med anledning av prop. 1996/97:4 Totalförsvar i förnyelse - etapp 2
Motion 1996/97:Fö9 av Gudrun Lindvall m.fl. (mp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:4
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-10-04
- Bordläggning
- 1996-10-08
- Hänvisning
- 1996-10-09
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Naturreservatet Torhamns udde och försvarets naturvårdshänsyn
Försvarsmakten arbetar nu för att bli mera hänsynsfull mot miljön. I förordningen (1994:642) med instruktion för Försvarsmakten, som gäller fr o m den 1 juli 1994, finns en särskild miljöparagraf. Enligt denna skall Försvarsmakten, med beaktande av de krav som huvuduppgiften ställer, väga in miljöaspekterna vid sin verksamhet i fred. Detta arbete, som är mycket angeläget och glädjande, har påbörjats på flera håll inom försvaret. Försvarsmakten har dock lång väg att gå innan man har lyckats övertyga allmänheten om att det finns en verklig vilja bakom den uttalade målsättningen. Det finns alltför många försyndelser under gångna decennier, och även i sen tid, för att man inom försvaret skall kunna begära att allmänheten skall tro på ett större miljömedvetande hos militären. Exempel på åtgärder som verkar i motsatt riktning är t ex överklagande av bullerbegränsningar som ålagts flygflottiljer och kravet på inlösen av fastigheter i Västergötland för övningar med stridsvagnar.
I samband med den reduktion av försvaret som måste ske med hänsyn till minskade ekonomiska ramar bör stor vikt läggas vid möjligheterna att gynna natur- och miljövärden. Ett större miljöansvar hos Försvarsmakten kan ta sig flera olika uttryck, t ex begränsning av buller, omhändertagande av miljö- farligt avfall och ett större hänsynstagande till andra samhällsintressen vid användning av mark- och vattenområden. Försvarsmakten har nu ett utmärkt tillfälle att visa att man menar allvar med målet om ökad miljöhänsyn.
En konkret åtgärd som starkt kan bidra till att bygga upp en ökad trovärdighet hos försvaret är att lägga ner Försvarets materielverks skjutplats inom naturreservatet Torhamns udde. I nära 40 års tid har det rått näst intill krigstillstånd mellan naturvårdare och vissa militära företrädare om det svenska fastlandets sydostligaste udde. Redan 1957 skrev den dåvarande Skansenchefen Kai Curry-Lindahl följande: "Torhamnsudden är arealmässigt obetydlig. Det borde inte vara något större offer att låta de yttre strandängarna och den centrala björkskogen med omgivande ljung- och enbuskmarker gynnas av en fridlysning, som också skulle komma djurlivet till del... De militära myndigheterna lär ha vissa planer att lägga embargo på området för skjutövningar. Detta hörn av Sveriges kust är icke värt ett sådant öde."
Curry-Lindahls farhågor om de militära skjutövningarna har senare besannats och orsakat långvarig träta och bitterhet.
Ornitologiskt värde
Torhamns udde har genom sitt läge utomordentliga förutsättningar för studier av flyttande fåglar. Stora mängder fåglar ansamlas i sydspetsen av Torhamnslandet under hösten och fågelsträcken på väg in i eller ut från Kalmarsund passerar här i tusental under vår och höst.
1961 startade Torhamns fågelstation sin verksamhet med ringmärkning och observationer av de flyttande fåglarna. Torhamns udde var under några år på väg att utvecklas till ett centrum för svensk fågelforskning vid sidan av Falsterbo och Ölands södra udde. Många naturintresserade sökte sig dit och Torhamns udde fick också ett turistiskt värde.
1977 bildades ett naturreservat på Torhamns udde. Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att Torhamns udde är av riksintresse för den vetenskapliga och kulturella naturvården samt av betydelse för det rörliga friluftslivet. Syftet med reservatet sägs vara att bevara ett naturområde "som har betydande biologiska, främst ornitologiska, naturvärden, och ett särpräglat kulturlandskap samt att trygga tillgången till ett för det rörliga friluftslivet värdefullt område". De militära skjut- och övningsfälten tillåts dock vara kvar i naturreservatet.
Militär verksamhet
Den militära verksamheten på Torhamns udde är av två slag. Dels använder kustartilleriet en del av området som övningsfält, dels bedriver Försvarets materielverk provskjutningar. Det är främst den senare som vållar olägenheter för bl a den ornitologiska forskningen och för friluftslivet i naturreservatet. Vissa skjutningar orsakar dessutom betydande buller i de närbelägna samhällena Torhamn och Sandhamn.
Koncessionsnämnden för miljöskydd lämnade 1989 försvaret tillstånd att bedriva verksamheterna på Torhamns udde. Beslutet fastställdes 1991 av regeringen efter överklagande av bl a Statens naturvårdsverk, Karlskrona Ornitologiska klubb och boende i Torhamn/Sandhamn. I slutet av 1994 fastställde koncessionsnämnden de slutliga villkoren för den militära verksamheten.
Efter koncessionsnämndens beslut 1989 drog ledningen för Torhamns fågelstation slutsatsen att det inte var möjligt att fortsätta en seriös och kontinuerlig verksamhet vid fågelstationen på grund av de olägenheter, främst på grund av en starkt begränsad tillgänglighet, som provskjutningarna medför. Verksamheten vid fågelstationen har därför sedan dess varit vilande i avvaktan på radikalt förändrade förhållanden.
Konkurrerande riksintressen
I koncessionsnämndens beslut fastslås att Torhamns udde är av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Det sägs också att den militära verksamheten är av riksintresse med hänsyn till landets försvar. Med hänvisning till 2 kap. 9 och 10 §§ i naturresurslagen tilläts de militära provskjutningarna fortsätta.
Försvarets materielverk har på uppdrag av Försvarsdepartementet (genom överbefälhavaren) genomfört en utredning om den militära prov- och försöksverksamheten (kallad PKU 1992). Chefen för armén har i ett remissvar till denna utredning framhållit att provverksamheten bör samordnas till en plats och att beläggningen vid Materielverkets provplats i Karlsborg minskas genom införande av uppdragsstyrning så att verksamheten på Torhamns udde kan överföras till Karlsborg. Chefen för armén ansåg i sitt remissvar också att alternativet att koncentrera all vapen- och robotprovning till Vidsel borde utredas djupare.
Även ÖB uttalade i sitt remissvar över samma utredning att störst besparing kan åstadkommas om någon provplats avvecklas.
Försvarsmaktens påstående att det är av riksintresse för totalförsvaret att bedriva provskjutningar inom naturreservatet Torhamns udde, som är ett av landets mest värdefulla naturområden, är med hänvisning till bland annat vad som ovan nämnts inte trovärdigt. Låt Torhamns udde till fullo bli naturreservat. Lägg ner skjutplatsen på naturreservatet Torhamns udde.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att Försvarets materielverks provskjutningar på naturreservatet Torhamns udde upphör,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om större hänsyn till natur- och miljövärden än tidigare inom försvaret,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vikten av att Försvarsmakten vid en minskning av sin verksamhet aktivt strävar efter att lägga ner sådan verksamhet som vållar olägenheter från natur- och miljösynpunkt.
Stockholm den 2 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)
Roy Ottosson (mp) Kia Andreasson (mp) Gunnar Goude (mp)
Yrkanden (6)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att Försvarets materielverks provskjutningar på naturreservatet Torhamns udde upphör
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att Försvarets materielverks provskjutningar på naturreservatet Torhamns udde upphör
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om större hänsyn till natur- och miljövärden än tidigare inom försvaret
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om större hänsyn till natur- och miljövärden än tidigare inom försvaret
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vikten av att Försvarsmakten vid en minskning av sin verksamhet aktivt strävar efter att lägga ner sådan verksamhet som vållar olägenheter från natur- och miljösynpunkt.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vikten av att Försvarsmakten vid en minskning av sin verksamhet aktivt strävar efter att lägga ner sådan verksamhet som vållar olägenheter från natur- och miljösynpunkt.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.