med anledning av prop. 1995/96:222 Vissa åtgärder för att halvera arbetslösheten till år 2000, ändrade anslag för budgetåret 1995/96, finansiering m.m.
Motion 1995/96:Fi134 av Marianne Carlström (s) och Ingbritt Irhammar (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1995/96:222
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1996-06-19
- Hänvisning
- 1996-06-19
- Bordläggning
- 1996-06-19
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Program för småföretagsutveckling, förnyelse och tillväxt - kooperativt nyföretagande och länsvis samverkan
I propositionen föreslår regeringen bland annat ett program för småföretagsutveckling, förnyelse och tillväxt (avsnitt 5.3). Vi instämmer i de framförda förslagen men vill föreslå några tillägg för att de åtgärder som vidtas ska få bättre effekt.
Människors lokala engagemang i frivilliga organisationer och kooperativa företag ger den skolning och demokratiska fostran som i sin tur leder till överlägsen ekonomisk tillväxt. Det visar inte minst forskning och studier under senare år.
De små kooperativa företagen har de senaste åren expanderat kraftigt. Erfarenheterna tyder på att det ofta är lättare för en liten grupp människor att övervinna den s.k. entreprenörströskeln och bilda ett kooperativt företag än det är för en ensam person att bli egen företagare.
Staten bidrar årligen med vissa medel till så kallade lokala kooperativa utvecklingscentrer, LKU, som har till uppgift att ge råd och information till dem som planerar att starta ett kooperativt företag. De statliga medlen ska göra det möjligt för LKU att i viss mån ge sådan rådgivning kostnadsfritt till allmänheten. Trots att antalet LKU ökar med ett eller två per år och nu finns i nästan alla län har det statliga bidraget totalt sett varit nästan oförändrat.
Nya kooperativa företag med sin speciella och i grunden demokratiska struktur har hittills visat sig särskilt attrahera kvinnor. Kooperativa företag kan antas vara särskilt lämpade för de nya organisationsmönster för företag, inte minst kunskapsföretag som anses vara framtidens framgångsrecept för företagsamheten. En medveten och tydlig satsning på kooperativt nyföretagande skulle enligt vår bedömning få mycket positiva effekter på antalet nya småföretag och därmed sysselsättningen.
Vi anser att de lokala kooperativa utvecklingscentrerna bör bjudas in till den länsvisa samverkan som regeringen föreslår i sitt program för småföretagsutveckling. Vidare anser vi att den särskilda delegation som regeringen ämnar inrätta särskilt bör beakta de speciella problem som de små kooperativa företagen möter. Slutligen föreslår vi att av den en miljard kronor som regeringen föreslår för småföretagsprogrammet även anvisas medel för kooperativ utveckling.
Föreningarnas roll i tjänstesektorn
Som en del av programmet för småföretagarutveckling, förnyelse och tillväxt ska regeringen se över reglerna för anlitande av tjänster och analysera vilken roll privatpersoners köp av tjänster har för samhällsekonomin. Vi utgår ifrån att eventuella regeländringar inte enbart omfattar privata företag, utan också dem som väljer att organisera produktionen i kooperativ form.
Regelöversynen bör också omfatta den organisationsform där ideella föreningar både svarar för utbudet och efterfrågan av tjänster, t.ex. frivilligorganisationer som själva ordnar barnomsorg, tar över fritidsgårdar och svarar för äldreomsorg eller organiserar sig för att delta i kommunal verksamhet i övrigt.
Förutsättningarna borde som vi ser det förbättras för dem som väljer att själva organisera sig för att gemensamt ordna städhjälp, fönsterputsning, trädgårdsskötsel, småreparationer eller andra hushållstjänster.
I Sverige finns goda möjligheter för ökad ekonomisk stimulans genom fler frivilliga organisationer inom ovan nämnda branscher. Men förutsättningarna är att dessa ges ekonomiska och administrativa möjligheter att även verka inom områden som tidigare traditionellt legat inom ramen för offentlig verksamhet.
Arbetslöshetsersättning till insatser i kooperativa företag
De flesta länder i Europa har varit drabbade av hög arbetslöshet betydligt längre än Sverige. Naturligtvis har många olika metoder för att öka sysselsättningen prövats med större eller mindre framgång. I Italien finns sedan 1985 den så kallade Marcoralagen. Lagen syftar till att aktivt använda kooperativa företag som ett medel för att minska arbetslösheten. Bildandet av kooperativa företag med stöd av lagen uppmuntras på två olika sätt. Krisdrabbade företag som hotas av nedläggning kan tas över av de anställda med hjälp av lån från en särskild fond, Foncooper. Dessutom kan de arbetslösa under förutsättning att de bildar ett kooperativt företag sätta in avgångsvederlag och ersättning från arbetslöshetsförsäkringen som kapital i företaget.
Även i andra europeiska länder som Spanien och Frankrike finns möjligheter för arbetslösa att omvandla hela eller delar av arbetslöshets- ersättningen till insatser i kooperativa företag.
Vi anser att regeringen som en komplettering till förslagen om arbetslöshet- sersättningen borde utreda ett svenskt system för omvandling av ersättning från arbetslöshetskassan till insats i ett nystartat företag.
Utbildning för tillväxt och rättvisa
De olika utbildningssatsningarna kommer att uppgå till cirka 9,6 miljarder kronor. Den kooperativa sektorn och folkrörelserna kan, med sin tradition och gedigna erfarenhet av utbildning riktad till grupper av människor som många gånger stått utanför det traditionella skolväsendet, vara särskilt lämpliga att lyftas fram som resurs inom området. De ovan nämnda lokala kooperativa utvecklingscentrerna finns på regional nivå. Dessa besitter unik kompetens och känner de särskilda behov, problem och förutsättningar som är utmärkande för landets olika regioner. LKU fungerar som rådgivare för kooperativa företagare och rådgivare i pedagogiska sammanhang och bör därför få en roll i utbildning på olika nivåer för att stärka samhällsutvecklingen, öka den enskildes engagemang och kontakter med arbetslivet och därigenom nedbringa arbetslösheten.
Särskilda insatser för vissa grupper
Regeringen föreslår i propositionen nya former för sysselsättning åt arbetslösa (avsnitt 7.4.4). Vi instämmer till fullo i de intentioner som regeringen har för att förbättra möjligheterna till arbete för personer som inte längre är så attraktiva på arbetsmarknaden. Regeringen föreslår bland annat att "ett kooperativ" skulle kunna stå till tjänst med att tillhandahålla arbetskraft. Vi vill dock understryka att medlemskapet i ett kooperativt företag måste vara frivilligt.
Om regeringens förslag förtydligas så, att arbetslösa ska visas på möjligheten att starta ett kooperativt företag tillsammans med andra personer i samma situation och får hjälp med adekvat utbildning är idén enligt vår mening värd att pröva.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att möjliggöra för kooperativa företag och lokala kooperativa utvecklingscenter att på olika sätt aktivt medverka i processen för att minska arbetslösheten i vårt land.
Stockholm den 19 juni 1996
Karin Olsson (s) Marianne Carlström (s) Ingbritt Irhammar (c)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att möjliggöra för kooperativa företag och lokala kooperativa utvecklingscenter att på olika sätt aktivt medverka i processen för att minska arbetslösheten i vårt land.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att möjliggöra för kooperativa företag och lokala kooperativa utvecklingscenter att på olika sätt aktivt medverka i processen för att minska arbetslösheten i vårt land.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.