med anledning av prop. 1995/96:19 Nya tidpunkter för redovisning och betalning av mervärdesskatt
Motion 1995/96:Sk7 av Sten Svensson m.fl. (m, fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1995/96:19
- Tilldelat
- Skatteutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1995-10-19
- Bordläggning
- 1995-10-22
- Hänvisning
- 1995-10-24
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
I propositionen föreslår regeringen att redovisningsperioden för mervärdesskatt förkortas till en månad för skattskyldiga som idag redovisar mervärdesskatt varannan månad.
När det gäller tidpunkten för redovisning och betalning av mervärdes- skatten föreslås att två redovisningstidpunkter införs. Redovisning och betalning av mervärdesskatt skall i framtiden ske redan senast den 20:e i månaden efter den redovisningsperiod som redovisningen avser om beskatt- ningsunderlaget för beskattningsåret beräknas överstiga 10 miljoner kronor. I övriga fall skall, liksom nu, redovisning och betalning ske senast den 5:e i andra månaden efter periodens utgång. Redovisningen för juni månad skall för samtliga skattskyldiga ske senast den 20:e augusti.
Särskilda regler föreslås för s.k. små företag. Dessa innebär att gränsen för vilka som skall redovisa mervärdesskatten i särskild självdeklaration höjs från ett beskattningsunderlag på 200 000 kr till ett beskattningsavdrag på 1 miljon kronor. Det innebär att skattskyldiga som väljer att redovisa skatten i egen självdeklaration skall betala in preliminär moms som inräknas i den preliminära F-skatten. Inbetalningen skall då ske redan den 10:e i månaden efter redovisningsperiodens utgång. Skattskyldiga som i stället föredrar att lämna mervärdesskattedeklarationer månadsvis skall få göra detta.
Skälet för regeringens förslag är i huvudsak statsfinansiella. En minskning av såväl löpande budgetunderskott som upplåningsbehov är givetvis av största betydelse. Argumentet bör trots det synas något närmare.
De förkortade redovisnings- och betalningsperioderna under omläggnings- året medför i sig en positiv engångseffekt på statsbudgeten på cirka 7-8 miljarder kronor. Effekten uppkommer dels genom att de skattskyldiga som går över från en till två månaders redovisningsperiod, dels genom att de för vilka betalningsperioden förkortas kommer att redovisa skatt för ytterligare en redovisningsperiod detta år. Hur engångseffekten fördelar sig på de två föreslagna ändringarna anges inte. Denna engångseffekt innebär dock ingen reell förstärkning av statsbudgeten i sig utan uppkommer endast genom det sätt på vilket inkomsterna i statsbudgeten periodiseras. I och med att några fordringar inte tas upp på tillgångssidan innebär det att det framstår som om det finansiella läget är bättre om pengar betalats in tidigare i stället för att de utgör en fordran för vilken intäkten redovisas följande år. Statens finanser blir inte bättre för att pengar betalas in den 20:e december i stället för den 20:e januari.
När det gäller de löpande ökade ränteintäkterna för staten har dessa beräknats bli cirka 730 miljoner kronor per år. Beloppet motsvaras av en motsvarande förlust för företagen. Kostnaderna för de skattskyldiga på grund av omläggningen beräknas i sin tur leda till ett minskat skatteunderlag och lägre inkomstskatter. Därtill kommer ökade administrativa kostnader för företag och skattemyndigheter. Den långsiktiga årliga budgetförstärkningen för den offentliga sektorn, d.v.s. nettoeffekten av regeringens förslag beräknas mot denna bakgrund bli cirka 450 miljoner kronor per år. Det innebär i klartext att regeringen föreslår att staten för att den skall få in 450 miljoner är beredd att åsamka skattskyldiga och sig själv 280 miljoner kronor i ökade kostnader och lägre inkomstskatter.
Sammantaget innebär detta alltså att det är periodiseringsskäl som talar för engångsförstärkningen av budgeten och att regeringen är beredd att öka företagens och skatteförvaltningens kostnader med tillsammans 280 miljoner för att förstärka budgeten med 450 miljoner, om effekten av lägre inkomstskatter räknas med.
Propositionen presenteras vid samma tidpunkt som regeringen har för avsikt att i riksdagen lägga en proposition med inriktning på att skapa ökad tillväxt. Tyngdpunkten i den propositionen har sagts skall ligga på förslag som avser att stimulera tillväxten i framförallt mindre och medelstora företag. Den s.k. tillväxtpropositionen läggs alltså samtidigt som regeringen engångsvis drar in 7-8 miljarder kronor i kapital från företagen och löpande ökar deras kostnader med cirka 450 miljoner kronor.
Stabila regler är av största vikt för tillväxten i näringslivet. Om detta synes enighet råda. Det bör därför noteras att regeringen i propositionen på sidan 17 skriver att "skattebetalningsutredningen arbetar som tidigare nämnts för närvarande på ett förslag om ett skattekontosystem. Införandet av ett sådant system kan komma att medföra ändrade förutsättningar också vad gäller redovisnings- och betaltiderna för mervärdesskatten." Av detta drar regeringen slutsatsen att detta nu inte bör utgöra hinder för att de nu föreslagna ändringarna genomförs.
Detta innebar således att den socialdemokratiska regeringen är beredd att inom en tidsrymd på ett till två år vid två tillfällen ändra uppbördsreglerna för mervärdesskatt för företagen.
Ett alternativ som hade givit betydligt större stabilitet och trovärdighet vore att avvakta skattebetalningsutredningens slutliga förslag om ett skatte- kontosystem.
I propositionen saknas också en konsekvensanalys av vilka effekter såväl engångsindragningen på 7-8 miljarder kronor som den löpande kostnads- ökningen på 450 miljoner kronor har på företagens kapitalförsörjning. Rimligt vore att effekterna av vad som i praktiken är en skattehöjning på 450 miljoner kronor och en engångsindragning på ovan nämnda belopp noggrant analyserades.
Däremot påpekas i konsekvensavsnittet att varje deklaration genom månadsredovisningen kommer att bygga på ett mindre omfattande underlag och därmed bli något enklare att upprätta. Det förhållandet att företagen samtidigt måste upprätta tolv i stället för som nu sex momsdeklarationer per år berörs däremot inte ur förenklingshänseende.
Sammantaget anser vi att förslagen i denna motion hämmar tillväxten i näringslivet. Trots de hänsyn som tagits sedan ursprungsförslaget lades leder förslagen till såväl påfrestningar på likviditet som soliditet förutom att de ökar administrationen för både skattskyldiga och skattemyndigheter. För- slaget bör därför avslås.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag om nya tidpunkter för redovisning och betalning av mervärdesskatt i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 19 oktober 1995
Sten Svensson (m) Bengt Harding Olson (fp) Inga Berggren (m) Kenth Skårvik (fp) Michael Stjernström (kds)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag om nya tidpunkter för redovisning och betalning av mervärdesskatt i enlighet med vad som anförts i motionen.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag om nya tidpunkter för redovisning och betalning av mervärdesskatt i enlighet med vad som anförts i motionen.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.