inte heller får den kyrkoantikvariska ersättningen inne- bära att annan angelägen kulturminnesvård eller andra viktiga områden inom utgiftsområdet drabbas. Detta kan naturligtvis innebära att statens skatte- intäkter bör ökas och utgiftsområdets utgiftstak justeras. Behov och ambitioner bör vara styrande, inte mer eller mindre godtyckligt fastställda "tak" för utgifts- eller skattenivåer.
Svenska kyrkans personal
I propositionen läggs förslag till formerna för överförande av personal från staten till det nya trossamfundet Svenska kyrkan. Vänsterpartiet har här inga invändningar utan vill bara understryka att denna personal bör omfattas av samma rättigheter och skyldigheter som gäller för övriga löntagare. Någon rätt att kvarstå i statlig (eller kommunal) tjänst för den som inte vill bli anställd av trossamfundet Svenska kyrkan bör inte finnas, då statens religiösa verksamhet upphör vid årsskiftet 1999/2000.
Dock innebär Vänsterpartiets förslag att kommunerna skall vara huvudmän för begravningsverksamheten att viss kyrkogårdspersonal kan komma att överföras från dagens kyrkokommuner till de borgerliga kommunerna.
Beskattning av trossamfunden
Vänsterpartiet anser att Svenska kyrkan i alla avseenden bör likställas med andra trossamfund och ideella föreningar. Det innebär bland annat att den nuvarande skattebefrielsen för prästlönetillgångarna inte kan motiveras. Det faktum att riksdagen fattat beslut om en särskild lag för Svenska kyrkan - vilket Vänsterpartiet motsatt sig - och därmed behållit en koppling mellan staten och ett av de i Sverige verksamma trossamfunden, är enligt vår mening inte tillräckligt skäl för sådan skattebefrielse. I detta avseende instämmer vi alltså med regeringen.
Regeringen föreslår dock en övergångsperiod på 10 år under vilken fortsatt skattebefrielse skall gälla. Vänsterpartiet menar att en övergångsperiod kan vara motiverad av praktiska skäl. Det kan ifrågasättas om en så lång period är motiverad, men vi väljer att ändå acceptera regeringens förslag på denna punkt. Det bör dock redan nu göras klart att en ytterligare förlängning efter 2009 inte kan bli aktuell.
Statlig medverkan vid betalning av kyrkoavgift
Med anledning av regeringens proposition 1997/98:116 Staten och trossamfunden motionerade Vänsterpartiet om att den föreslagna statliga hjälpen med uppbörd av avgift till trossamfund (16 § lagen om trossamfund 1998:1593) inte skulle införas och att Svenska kyrkan bara skulle erbjudas sådan hjälp under en övergångsperiod. Vi vidhåller denna uppfattning. Denna sammanblandning av statens och enskilda trossamfunds angelägenheter är inte förenlig med principen om statens neutralitet i religionsfrågor. Vi avvaktar regeringens kommande proposition i frågan.
Så länge staten åtar sig medverkan vid uppbörd av kyrkoavgift måste dock staten ha möjlighet att bestämma hur avgiften skall utformas och hur den skall drivas in. Vi har därvidlag inga invändningar mot regeringens förslag.
Äktenskapsbalken
Regeringen föreslår att bestämmelsen i 4 kap. 4 § äktenskapsbalken ("Till vigsel inom svenska kyrkan får kvinnan och mannen välja den präst inom svenska kyrkan som de själva önskar och som är villig att viga ....") skall upphöra. Efter relationsförändringen bör det, enligt regeringen, inte finnas en lagstadgad skyldighet för präster och församlingar i Svenska kyrkan att stå till förfogande för kyrklig vigsel. Mot detta har vi inget att invända.
Vi vill dock i sammanhanget ta upp en annan aspekt. I 4 kap. 3 § stadgas att präst i Svenska kyrkan liksom befattningshavare i andra trossamfund har rätt att förrätta vigsel. Denna bestämmelse bör enligt regeringen inte ändras. Det innebär att företrädare för religiösa trossamfund ges möjlighet att upprätta den överenskommelse mellan två personer (i dag endast man och kvinna) som kallas äktenskap och som medför vissa av samhället stadgade rättigheter och skyldigheter, inte minst av ekonomisk natur. Från samhällets synpunkt har äktenskapet ingen som helst religiös innebörd. Inte heller historiskt är äktenskapet av religiöst ursprung. När den kristna kyrkan etablerade sig i Sverige fick den, här liksom på andra håll, föra en relativt lång och hård kamp innan äktenskapet kunde inordnas inom dess domäner.
Med utgångspunkt från principen om statens neutralitet i religiösa frågor menar vi att det är rimligt att äktenskapet ur samhällelig synpunkt sekulari- seras. Endast det som i dag kallas borgerlig vigsel bör ur samhällets synpunkt vara juridiskt bindande och innefatta de av lagen stadgade rättigheterna och skyldigheterna. Det är den modell som tillämpas i t.ex. Frankrike. Det religiöst grundade äktenskapet bör, oavsett religion, vara en angelägenhet för makarna och deras trossamfund och de religiösa ceremonierna bör skiljas från den borgerliga vigseln. (Det hindrar självfallet inte att länsstyrelsen förordnar även präster till borgerliga vigselförrättare.) I samband med en sådan reform bör även stadgandet om att äktenskap endast kan ingås mellan man och kvinna avskaffas. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma med ett sådant förslag. Därmed skulle behovet av särskilda regler för "registrerat partnerskap" mellan två personer av samma kön upphöra (se även motion 1998/99:L407 Äktenskap för homosexuella).
Ekonomiska konsekvenser
Regeringen konstaterar att den sammantagna ekonomiska effekten av de föreslagna förändringarna är gynnsamma för Svenska kyrkan och att lösningen för åren 2000-2009 inte är statsfinansiellt neutral, dvs att den innebär ökade statsutgifter. Därför kommer regeringen att under perioden överväga att införa någon form av avgift eller skatt för att uppnå detta.
Vänsterpartiet menar att de delar av reformen som avser allmänna åtaganden (vården av de kyrkliga kulturminnena samt begravningsverksam- heten) skall finansieras på sedvanligt sätt över stats- och/eller kommun- budget. Några öronmärkta avgifter eller skatter är inte motiverade. Svenska kyrkans, liksom övriga trossamfunds, verksamheter måste dessa organisa- tioner finansiera på samma sätt som andra ideella föreningar, dvs. framförallt via medlemsavgifter. Eventuella statsbidrag till verksamheter som bedrivs av trossamfund skall behandlas enligt samma principer som gäller för andra ideella organisationer (se även 4.2).
Eftersom den nuvarande kyrkoskatten övergår till att bli en avgift, så minskar det s.k. skattetrycket i motsvarande grad (begravningsavgiften skall dock även i fortsättningen ses som en skatt), närmare bestämt med ca 78 öre per skattekrona, totalt ca 7 miljarder kronor. "Därmed", skriver regeringen i propositionen, "skapas ett motsvarande utrymme för en förstärkning av den offentliga sektorns finanser". Vänsterpartiet omfattar visserligen inte denna tämligen bokföringsmässiga syn på det s.k. skattetrycket, men förutsätter att regeringen återkommer med förslag på hur detta utrymme kan utnyttjas för finansiering av annan samhällsnyttig verksamhet.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslag till ändring i 1 kap. 1 § begravningslagen 1990:1144,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i begravningslagen att kommunerna ges huvudansvar för begravningsverksamheten,
3. att riksdagen, om yrkande 1 eller 2 avslås, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt huvudansvar för begravningsverksamhet för dem som inte tillhör något kristet trossamfund,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastställa begravningsavgiften på kommunal nivå,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att likställa kyrklig kulturminnesvård med annan kulturminnesvård genom årlig prövning i samband med fastställande av statens budget,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fördelning av medel för kyrkliga kulturminnen bör beslutas av Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en särskild skatt för kyrkliga kulturminnen inte bör införas,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i äktenskapsbalken enligt vad i motionen anförts om s.k. civiläktenskap.
Stockholm den 20 januari 1999
Mats Einarsson (v)
Charlotta L Bjälkebring (v) Kenneth Kvist (v) Peter Pedersen (v) Tasso Stafilidis (v) Tanja Linderborg (v) Willy Söderdahl (v)
Yrkanden (16)
- 1att riksdagen avslår förslag till ändring i 1 kap. 1 § begravningslagen 1990:1144
- Behandlas i
- 1att riksdagen avslår förslag till ändring i 1 kap. 1 § begravningslagen 1990:1144
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i begravningslagen att kommunerna ges huvudansvar för begravningsverksamheten
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i begravningslagen att kommunerna ges huvudansvar för begravningsverksamheten
- Behandlas i
- 3att riksdagen, om yrkande 1 eller 2 avslås, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt huvudansvar för begravningsveksamhet för dem som inte tillhör något kristet trossamfund
- Behandlas i
- 3att riksdagen, om yrkande 1 eller 2 avslås, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt huvudansvar för begravningsveksamhet för dem som inte tillhör något kristet trossamfund
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastställa begravningsavgiften på kommunal nivå
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastställa begravningsavgiften på kommunal nivå
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att likställa kyrklig kulturminnesvård med annan kulturminnesvård genom årlig prövning i samband med fastställande av statens budget
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att likställa kyrklig kulturminnesvård med annan kulturminnesvård genom årlig prövning i samband med fastställande av statens budget
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fördelning av medel för kyrkliga kulturminnen bör beslutas av Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fördelning av medel för kyrkliga kulturminnen bör beslutas av Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en särskild skatt för kyrkliga kulturminnen inte bör införas
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en särskild skatt för kyrkliga kulturminnen inte bör införas
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i äktenskapsbalken enligt vad i motionen anförts om s.k. civiläktenskap.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i äktenskapsbalken enligt vad i motionen anförts om s.k. civiläktenskap.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.