med anledning av prop. 1994/95:89 Förslag till alkohollag
Motion 1994/95:So16 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1994/95:89
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1994-11-21
- Bordläggning
- 1994-11-22
- Hänvisning
- 1994-11-23
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Vänsterpartiet anser inte att tillstånden för att servera alkoholhaltiga drycker och tillsynen av att alkohollagen efterlevs ska handhas av kommunerna. Vi anser heller inte att förslaget om att besluten om administrativa ingripanden ska vara en uppgift för kommunerna utan ska ligga kvar på länsnivå.
Landets kommuner är i dag hårt pressade och dignar under en stor arbetsbörda. Särskilt utsatta är socialförvaltningarna. I den situationen anser regeringen -- utan att ge kommunerna pengar till den nya verksamheten -- att det är lämpligt att lägga mer sten på bördan genom att ge dessa förvaltningar ännu mer arbete. Kommunerna har länge bantat sin personalorganisation -- den sociala sidan är inget undantag. Samtidigt har antalet utförsäkrade från arbetslöshetskassorna spätt på arbetet för redan tyngda förvaltningar.
I regeringens proposition framskymtar en tro på att man genom avgiftsbeläggning av alkoholtillstånden ska kunna få in medel så att de ska täcka kostnaderna för tillståndsgivning och tillsyn.
Vi antar att avgiftssättningen måste ha en rimlig proportion för att krogen ska kunna existera. Låt oss kalkylera med en avgift på 5 000 kronor. Har en kommun 20 krogar så förstår var och en att avgiftspengarna inte räcker till att inrätta en tillsyn värd namnet. Själva arbetet med tillståndsgivningen kan säkert gå enligt självkostnadsprincipen, men knappast tillsynen. Då skulle det bli för dyrt att starta ett ställe med serveringstillstånd.
Det var en sida av problemet. Men detta kan kanske lösas när kommunernas ekonomiska kris är över och de kommunala förvaltningarna tillåts expandera. Men i dagsläget ser det mörkt ut och regeringens förslag verkar vara i otakt med tiden.
Kommunerna har för närvarande tillräckliga problem med alla uppgifter som statsmakterna har lagt på dem: äldrevård, miljövård, psykiatrisk vård, skolansvar, riksfärdtjänst etc. I mängden av nya uppgifter är det knappast alkoholpolitiken som kommer att prioriteras. Den har länge varit eftersatt och när nu även länsstyrelserna frigörs från huvudansvaret för tillsynen av krogarna är det fara värt att det inte blir någon tillsyn alls.
Ett annat problem är kompetensen. Det är bara i de riktigt stora kommunerna som det i dag finns en kompetens på detta område. Det är en grannlaga uppgift att på rätt sätt sköta tillsynen av restauranger. Det är ibland en hård värld som en alkoholhandläggare möter och som han ska tampas med. Det behövs utbildning, erfarenhet och en social kompetens för att klara den uppgiften. De är i dag inte tillräckliga och de flesta kommuner har inte råd att skaffa sig dem.
Hur blir det med tillsynen i små och medelstora kommuner där alla känner alla? Där krögaren, som kanske har stora ordningsproblem på sin krog, är bäste vän med kommunstyrelsens ordförande? Eller där kommunstyrelsens ordförande också sitter som ordförande i den av kommunen ägda hotellanläggningen? Vi tror inte att det regelsystem som regeringen nu föreslagit kan undanröja den problematiken.
Vänsterpartiet befarar också, av nödvändighet, att kommunens hantering av serveringstillstånden och tillsynen i stora delar kommer att bli rutinmässig. Det kommer att bli så att en stämpelavgift betalas in och serveringstillståndet skrivs ut. Det blir sedan polisens sak om det blir för stora ordningsproblem.
Med detta som grund föreslår Vänsterpartiet att ansvaret för serveringstillstånd, tillsyn och sanktioner bör ligga kvar på en regional nivå.
Kommunernas vetorätt
Den kommunala vetorätten bör bibehållas tills vi av EG- domstolen tvingas att avskaffa den. Den kan försvaras på samma sätt som vi vill försvara Systembolaget, dvs. med hänvisning till folkhälsan och hävd. Kommunerna bör i större utsträckning uppmuntras att använda sig av sin vetorätt och göra detta till ett vasst alkoholpolitiskt instrument. Vi anser att vetot även bör kunna användas med hänsynstagande till närings- och etableringsaspekten så att det inte i vissa kommuner/orter sker en överetablering med alkoholrelaterade problem som följd.
Alkoholinspektionen
Vänsterpartiet ser helst att de regler som gällde före 1977 års alkoholbeslut åter skulle införas, dvs. ett förbud för bryggare att idka partihandel med starköl och att all försäljning av alkohol över 2,8 viktprocent ska skötas av Systembolaget. Tyvärr omöjliggör vårt inträde i Europeiska unionen en sådan renodling av handeln med alkoholhaltiga drycker.
Vår förhoppning om en fortsatt restriktiv partihandel står därför till den nya myndigheten på området. Det är Alkoholinspektionen som ska vara tillståndsmyndighet och tillsammans med länsstyrelser och kommuner ha en intensifierad, samlad och effektiv kontroll av alkoholhanteringen inom sitt verksamhetsområde. Inspektionens förutsättningar ter sig dock oklara eftersom den särskilda marknadsföringslagen för spritdrycker, vin och starköl enbart gäller marknadsföringen gentemot konsumenter. Med ett slopat monopol i partihandeln kommer de nya aktörerna att försöka få sina produkter kända. De kommer även att konkurrera om marknadsandelar och försöka vidga sin marknad. Vi har redan nu exempel på hur nya företag försöker göra sig kända. Amfora Vinhus hade för en tid sedan annonser över flera helsidesuppslag i morgontidningarna. I praktiken var detta inget annat än vinannonser.
Andra exempel är bryggeriernas osunda marknadsföring. Förr fanns i viss mån en självsanering genom ett avtal som slöts med bryggerierna. Detta övergavs därför att utländska företag och företag utanför Bryggeriföreningen inte var lojala gentemot avtalet.
Vi kommer nu alltså att möta ökade marknadsföringsaktiviteter som, om de riktar sig till konsumenter, kan beivras med hjälp av alkoholreklamlagen. För marknadsföring mellan aktörer i partihandlarledet finns inte motsvarande regler. En översyn av reglerna har aviserats i propositionen. Alkohollagens regler bör dock redan nu tillämpas så att en tillståndshavare riskerar tillståndet om han gör ett grovt övertramp i marknadsföringen.
Alkoholinspektionen bör alltså noga följa agerandet på marknaden och ingripa för att stävja skadlig marknadsföring.
Vänsterpartiet anser att regeringen ska föreslå en regel liknande den som finns i dag och som säger att monopolbolagen ska verka för att reklam och andra marknadsföringsåtgärder inte står i strid med lagens syfte. Hade lagen tillämpats så skulle monopolföretag inte ha haft affärer med företag som inte skött sin marknadsföring. Nu har det inte fungerat på detta sätt och kommer inte att göra det eftersom det nu även kommer att finnas andra företag som säljer alkohol till restaurangerna.
Vi föreslår att det ska bli en skyldighet för tillverkarna och partihandlarna att bedriva sin reklam och andra marknadsföringsåtgärder så att de inte står i strid med syftet i bestämmelserna i 3 kap. 4 § alkohollagen. Där sägs: ''Försäljning av drycker som omfattas av denna lag skall skötas på ett sådant sätt att skador i möjligaste mån förhindras. Den som tar befattning med försäljning av alkoholdrycker skall se till att ordning och nykterhet råder på försäljningsstället.''
Vi anser att en skyldighetsbestämmelse för tillverkarna och partihandlarna ska sättas in i 3 kap. alkohollagen. Då blir åtgärdsbestämmelserna tillämpliga och Alkoholinspektionen kan agera mot tillståndet. En gordisk knut är löst.
WHO-målet i fara
Vänsterpartiet känner stor osäkerhet om alkohollagen med sina ändringar i tillståndsgivning, tillsyn och kontroll kan vara ett instrument för att nå Världshälsoorganisationens mål att sänka alkoholkonsumtionen med 25 procent till år 2000.
Förslagen om friare hantering vid försäljning av öl klass II och tillåtandet av minibarer kommer att öka tillgängligheten av alkohol. Den ökade exponeringen kommer med all sannolikhet att öka alkoholkonsumtionen. Därmed skulle de alkoholrelaterade skadorna öka i omfattning. Vänsterpartiet anser att regeringens förslag på dessa områden inte är förenliga med WHO:s mål.
Vänsterpartiet vill därför även i fortsättningen ha öl klass II betecknat som en klart uttalad alkoholdryck. Vi tycker oss i propositionen märka en glidning mot att förringa folkölets roll som alkoholhaltig dryck och inkörsport till ett alkoholbruk som i ungdomskretsar ibland tar sig uttryck i missbruk.
När det gäller införandet av minibarer finns många aspekter. Solidaritet med människor som har alkoholproblem är en av dem. Vi tycker också att införandet av bestämmelser kring minibarerna medför byråkratiskt krångel då det måste bli en ny del i alkohollagstiftningen med ett omfattande regelsystem. Detta kommer att medföra tillsynsuppgifter -- ska lagen bli effektiv måste kommunen, polismyndigheten och länsstyrelsen bevaka att den efterlevs även på hotellen.
Snart nog kommer de nya regelsystemen för kylskåpsutformningen, låsens beskaffenhet, nycklars hämtande, överklagande av incheckningsbeslut etc. att dra ett löjes skimmer över minibarsinstitutet. Vänsterpartiet föreslår att reglerna för minibarer utgår ur lagstiftningen och därmed markerar lagstiftarens beslut om att återgå till förhållandet som rådde före Kammarrätten i Stockholms beslut av den 21 november 1991.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att kommunerna skall vara den myndighet som ger serveringstillstånd, utövar tillsyn samt även svarar för det administrativa ingripandet gentemot innehavarna av serveringstillstånden enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av kommunernas vetorätt,
3. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär ett förslag om att införa en bestämmelse i 3 kap. alkohollagen där det framgår att tillverkare och partihandlare måste följa vad som sägs i 3 kap. 4 § alkohollagen,
4. att riksdagen beslutar att nuvarande regler skall gälla hanteringen av öl klass II enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen beslutar att regler om minibarer utgår ur alkohollagen enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 21 november 1994 Gudrun Schyman (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Stig Sandström (v)
Yrkanden (10)
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag om att kommunerna skall vara den myndighet som ger serveringstillstånd, utövar tillsyn samt även svarar för det administrativa ingripandet gentemot innehavarna av serveringstillstånden enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen avslår regeringens förslag om att kommunerna skall vara den myndighet som ger serveringstillstånd, utövar tillsyn samt även svarar för det administrativa ingripandet gentemot innehavarna av serveringstillstånden enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av kommunernas vetorätt
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av kommunernas vetorätt
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär ett förslag om att införa en bestämmelse i 3 kap. alkohollagen där det framgår att tillverkare och partihandlare måste följa vad som sägs i 3 kap. 4 § alkohollagen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 3att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär ett förslag om att införa en bestämmelse i 3 kap. alkohollagen där det framgår att tillverkare och partihandlare måste följa vad som sägs i 3 kap. 4 § alkohollagen
- Behandlas i
- 4att riksdagen beslutar att nuvarande regler skall gälla hanteringen av öl klass II enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- 4att riksdagen beslutar att nuvarande regler skall gälla hanteringen av öl klass II enligt vad i motionen anförts
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen beslutar att regler om minibarer utgår ur alkohollagen enligt vad i motionen anförts.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 5att riksdagen beslutar att regler om minibarer utgår ur alkohollagen enligt vad i motionen anförts.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.