med anledning av prop. 1996/97:4 Totalförsvar i förnyelse - etapp 2
Motion 1996/97:Fö44 av Karin Starrin (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:4
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-10-04
- Bordläggning
- 1996-10-08
- Hänvisning
- 1996-10-09
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Gävleborgs län har stor yta och lång kust med omfattande hamnområden. I länet finns krigsflygbaser som i kris/krig kräver tidigt skydd. Vårt län är av stor betydelse för att kunna utföra säkra civila och militära transporter mellan de centrala och norra delarna av Sverige. Vägar och järnvägar måste skyddas, vilket ställer särskilda krav vid de känsliga älvövergångarna. I ett inledningsskede av en konflikt, är detta en huvuduppgift. När arméns rörliga enheter - brigaderna - blir färre är transportledning, försvar av kommunikationsleder och organisering av kringgångstransporter av största vikt för att säkerställa ett fullgott försvar av hela Sverige.
Inför det kommande försvarsbeslutet har särskilt betonats möjligheten av att mer än tidigare nyttja Försvarsmaktens resurser i lägen då samhället utsätts för stora fredstida påfrestningar, t.ex. vid naturkatastrofer såsom större skogsbränder och undsättning vid extrema väderförhållanden. För att säkerställa att Försvarsmaktens (försvarsområdets) resurser kan utnyttjas optimalt i det fredstida samhällets tjänst, krävs förberedelser i form av gemensamma beredningar och övningar.
Försvarsområdets personal samverkar och deltar i övningar med länsstyrelse, landsting, länspolis, SÄPO, kommuner m.fl. för att säkerställa bästa möjliga utnyttjande av tillgängliga resurser. Personkännedom, kunskaper om kapacitet och behov byggs upp och bibehålls för att vid behov en snabb och effektiv samordning skall kunna ske.
Denna omfattande samverkan kommer att gå ned drastiskt om en försvarsområdesstab skall svara mot två stora län. Möjligheten att svara mot behoven på ett relevant sätt blir obefintlig. Slutsatsen blir att samordning och därmed möjlighet till ett snabbt och kraftfullt agerande vid behov går ned till oacceptabel nivå.
Hela den kraft som en regionalt och lokalt förankrad organisation innebär av närhet i alla avseenden förloras.
Samverkan äger alltså rum mellan försvarsområdet och övriga totalförsvarsansvariga som länsstyrelse, landsting och kommuner m.fl. Länsstyrelsen är högsta civila totalförsvarsmyndighet inom länet med försvarsområdet som direkt militär samverkanspart. En meromfattande samverkan än tidigare sker även mellan landstinget och försvarsområdet till följd av att all sjukvård idag brukas som en gemensam resurs. Kommunernas roll inom totalförsvaret har utökats kraftigt, bl a har statliga uppgifter inom befolkningsskydd och räddningstjänst övertagits. Idag samverkar officerare ur försvarsområdet direkt och kontinuerligt med våra tio kommuner. En viktig uppgift är att rätt fördela personal, både pliktpersonal och frivilliga, så att varje enskild kan göra största möjliga nytta inom totalförsvaret.
Ständiga och ofta omfattande förändringar i samhället och Försvarsmakten kräver kontinuitet i totalförsvarsplaneringen. I ett totalförsvar som skall leva upp till sina högsta målsättningar får ingen del värderas isolerad. Det är i den goda symbiosen av landets (länets) olika totalförsvarskapaciteter som styrkan finns i fred, kris och krig. Dagens knappa, men allsidiga militära representa- tion som är väl förankrad i vårt län, i våra kommuner och bygder åstadkommer med sin civila samverkanspartner denna omvittnat goda samverkan.
Det kommande försvarsbeslutet medför en mer begränsad militär förmåga med hänsynstagande till dagens säkerhetspolitiska läge. Den militära förmågan skall vid behov kunna ökas genom tillväxt. Detta sker bl a genom omfördelning av civila samhällsresurser till den militära sektorn. Även denna inriktning kräver en allsidig militär, om än begränsad, närvaro för planering och samverkan.
Den ovan beskrivna utvecklingen har gjort att i fred tidigare sammanslagna försvarsområden som t ex Västmanlands och Uppsala läns försvarsområde (Fo47/48) delats upp så att varje län sedan början av 1990-talet redan i fred fått en egen försvarsområdesbefälhavare och försvarsområdesstab. I Kronobergs, Örebros och Gävleborgs län har försvarsområdesorganisationen på ett motsvarande sätt behållits när de brigadproducerande förbanden i dessa län lades ner.
Det syns märkligt att man, några få år efter att principen "ett län - ett försvarsområde" slagits fast och inrättats, föreslår att den skall överges.
En militär följsamhet mot den civila regionala indelningen är självklart den enda riktiga. Där inga förändringar sker i den civila regionala indelningen skall heller ingen förändring göras i den militära.
Behåll den gällande principen "Ett län - Ett Fo".
För att till lägsta kostnad få högsta försvarseffekt har Försvarsmakten under senare år avstått från att organisera egna resurser inom funktioner där fullgott stöd kan erhållas i sambruk med det civila samhället. Ett tydligt exempel på denna utveckling är krigssjukvården. andra områden är transporter, förplägnad, befästningsarbeten, verkstadstjänst och telekommunikation. För att samordningen skall fungera i kris/krig krävs kunskap, planläggning och kontinuerlig samverkan redan i fred.
Det finns starka skäl för att slå vakt om vårt försvarsområde och dess knytning till vårt län enligt principen ett län - ett försvarsområde. Samhälls-, ekonomi-, risk- och hotutvecklingen har tydliggjort behovet av samverkan mellan militära och civila delar av totalförsvaret. Samstämmiga uppgifter visar att detta behov ökar.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bibehålla nuvarande försvarsområdesindelning i Gävleborgs län.
Stockholm den 4 oktober 1996
Karin Starrin (c)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bibehålla nuvarande försvarsområdesindelning i Gävleborgs län.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bibehålla nuvarande försvarsområdesindelning i Gävleborgs län.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.