med anledning av prop. 1996/97:4 Totalförsvar i förnyelse - etapp 2
Motion 1996/97:Fö31 av Bengt Harding Olson (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:4
- Tilldelat
- Försvarsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-10-04
- Bordläggning
- 1996-10-08
- Hänvisning
- 1996-10-09
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Sveriges försvar inför framtiden
Det kalla kriget är slut och öst-västkonflikten som en väpnad konflikt mellan två maktblock synes i dag inte längre vara en säkerhetspolitisk realitet. I Europa har den säkerhetspolitiska arkitekturen under de senaste åren genomgått betydande förändringar, där NATO - inte minst genom påtryckningar från USA - har kommit att ta en ledarroll i det säkerhetspolitiska vakuum som uppstod i och med Berlinmurens fall, Warszawapaktens upplösning och Sovjetunionens sammanbrott.
Genom NACC (Nordatlantiska samarbetsrådet) och senare genom PFF (Partnerskap för fred) lades grunden för att inlemma länderna i det forna östblocket i en alleuropeisk säkerhetsstruktur. Ansträngningar görs nu - såväl från de forna östländerna som från staterna inom EU och NATO - för att få till stånd en djupare integration med det övergripande målet att skapa ett säkerhetspolitiskt stabilt Europa, där de forna öststaterna inklusive Ryssland får en väl definierad roll.
Trots dessa ansträngningar vilar den internationella säkerheten på bräcklig grund. Vi har de senaste åren fått dagliga påminnelser via medierna om de tragiska krigen på Balkan och i Tjetjenien. Dessutom pågår det i det forna Sovjetunionens utkanter - allt sedan imperiets sammanbrott - ständigt flera mindre, regionala konflikter med betydande politisk sprängkraft, inte minst i Tadzjikistan, Nagorno-Karabach och mellan Ryssland och Ukraina beträffande Svartahavsflottans framtid.
Även om konflikterna för närvarande inte berör vårt direkta närområde, måste vi vara medvetna om att drastiska säkerhetspolitiska omsvängningar även kan ske i vår omedelbara närhet. I detta perspektivet framstår Östersjö- regionen även fortsatt som säkerhetspolitiskt intressant. Så är till exempel Sydsverige - i händelse av militär konflikt - för många stater ett militärt attraktivt område med sin "hangarfartygsfunktion".
Detta innebär att Sverige även framgent - över hela landets yta - måste ha en god beredskap för att kunna möta plötsliga framtida hot. Blotta vetskapen om att Sverige besitter sådan förmåga kan i många lägen verka konfliktavhållande och Sverige kan därigenom spela den viktiga roll för Östersjöregionens säkerhet som bland andra Storbritanniens förre utrikes- minister Douglas Hurd och amerikanska Rand Corporation i olika sammanhang har pläderat för.
Tidigare försvarsbeslut
De svenska försvarspolitiska besluten har sedan lång tid tillbaka haft flera karakteristiska inslag. Försvaret har utsatts för en kontinuerlig kvantitativ krympning med en endast begränsad kvalitetshöjning. Hotbilden har anpassats efter den försvarsförmåga som de samhällsekonomiska och de därmed sammanhängande organisatoriska förändringarna har medgivit. Dessutom har försvarsbesluten ständigt varit underfinansierade som en följd av ekonomiskt önsketänkande.
Därutöver har försvarsbesluten framförallt utmärkts av att försvarsmakten givits ingen eller i vart fall helt otillräcklig flexibilitet. Med det senaste försvarsbeslutet fördes försvarspolitiken in i en återvändsgränd genom att försvaret krymptes på ett sådant sätt att - vid eventuella framtida behov av upprustning - möjligheterna därtill allvarligt beskars.
Det har i efterhand erkänts att den politiska styrningen av försvarsmaktens innehåll, och därmed dess struktur, varit svag och att den snarast är i avtagande. Svag politisk styrning är således också ett karakteristikum hos tidigare försvarsbeslut. Denna kan delvis förklaras med den envisa strävan hos militärledningen att upprätthålla största möjliga försvarsförmåga i närtid - som under det "kalla kriget".
Det är beklagligt att resultatet har blivit en oflexibel försvarsmakt eftersom all försvarsplanering görs för många årtionden framöver och ingen kan förutsäga hur världen då ser ut och vilka hotbilder som finns då.
Aktuellt försvarsbeslut
När dagordningen sattes för 1996 års försvarsbeslut fanns alla förutsättningar för att skapa ett flexibelt försvar med ett viktigt undantag: försvarsmakten var inte mentalt förberedd.
Flexibilitet eller anpassning - som har varit ett nyckelord i besluts- processen - tolkas som att försvarsförmågan tillåts nedgå i nuvarande säkerhetspolitiska läge, men att förmåga finns för återtagning och tillväxt om ett förändrat säkerhetspolitiskt läge så kräver. En anpassning "uppåt" kan ske dels genom återtagning, det vill säga en höjning av krigsdugligheten hos de förband som formellt ingår i krigsorganisationen, dels genom tillväxt, det vill säga en utökning av krigsorganisationen, kvantitativt och/eller kvalitativt.
Regeringen har således en helt riktig inställning när den skriver: "Förmågan till anpassning skall vara styrande för totalförsvarets framtida inriktning." Samtidigt begår regeringen ett allvarligt misstag då man underlåter att klara ut de organisatoriska konsekvenserna. Flexibiliteten hotas således därför att regeringen håller fast vid en överspelad organisations- modell.
Beklagligtvis har de vackra orden om flexibilitet inte resulterat i ett förslag till grundorganisation med inbyggd verklig förmåga till återtagning och tillväxt av krigsorganisationen. Om propositionen bifalls ograverad kommer avsedd flexibilitet i försvarsmakten icke att uppnås. En efter hand allt mer irreparabel krympning fortsätter. Propositionen - som för övrigt är underfinansierad - måste i väsentliga avseenden ändras om "det svenska försvaret skall bli flexibelt och modernt".
Framtidens försvar
Ett ställningstagande avseende det framtida försvaret av Sverige måste bland annat ta sin utgångspunkt i det säkerhetspolitiska läge som för närvarande råder och, som en konsekvens, präglas av extrem flexibilitet beträffande organisation, utbildning och industri samt av internationell anpassbarhet och en effektiv politisk beslutsordning.
En modell med en liten men högkvalificerad organisation med tillväxt- potential är den enda som - samtidigt - tillgodoser kraven på förnyelse i takt med den tekniska utvecklingen och snabb ökning av produktion av militära förband om det säkerhetspolitiska läget så kräver. Med andra ord: en kärnförsvarsmodell eller en försvarsmakt med anpassningsförmåga.
Detta aktualiserar den redan efter första världskriget lanserade - men aldrig tillämpade - så kallade elasticitetsprincipen, vilken innebär att försvarsförmågan skall minska när hotet minskar men kunna öka i takt med ökat hot.
Om denna princip skall fungera krävs dels en fortlöpande planläggning för återtagning respektive tillväxt, dels en organisatorisk grund för återtagning och tillväxt, alltså ett kärnförsvar som kan växa i dimension. Återtagnings- förmågan måste bygga på analys av tidsbehov och förutsättningar för olika slag av åtgärder för att genomföra utbildning, anskaffa materiel och organisera förband. Sammanställningen av de så kallade ledtider, som denna analys resulterar i, blir en beslutslinjal som anger när olika beslut om upprustning måste fattas och på vilka signaler. Återtagningsplanen måste vidare innehålla de optioner som tecknats under planläggningen. Genom dessa optioner säkerställs - så långt det låter sig göra - att bestämda materiel- och utbildningsproducenter levererar erforderliga produkter i rätt tid.
Det förtjänar att framhållas att svensk försvarsplanering hittills i mycket ringa utsträckning uppmärksammat anpassningsproblematiken i samband med ett elastiskt försvar, vilket bland annat påpekades i samband med en av försvarsutskottet och Centralförbundet Folk och Försvar anordnad hearing i maj 1996. Regeringen antyder att tillväxtplanering kräver andra planeringsmetoder än den tidigare gängse planeringen och återtagnings- planering, men analysen fördjupas förvånansvärt nog inte närmare i regeringsförslaget.
Krigs- och fredsorganisationen måste ju besitta flexibilitet, det vill säga förmåga att anpassa den operativa förmågan efter förändringar i det strategiska läget inklusive en betydande förmåga att möta ett strategiskt överfall. Dessutom måste Försvarsmakten ha förmåga att - på sikt - tillväxa i operativ förmåga för att möta andra typer av hot, till exempel invasion över kust och gräns.
Uppväxlingsbar försvarsorganisation
Ett uttryck för elasticitetsprincipen är den så kallade kärnförsvarsmodellen. Den innebär att Försvarsmakten kontinuerligt har en kärna av förband med hög kvalitet och att den är så organiserad att den kan växa i dimension, om läget försämras. En kärna bör finnas inom varje viktig funktion. Kärnan svarar för att kunskap och förmåga hålls på hög nivå. Det är en bestämd förutsättning för att en tillväxt skall kunna ske med den snabbhet, som erfordras. Därutöver krävs också en organisation av stödfunktioner som i armén är knutna till försvarsområdesstaberna.
För klarhets skull sammanfattas här kärnan av krigsförband och dessa stödfunktioner under benämningen garnisoner. Dessa kan vara av t.ex. fyra olika slag beroende på produktuppgifternas omfattning.
Utgångspunkter för att bestämma typ och lokalisering av olika slags garnisoner är produktionens omfattning, kraven på produktionen och garnisonernas lokalisering.
Avgörande för både planläggning och organisatorisk grund är vad som behöver produceras av krigsförband i olika tidsperspektiv.
Vad först gäller produktionens omfattning för arméns behov så förutsätts den omfatta följande slag av krigsförband:
I. Kuppförsvarsförband bestående av 6-10 jägar/stadsskyttebataljoner jämte territoriella försvarskompanier skall inom timmar/dagar kunna möta strategiskt överfall.
II. Operationsförband bestående av 5 brigader som ansvarar för utveckling av taktik och organisation samt produktion av "prototypförband" måste inom 1 år kunna utveckla ett invasionsförsvar. I fred ska dessa förband utveckla taktik, organisation, m.m.
III. Återtagningsförband bestående av 5 brigader jämte territoriella försvarsförband som ansvarar för serieproduktion måste inom 2 - 3 år kunna förbereda ett invasionsförsvar. I fred ska dessa förband förbereda återtagning.
IV. Tillväxtförband bestående av 10-12 brigader jämte territoriella försvarsförband som har samma ansvarsuppgift som återtagningsförbanden men i ett 10-årsperspektiv. I fred ska dessa förband förbereda tillväxt.
Vad därefter gäller produktionskraven, så skall krigsförband av typ I och II fortlöpande ha hög uppfyllnadsgrad när det gäller både personal och materiel. Krigsförband av typ III har relativt hög uppfyllnadsgrad av personal och materiel men brister i samträning. Krigsförband av typ IV har endast nyckelpersonal och viss materiel. "Serieproduktion" förbereds av de prototyper av vapen och förband, som de operativa förbanden utvecklat.
Vad sedan beträffar garnisonernas placering så måste utgångspunkten vara att vid invasionshot skall hela landet försvaras, och detta kräver en spridd lokalisering. Med hänsyn till att försvar mot strategiskt överfall kan vara aktuellt närmast i tiden bör kategori A utbildas nära de mål som kan vara aktuella, bland annat storstäderna. Kategori B bör främst lokaliseras med hänsyn till tillgång till kvalificerade forsknings- och utvecklingsmöjligheter, för närvarande stridsskolor (eller motsvarande).
Ett exempel på typ och lokalisering av garnisoner framgår nedan:
A. Kuppförsvarsgarnisoner lokaliseras i Revinge, Borås eller Göteborg, Kungsängen, Strängnäs samt Kiruna eller Kalix.
B. Operationsgarnisoner lokaliseras i Hässleholm, Skövde, Linköping, Östersund och Boden.
C. Återtagningsgarnisoner lokaliseras i Eksjö, Falun, Sollefteå, Visby och Halmstad.
D. Tillväxtgarnisoner lokaliseras i Växjö/Kosta, Kristinehamn, Gävle, Arvidsjaur, Kiruna eller Kalix samt Umeå.
Denna modell innebär på brigadsidan - med utgångspunkt från att tillväxtbrigaderna produceras dels vid de sex tillväxtgarnisonerna, dels vid fyra av operations- eller återtagningsgarnisonerna - att följande antal brigader kan vara krigsdugliga inom respektive tidsperiod, nämligen 5 brigader inom 1 år och sammanlagt 11 brigader inom 2-3 år samt totalt upp till omkring 20 brigader inom 10 år.
Modellen möjliggör att arméns krigsförbandsproduktion ytterligare kan koncentreras men samtidigt behålla tillväxtförmågan. Genom att samgruppera försvarsområdesstaberna med tillväxtdelens planeringsenhet, ges ökade möjligheter att genomföra utbildning, krigsplanering, mobilisering och ledning av det territoriella försvaret.
För den kuppförsvars- och operativa delens och för återtagningsdelens behov bibehålls befintliga etablissemang, samtidigt som nedväxlingen av förband i tillväxtdelen innebär att ytterligare etablissemang kan lämnas, vilket innebär minskade kostnader för drift och underhåll av bland annat byggnader. Den ytterligare neddragningen av antalet fredsetablissemang kompenseras av en ökad förmåga till återtagning eller tillväxt, då denna kan bedrivas under fältmässiga former inom befintliga övnings- och skjutfält.
En motsvarande flexibel organisation bör närmare utredas beträffande flygvapnet, där avvecklingen av Draken och Viggen successivt sker i samband med införandet av JAS 39 Gripen. Det är sannolikt inte kostnadseffektivt att bibehålla Drakensystemet eller de äldsta flygplanen i Viggenserien i en uppväxlingsreserv. Däremot bör möjligheterna att låta de fyra senast tillförda Viggendivisionerna ingå i en tillväxtdel för flygvapnet i ett 10-15-årsperspektiv närmare undersökas.
Tillgången till flygande personal bör kunna säkerställas genom de flygvapenpiloter som under senare år har övergått till civila flygbolag. Regelbundet återkommande övningsverksamhet bör ske med denna personalreserv.
Svårigheterna med återtagning inom flygvapnet ligger främst på teknikersidan och i tillgången på basbataljoner, där det dels sker en omskolning från dagens flygsystem till Gripen-systemet, dels i regeringens försvarsproposition aviseras neddragningar av antalet basbataljoner. Vid en seriös genomlysning av en återtagnings/tillväxtmodell för flygvapnet förutsätts dessa frågor dock kunna lösas.
Motsvarande åtgärder bör beträffande marinen kunna göras med de fartyg/ubåtar som föreslås utgå i och med höstens försvarsbeslut.
En uppväxlingsbar försvarsorganisation skall tillgodose att återtagning och tillväxt kan ske med - sedan beslut fattats - största möjliga snabbhet och med uppfyllande av höga kvalitetskrav på vapensystem och förband. Organisationen måste därför omfatta både en kärna av krigsförband och erforderliga stödfunktioner.
Elastiskt utbildningssystem
Det flexibla försvaret förutsätter även ett elastiskt utbildningssystem, där huvuddelen av årskullens unga män och även kvinnor erhåller en allmän totalförsvarsutbildning. För krigsplacering i förband fordras ytterligare utbildning i den aktuella befattningen jämte samträning av förbandet. Den kompletterande utbildningstiden blir beroende av om krigsplaceringen hänför sig till försvarets operativa del eller till dess anpassningsdelar. Repetitionsutbildning genomförs såväl med de operativa enheterna som med anpassningsenheter, i det senare fallet med längre tidsintervall.
I en återtagningsplan för utbildning är den så kallade ledtiden för att återta den tekniska utbildningen (av färdigheter, kunskaper och samträning) relativt lätt att bestämma, och ledtiden för att ta fram avancerad materiel kan bli kort. Detta gäller dock enbart under bestämda förutsättningar, nämligen att en befälskader med god pedagogisk förmåga finns, att erforderliga utbildningsanordningar, övningsfält och förutsättningar i övrigt finns tillgängliga samt att - viktigast av allt - det finns en beredvillighet och vilja hos dem som skall utbildas att påta sig de personliga uppoffringar som utbildning i krigsförband innebär.
Det sistnämnda främjas om huvuddelen av de unga männen och även kvinnorna får genomgå en allmän totalförsvarsutbildning av sådan längd att - om vederbörande senare behövs i militär eller civil krigsorganisation - befattnings- och förbandsutbildning kan påbörjas utan omgång. Det viktigaste inslaget i den allmänna totalförsvarsutbildningen bör därför vara samarbete i grupp, som skall lösa praktiska problem av försvarskaraktär gemensamt. Självförsvar - även med vapen - och effektiv konditionsträning bör ingå.
Flexibilitet beträffande befälskadern kan uppnås genom att de yrkes- officerare som förutsätts avgå i samband med organisationens nedväxling förutom avgångsvederlag även erhåller en särskild ersättning för att ingå i Försvarsmaktens återtagningsreserv. Förbundet med denna särskilda ersättning bör vara skyldighet att delta i viss övnings- och planerings- verksamhet inom återtagnings- och tillväxtdelarna, liksom deltagande i återtagningsdelens internationella engagemang.
Detta nya utbildningssystem kräver en översyn av främst arméns hela utbildningsordning och det räcker inte med en översyn av skolverksamheten, som propositionen föreslår.
Variabel försvarsindustri
Det övergripande kravet på vår försvarsindustri är att den ska tillförsäkra statsledningen största möjliga handlingsfrihet i varje läge.
Försvarsindustrin är en för staten strategisk resurs, som - utöver att vara en kostnadseffektiv leverantör i fredstid - utgör basen för försörjning med krigsförnödenheter under upprustning och krig. För att detta ska vara möjligt så krävs det en kontinuerlig verksamhet även under avspänningsperioder. Varje utveckling av nya produkter och seriebeställning är viktig för att bevara och befordra kompetensen hos vår egen industri. Om vår egen forskning och utveckling får stå tillbaka riskerar den inhemska industrin att utarmas, varvid handlingsfriheten försvinner. Försummas industrin blir statsmakternas handlingsfrihet under krislägen ytterst begränsad. Finns ingen inhemsk industri kommer vårt beroende av andra länder att öka i händelse av upprustningsbehov. Att basera en återtagning på import i en krissituation vore både oansvarigt och naivt.
Ett flexibelt försvar förutsätter således att även vår försvarsindustri fungerar elastiskt. En sådan flexibilitet förutsätter en uppväxlingsbar försvarsindustrikärna, som innefattar både utvecklingskompetens och produktionskapacitet. För att uppväxlingen ska fungera krävs en återtagningsplan. I en sådan plan måste ingå många olika moment. En grundproduktion är nödvändig för att vidmakthålla den industriella kontinuiteten. På viss försvarsmateriel kan optioner utnyttjas. Projekt kan utvecklas även om dessa senare ej skulle gå i produktion. Uppgradering av tillgänglig materiel är ofta lönsamt. Ett välutvecklat europeiskt samarbete beträffande såväl hel- som delsystem är av största betydelse. Mera okonventionellt är en fungerande samverkan mellan militär och civil industri beträffande civila och militära produkter. Ett exempel kan vara att försvarsindustrin satsar även på näraliggande civila områden. En intressant modell testas enligt uppgift i Kanada med nära "sammanflätning" av de båda produktionerna och då med inbyggd uppväxlingsförmåga.
Regeringen och dess främste rådgivare i dessa frågor har inte tagit hänsyn till den revolutionerande tekniska utvecklingen av underrättelse- och kommunikationsmedel och precisionsvapen, som i varje fall USA redan genomfört och som Ryssland - om landet kommer att hävda stormakts- ställning - med säkerhet kommer att dra nytta av. Moderniteten i vår försvarsmakt hotas genom att den tekniska utvecklingen inte analyserats tillfredsställande.
Vi bör snarast se över vår försvarsindustri- och upphandlingspolicy för att bevara kompetenser inför en oviss framtid.
Politisk beslutsordning
En av det flexibla försvarets grundläggande förutsättningar är att ett uppväxlingsbeslut i rätt tid kan garanteras. Detta förutsätter bland annat en väl fungerande underrättelsetjänst, liksom att det inom det parlamentariska systemet finns tillgång till en från försvarsmakten fristående försvars- och säkerhetspolitisk analysfunktion som dels kan värdera de underlag som underrättelsetjänsten producerar, dels har kapacitet till egna långsiktiga säkerhetspolitiska analyser.
En väg att skapa den analyskapacitet som erfordras kan vara att bygga upp en rådgivande stabsfunktion med syfte dels att skapa bred förståelse för den komplexa internationella miljön, dels att långsiktigt inrikta svensk försvars- och säkerhetspolitik. Regeringen avstyrker visserligen inrättandet av ett särskilt säkerhetsråd och menar att det är bättre med kontrollstationer. Men starka skäl talar för att Sverige behöver ett rådgivande organ bestående av experter av hög klass och integritet med uppgift att fortlöpande analysera teknisk, säkerhetspolitisk, strategisk och operativ utveckling. En central uppgift för detta organ skulle då bli att - i samverkan med försvarsutskottet - genomföra en årlig säkerhetspolitisk kontrollstation.
Rådet bör vara fristående såväl från Försvarsdepartementet, som tidigare hade sitt sekretariat för strategisk långtidsplanering för säkerhetspolitiska analyser, som från Utrikesdepartementet, där det nu finns en särskild idé- och analysgrupp, vars funktion är att vara utrikespolitiska "fritänkare".
I debatten har begreppet "nationellt säkerhetsråd" - ett begrepp som för tankarna till USA - kommit att figurera. Detta är olyckligt, eftersom den svenska motsvarigheten knappast skulle komma att få samma vida befogenheter som sin amerikanska namne. Grundläggande för den svenska modellen är att de politiska besluten - efter förslag från regeringen - skall fattas i riksdagen.
För att långsiktigt säkerställa rekryteringen till ett sådant stabsorgan - och för att öka den allmänna medvetenheten om försvars- och säkerhetspolitiska frågor inom myndigheter och organisationer - bör möjligheterna att tillskapa akademiska utbildningar med inriktning mot internationella relationer/ säkerhetspolitik undersökas. En sådan satsning skulle även kunna bidra till att öka det allmänna intresset för en bredare debatt kring Sveriges framtida säkerhetspolitik.
Den europeiska säkerhetspolitiska utvecklingen sker för närvarande i ett högt tempo. Sedan Försvarsberedningens säkerhetspolitiska kontrollstation avlämnades sommaren 1996 och regeringens försvarsproposition presen- terades i september månad har flera snabba steg tagits inte bara på vägen mot NATO:s östutvidgning, utan även med avseende på förändringar av de båda NATO-organen NACC och PFF.
Denna snabba utveckling måste rimligtvis även få konsekvenser - inte bara för den långsiktiga inriktningen av svensk försvars- och säkerhetspolitik - utan även i det kortare perspektivet. För att säkerställa ett - så långt som det är möjligt - fullgott beslutsunderlag inför riksdagens beslut bör en kompletterande säkerhetspolitisk kontrollstation göras i försvarsutskottet under hösten. Resultatet därav får utvisa om den europeiska säkerhets- politiska utvecklingen bör föranleda förändringar av regeringsförslaget.
Internationell anpassbarhet
För närvarande pågår det en snabb säkerhetspolitisk utveckling i Europa. NATO överväger att skapa ett "europeiskt ben" och förbereder en utvidgning österut. Samtidigt har man från USA:s sida föreslagit en sammanslagning av PFF och NACC till ett nytt atlantiskt partnerskapsråd (Atlantic Partnership Council). Inom EU pågår tankar om VEU:s framtida roll bl.a. vid regeringskonferensen.
Oavsett om vi väljer att ingå i ett alleuropeiskt försvarssamarbete eller inte, är det nödvändigt att vår försvarsmakt är så organiserad att onödiga omstruktureringar kan undvikas i samband med att vi deltar i av FN eller PFF organiserade fredsbevarande och/eller fredsskapande operationer i vårt närområde. För övrigt bör de inledande svårigheterna i samband med att det svenska engagemanget i Bosnien övergick från att vara en FN-operation till en NATO-operation utvärderas.
Sverige har valt att vara en synnerligen aktiv partner i PFF och detta engagemang måste således vara vägledande för höstens långsiktiga försvarsbeslut. Den svenska försvarsmakten måste därför organiseras så att man uppnår rätt struktur i ett europeiskt alliansperspektiv. Detta har stor betydelse inte minst för den framskjutna roll som Sverige har valt att ta på sig när det gäller att stödja den demokratiska utvecklingen i de nya Östersjödemokratierna. Regeringsförslaget har uppenbarligen inte tillräckligt beaktat de krav som följer av den nya svenska rollen i Östersjöregionen.
Sverige kan inom ramen för åtaganden inom FN och NATO:s fredsskapande arbete (PFF eller ett utökat PFF) anordna utbildning av enheter till internationella operationer. Därvid är det rimligt att kostnaderna för sådana operationer inte i sin helhet drabbar Försvarsdepartementets budget, utan att man tillämpar till exempel den danska modellen som i korthet innebär att försvarsmakten tilldelas en "ram i ramen" för internationella operationer. Kostnader utöver denna ram bekostas över utrikesministeriets budget.
Ekonomiska konsekvenser
Försvarskostnaderna kan inte sänkas därhän att de bestäms enbart av den omedelbart tillgängliga försvarsförmågan. Beredskap för att eventuellt rusta upp drar också kostnader. Detta måste beaktas när försvarskostnaderna vägs mot andra samhällskostnader.
Vårt förslag är samhällsekonomiskt försvarbart därför att det ryms inom tillgänglig ekonomisk ram och inte heller är behäftat med sådana konsekvenser som följer av regeringsförslagets ekonomiska önsketänkande.
Sammanfattande slutsats
Sammanfattningsvis konstaterar jag - inte utan viss belåtenhet efter åtskilliga motioner i frågan - att den flexibla försvarsmodellen numera tycks accepterad på de flesta håll. Däremot är det beklagligt att man inte tagit konsekvenserna därav vid utformningen av Försvarsmakten. Vad Sverige behöver är nämligen ett flexibelt försvar med internationell anpassning och ekonomisk stabilitet.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppväxlingsbar försvarsorganisation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elastiskt utbildningssystem,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om variabel försvarsindustri,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rådgivande säkerhetsorgan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletterande kontrollstation,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell anpassbarhet.
Stockholm den 4 oktober 1996
Bengt Harding Olson (fp)
Yrkanden (12)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppväxlingsbar försvarsorganisation
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppväxlingsbar försvarsorganisation
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elastiskt utbildningssystem
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elastiskt utbildningssystem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om variabel försvarsindustri
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om variabel försvarsindustri
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rådgivande säkerhetsorgan
- Behandlas i
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rådgivande säkerhetsorgan
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletterande kontrollstation.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletterande kontrollstation.
- Behandlas i
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell anpassbarhet.
- Behandlas i
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell anpassbarhet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.