med anledning av prop. 1996/97:60 Prioriteringar inom hälso- och sjukvården
Motion 1996/97:So18 av Andre vice talman Görel Thurdin och Marianne Andersson (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:60
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1997-01-22
- Bordläggning
- 1997-01-23
- Hänvisning
- 1997-01-28
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
All vård måste utgå från etiska grunder och utföras under ett humanistiskt ledarskap. Människor måste hela tiden mötas med respekt och fantasi. Inlevelseförmåga och kreativitet måste paras med den medicinska kunskapen vid ställandet av diagnoser och bedömning av vårdbehov. Vi välkomnar propositionen om prioriteringar inom hälso- och sjukvården. Principerna kommer att vara vägledande i många av de frågor som anställda, patienter och anhöriga redan idag ställs inför. Propositionens förslag ger ett underlag för prioriteringar men också för en fortsatt debatt om vårdens innehåll och möjligheter. I anslutning till detta vill vi uppmärksamma behovet av en större öppenhet för alternativa behandlingar och nya erfarenheter som detta kan ge särskilt från myndigheternas sida. Den läkare som botar måste anses ha rätt framför den som misslyckats med att bota. Det får inte bli så att vi betraktar all bot som en form av placeboeffekt bara därför att vissa har sin prestige att tänka på.
Frågan om prioriteringar i vården är komplex och innehåller i viss mån generationsskillnader inte bara i krav på vård. Miljöhoten har fått en omfattande komplexitet, allergierna ökar dramatiskt, miljörelaterade sjuk- domar blir allt mer förekommande. Kemikaliesamhället är ett stort hot mot vår hälsa och kan komma att öka i framtiden. Detta gör att läkare måste kunna möta nya symptom som bl.a. orsakats av miljörelaterade faktorer. Patienten måste mötas med en öppenhet som leder till nya erfarenheter och bättre och kanske också billigare behandlingsmetoder. Detta omöjliggör Socialstyrelsen genom att ge ut rekommendationer och råd som förhindrar en sådan utveckling, trots att riksdagen har förstått det behovet och beslutat i sådana frågor. Drar vården åt tumskruvarna och snävar åt prioriteringen mellan behov och åtgärder då riskerar människor med nya och diffusa symptom att bli betraktade som psykiskt sjuka och får fel behandlingar eller ingen behandling alls. Det finns åtskilliga exempel på hur människor nekas tandvårdsersättning på 20 000-30 000 kr men tillerkänns hypnosbehandling för 500 000 kr eller dyrbar psykiatrisk rehabilitering, trots att flera läkare konstaterat från blodprover och på annat sätt att patienten är allergisk mot kvicksilver. Detta torde fördyra vården och är alltså ingen kostnadseffektiv prioritering, inte heller någon hälsoeffektiv eller etisk prioritering. Social- styrelsen bör därför ges i uppdrag att arbeta fram rekommendationer och råd hur man möter miljörelaterade sjukdomar på ett etiskt och kostnadseffektivt sätt.
Kvinnorelaterade sjukdomar har tidigare visat sig vara mindre prioriterade på sjukhusen än andra sjukdomar. Krävs prioriteringar mellan olika sjukdomar i vården finns det stor risk att kvinnorna och deras sjukdomar kommer att prioriteras i andra hand. Ser vi till miljörelaterade sjukdomar är kvinnorna mer utsatta än män för dessa. Eftersom de ska bära på kommande generationer reagerar de tidigt med olika symptom för att åtgärder ska ske så att fostren inte skadas.
Den som har bäst kunskap om patienten är naturligtvis den behandlande läkaren och i förekommande fall läkarna. Förtroendeläkarna kan aldrig komma så nära patienterna, eftersom de inte har något behandlingsansvar och inte heller möter patienterna utan gör bedömningar genom att läsa journaler. Det är mycket anmärkningsvärt att förtroendeläkarna ges en dömande roll i förhållande till alla andra läkare. Förtroendeläkarna har inte fått arbetet för att de är bättre och skickligare läkare än andra läkare. Ändå finns det ett otal exempel idag där förtroendeläkarna totalt underkänner medicinsk expertis och kompetenta läkare utan att någon utvärderar detta system. Har vi så dålig läkarkår att utlåtande av 5 överläkare som har mött patienten är mindre värt än förtroendeläkaren och icke-expertens utlåtande, eller att 6 läkares utlåtanden är mindre värt? Om det är så måste väl undervisande universitetssjukhus börja ifrågasätta sin undervisning. Problemet med många förtroendeläkare är att de omöjliggör kreativitet och lyhördhet i diagnosställandet och orsakar därmed vårdsystemet onödiga kostnader.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekommendationer och råd, som kan möta miljörelaterade sjukdomar på ett etiskt och kostnadseffektivt sätt.
Stockholm den 22 januari 1997
Görel Thurdin (c) Marianne Andersson (c)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekommendationer och råd som kan möta miljörelaterade sjukdomar på ett etiskt och kostnadseffektivt sätt.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rekommendationer och råd som kan möta miljörelaterade sjukdomar på ett etiskt och kostnadseffektivt sätt.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.