med anledning av prop. 1995/96:19 Nya tidpunkter för redovisning och betalning av mervärdesskatt
Motion 1995/96:Sk8 av Mats Odell m.fl. (kds)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1995/96:19
- Tilldelat
- Skatteutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1995-10-19
- Bordläggning
- 1995-10-22
- Hänvisning
- 1995-10-24
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
I propositionen föreslår regeringen nya regler för redovisning och betalning av mervärdesskatt. Förslagen innebär att de företag som idag redovisar mervärdesskatt varannan månad nu ska redovisa månadsvis. I propositionen föreslås också att företag som har ett beskattningsunderlag på mer än 10 miljoner kronor skall redovisa och betala mervärdesskatten den 20:e i månaden efter redovisningsperioden. För företag med ett beskattningsunderlag på mellan 1 och 10 miljoner kronor ligger den 5:e i andra månaden efter redovisningsperioden kvar som betalningsdag. Redovisningen för juni och juli ska för alla ske senast den 20:e augusti. Gränsen för vilka som skall redovisa mervärdesskatten i den särskilda självdeklarationen höjs till en miljon kronor.
Kristdemokraterna avvisar de föreslagna ändringarna i mervärdesskatte- reglerna som gäller nya redovisningsperioder och ny tidpunkt för redovisning och betalning av mervärdesskatt. Förslagen skulle vid genomförande innebära att många företag blir tvungna att betala in mervärdesskatt till staten redan innan de fått betalt av sina kunder. Vi anser detta vara principiellt fel och riskerar att medföra stora likviditetsproblem för många företag. Företagen fungerar genom momsredovisningssystemet som statens uppbördsmän och skall ges rimliga förutsättningar att klara denna uppgift utan att det ska påverka deras möjligheter att klara sin ordinarie verksamhet.
Statens kortsiktiga intressen tycks genom de föreslagna ändringarna gå före företagens möjligheter att utvecklas. Faktum är att det uppstår negativa statsfinansiella effekter genom att förslaget orsakar praktiska och organi- satoriska problem hos företagen och försämrad likviditet. Detta försvårar i sin tur möjligheterna till utveckling och expansion, vilket hämmar rekry- teringsbenägenheten, särskilt hos småföretag med färre än 10 anställda. Dessa svarar för närvarande för ca 30 % av sysselsättningen.
29 000 företag i Sverige har en omsättning på mer än 10 miljoner kronor. De nya reglerna drabbar dessa särskilt hårt. De skall fortsättningsvis betala in momsen redan den 20:e i månaden efter den period redovisningen avser. I propositionen kallas dessa företag för de största, vilket ger sken av att de har särskilt god likviditet och en stor personalstyrka. Så är dock inte alltid fallet. Många av dessa företag har färre än tio anställda. Administrativa och finansiella påfrestningar kan för dessa "små" företag bli mycket kännbara. De små företag som har en omsättning på över 10 miljoner kronor är företag som har möjlighet till expansion och därmed positivt kan påverka svensk tillväxt och sysselsättning. Kristdemokraterna menar att förutsättningarna för denna utveckling minskar drastiskt genom regeringens förslag. Ambitionen med den kommande tillväxtpropostionen kan ifrågasättas när regler som dessa läggs på de tillväxtinriktade företagen i svensk ekonomi.
Skiftet från dagens betalningstidpunkt den 5:e i månad två till den 20:e i månad ett för företag med över 10 miljoner i omsättning innebär en förkortning av kredittiden med 15 dagar. Därmed finns en uppenbar risk att många kundfakturor ej lett till betalning när momsen ska inbetalas. I praktiken är situationen än värre. För att momsen ska vara staten tillhanda den 20:e måste företagen betala in pengarna redan den 17:e eller 18:e. En faktura med 30 dagars betalningstid utskickad i senare delen av månaden kommer därmed i normalfallet leda till att företaget får stå för betalningen till staten utan att ha fått in motsvarande belopp från kunden.
Gränsen för de som skall redovisa momsen en gång per år höjs från 200 000 kronor till 1 miljon kronor. Förslaget innebär att fler företag slipper viss administration varje månad. Ändringen gäller tidpunkten för redovisning av momsen. Vad som sägs mindre tydligt i propositionen är att momsen skall betalas in varje månad även av dessa företag. Detta kommer att ske genom en beräknad preliminär skatt som betalas via F-skattsedeln, vilken inbetalas den 10:e i månaden efter den period inbetalningen avser. Månadsregeln kommer således gälla även för dessa små företag, även om redovisningen sker årsvis. För dem med stor omsättning kommer dessa inbetalningar att bli stora. Problemet med preliminär inbetalning är att denna ordning inte tar hänsyn till förändringar i försäljning eller stora inköp. Jämkning är naturligtvis möjlig att göra vid stora förändringar, men det troliga blir att många av dessa företag istället väljer att hos skattemyndigheten begära samma system för redovisning och därmed betalning som de företag som har omsättning över 1 miljon kronor. Förbättringen blir därmed inte så flott som den först kan verka. Kristdemokraterna ser dock positivt på att fler ges möjligheten att redovisa en gång per år, men vill samtidigt betona vikten av att betalningssystemet för denna grupp företag tydliggörs i informationen.
De i propositionen föreslagna ändringarna av redovisningsperiod och tidpunkt berör framför allt de företag som säljer på den inhemska marknaden. Exportföretagen har redan idag månadsbetalningar. Den tudelning av ekonomin mellan inhemsk och exportinriktad produktion som finns idag hotar vår tillväxt och välfärd och gör en förändring enligt regeringens förslag än mer oacceptabel.
Näringslivet, samhället och människor efterfrågar idag långsiktighet och stabilitet i det regelverk som styr deras verksamhet och liv. Långsiktiga investeringar, expansion och nyetableringar kräver möjligheter för företagare att även på lång sikt kunna överblicka de regler som påverkar finansieringen. Regeringens förslag går i helt motsatt riktning. I propositionen hänvisas till Skattebetalningsutredningens förslag om ett s k skattekonto. Varje skatt- eller avgiftsskyldig skall via ett sådant konto kunna kvitta olika former av statliga avgifter och skatter mot varandra. Inbetald källskatt och arbets- givaravgifter skall kunna reduceras eller kvittas mot en fordran på staten för överskjutande ingående mervärdesskatt. Idag inbetalas arbetsgivaravgifter och preliminärskatt den 10:e varje månad. Kristdemokraterna menar att i avvaktan på beslut om ett ev skattekonto bör man inte göra några för- ändringar i reglerna för momsinbetalningar. Regeringen medger själv i propositionen att införandet av ett system med skattekonto kan medföra ändrade förutsättningar även för redovisnings- och betalningstiden för mervärdesskatten. Att om ett år återigen förändra reglerna för företagarna främjar definitivt inte långsiktighet och stabilitet, vilket har stor betydelse för aktörerna på marknaden.
Regeringens förslag till nytt momsredovisnings- och betalningssystem innebär att Sverige får de hårdaste reglerna inom EU. I jämförbara länder ligger tidpunkten för inbetalning i mitten av eller i slutet av andra månaden efter den period redovisningen avser. Danmark har t ex en redovisningsperiod om tre månader och inbetalning den 10:e i andra månaden efter periodens utgång; norska företag redovisar moms varannan månad och gör inbetalningar den 10:e i månad två; och Finland har en redovisningsperiod om en månad och kräver inbetalning den 15:e i andra månaden. I sammanhanget kan också hänvisas till den rekommendation EU-kommissionen gav till medlemsländerna i november 1994 att företag inte skall behöva betala in moms förrän de själva fått fakturan betald. Särskilt gäller detta de små- och medelstora företagen med färre än 500 anställda. Kommissionen hänvisar till företagens likviditet som påverkas av långa betalningstider. Sammantaget riskerar därmed regeringens förslag leda till att svenska företags konkurrenssituation påverkas negativt.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att redovisningsperioden för mervärdesskatt förkortas till en månad, 2. att riksdagen avslår regeringens förslag om ny tidpunkt för redovisning och betalning av mervärdesskatt, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att invänta eventuellt beslut om ett system med skattekonto.
Stockholm den 20 oktober 1995
Mats Odell (kds) Dan Ericsson (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Holger Gustafsson (kds) Göran Hägglund (kds) Ulf Björklund (kds) Michael Stjernström (kds)
Yrkanden (6)
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag om att redovisningsperioden för mervärdesskatt förkortas till en månad
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag om att redovisningsperioden för mervärdesskatt förkortas till en månad
- Behandlas i
- 2att riksdagen avslår regeringens förslag om ny tidpunkt för redovisning och betalning av mervärdesskatt
- Behandlas i
- 2att riksdagen avslår regeringens förslag om ny tidpunkt för redovisning och betalning av mervärdesskatt
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att invänta eventuellt beslut om ett system med skattekonto.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att invänta eventuellt beslut om ett system med skattekonto.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.