med anledning av prop. 1996/97:4 Totalförsvar i förnyelse - etapp 2
Motion 1996/97:Fö4 av Nils Fredrik Aurelius och Leif Carlson (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:4
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-10-04
- Bordläggning
- 1996-10-08
- Hänvisning
- 1996-10-09
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Bevara försvarsområdesstaben i Kalmar!
Socialdemokraterna och Centerpartiet verkar för en nedrustning som helt saknar proportioner. I försvarsbeslutet 1992 genomfördes den neddragning av försvaret som var säkerhetspolitiskt motiverad. De omvärldsförändringar som nu än en gång anförs som motiv för en omfattande nedrustning var kända redan 1992. Genom försvarsbesluten 1987, 1989 och 1992 minskade det svenska försvarets storlek med ungefär en tredjedel.
Enligt vår uppfattning bör den besparing som föreslås i prop. 1996/97:4 inte genomföras. I en annan motion redovisar Moderata samlingspartiet sitt alternativ till försvarsram. Om denna ram accepteras av riksdagen behöver de omfattande nedläggningar som föreslås i propositionen inte ske.
Försvarsområdesstaben i Kalmar skall enligt propositionen läggas ned. Några egentliga argument framförs knappast. Däremot finns det också i propositionen åtskilligt som talar emot denna åtgärd.
"Landets försvar är hela folkets angelägenhet. Det folkliga engagemanget ger försvaret omistlig styrka. Ett fullgott försvar måste ha tillgång till modern och effektiv materiel, men ett försvar som saknar folklig förankring och som åsidosätter sin viktigaste resurs, människan, blir ett främmande element i demokratin." (Proposition 1995/96:12 Totalförsvar i förnyelse s. 9)
"Den demokratiska folkförsvarstanken är hos det svenska folket djupt förbunden med den allmänna värnplikten, nu med totalförsvarsplikten, som i sin tur medverkar till att bibehålla en hög försvarsvilja.
Hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna är uttryck för den folkliga försvarsviljans stora djup och bredd. Hemvärnets tillväxt, föryngring och materiella förnyelse är ett viktigt mål för regeringen." (Proposition 1996/97:4 Totalförsvar i förnyelse - etapp 2 s. 21-22)
Mot bakgrund av dessa skrivningar i de båda försvarspropositionerna är det svårt att förstå att regeringen föreslår att försvarsområdesstaben i till exempel Kalmar skall läggas ned. När principen ett försvarsområde - ett län frångås kan den folkliga förankringen gå förlorad. Det militära försvaret vinner som all annan verksamhet på att ha ett känt ansikte. Försvarsområdesbefälhavaren och landshövdingen är sådana kända ansikten.
Den ekonomiska vinsten av att minska antalet försvarsområden är liten eftersom det territoriella försvaret måste vidmakthållas även i framtiden liksom frivillig- och hemvärnsverksamheten. Inte minst den senare, som regeringen skriver så vackert om i propositionen, kommer att bli svårare och dyrare att administrera på avstånd.
Som exempel kan nämnas att det försök att leda Kalmar försvarsområde från Växjö som prövades tidigare visade sig vara en mindre bra lösning. Därför återupprättades Kalmar regemente och försvarsområde så sent som 1990.
Det kan tilläggas att en annan av försvarsområdets uppgifter, underrättelse- och säkerhetstjänsten, fungerar effektivare med en lokal förankring och personkännedom liksom samordningen mellan det civila och det militära försvaret i fred.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ned försvarsområdesstaben i Kalmar i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 1 oktober 1996
Nils Fredrik Aurelius (m) Leif Carlson (m)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ned försvarsområdesstaben i Kalmar i enlighet med vad som anförts i motionen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ned försvarsområdesstaben i Kalmar i enlighet med vad som anförts i motionen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.