med anledning av prop. 1994/95:150 Förslag till slutlig reglering av statsbudgeten för budgetåret 1995/96, m.m. (kompletteringsproposition)
Motion 1994/95:Fi43 av Isa Halvarsson och Sigge Godin (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1994/95:150
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1995-05-10
- Bordläggning
- 1995-05-12
- Hänvisning
- 1995-05-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Regeringen har föreslagit att besparingen på rubricerade anslag skall uppgå till totalt ytterligare 24,6 miljoner kronor. Huvuddelen av besparingen, 15 miljoner kronor, föreslås tas ut som en riktad besparing och då inom utbildningsområdet (''statistikarbete''). Resten tas ut som en generell besparing.
Vi vill rikta allvarliga invändningar mot att huvuddelen av besparingarna riktar sig mot länsstyrelsens ansvar inom utbildningsområdet.
I samband med länsstyrelsereformen den 1 juli 1991 inrättades en länsexpert för utbildningsfrågor vid samtliga länsstyrelser. Ansvarsområdet har i det senaste regeringsbrevet för länsstyrelserna definierats på följande sätt:
Länsstyrelserna skall ha ett väl fungerande samarbete med de olika aktörerna för att främja utvecklingen av näringsliv och infrastrukturen.
-- -- --
Med utgångspunkt i sin kunskap om utbildningsväsendet i länet samt utbildningens effekter skall länsstyrelsen göra en väl förankrad analys av om utbudet är ändamålsenligt samt verka för att ändringarna som behövs genomförs så att behoven tillgodoses.
Som skäl för att detta område pekas ut anges i kompletteringspropositionen att det förekommer dubbelarbete när det gäller statistikproduktion. Inom länsstyrelserna i Värmland och Västernorrland utgör dock denna del en mycket liten omfattning av länsstyrelsens verksamhet inom utbildningsområdet. Den riktade besparingen är däremot av stor omfattning, ca 600 000 kronor för en normallänsstyrelse. Om besparingen skulle få genomslag innebär detta att länsstyrelsen inte längre förfogar över en länsexpert för utbildningsfrågor.
Utbildningsfrågorna är en integrerad och självklar del i länsstyrelsens arbete med länets utveckling och framtid och det har bedrivits framgångsrik och uppskattad verksamhet vid länsstyrelserna i Värmland och Västernorrland. Det är uppenbart att denna specialistkompetens är nödvändig för ett framgångsrikt utvecklingsarbete.
Sakförhållandet illustreras med all önskvärd tydlighet i samband med att länsstyrelserna tillsammans med andra aktörer nu utarbetar program kopplade till EU:s strukturfonder. Inom samtliga program ingår utbildning och kompetensutveckling som viktiga delprogram. När det gäller målområde 4 är detta särskilt tydligt eftersom insatser inom detta område närmast förutsätter en långtgående samverkan med alla berörda parter inom utbildningsområdet.
Det vore olyckligt om förslaget skulle leda till att den särskilda befattningen som länsexpert för utbildningsfrågor skulle upphöra vid länsstyrelserna. Detta skulle kunna medföra att länsstyrelsens uppdrag inom området inte skulle uppfattas ha tillräcklig tyngd bland övriga aktörer och leda till oklarheter i det praktiska arbetet.
Vi vill erinra om de förslag till inrättande av yrkeshögskolor som nyligen har framlagts (SOU 1995:38). I utredningen föreslås att länsstyrelserna och deras utbildningsexperter skall få ansvaret för den kanslifunktion som skall leda arbetet på länsplanet. Som skäl för sitt förslag anger utredningen bl.a. att utbildningsexperten redan förfogar över det kontaktnät som är behövligt samtidigt som beredningsarbete och medelshantering kan ske inom en fungerande statlig struktur.
Länsstyrelsernas förvaltningsanslag måste beröras av de aktuella besparingarna men inriktningen mot utbildningsområdet är olycklig. Vi föreslår därför att besparingarna inom länsstyrelseområdet anges som en generell besparing.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det även i fortsättningen skall finnas en länsexpert för utbildning vid länsstyrelserna,
2. att riksdagen beslutar att den föreslagna besparingen på trettonde huvudtiteln (Civildepartementet) A 1 Länsstyrelserna m.m. får formen av en generell besparing.
Stockholm den 10 maj 1995 Isa Halvarsson (fp) Sigge Godin (fp)
Yrkanden (4)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det även i fortsättningen skall finnas en länsexpert för utbildning vid länsstyrelserna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det även i fortsättningen skall finnas en länsexpert för utbildning vid länsstyrelserna
- Behandlas i
- 2att riksdagen beslutar att den föreslagna besparingen på trettonde huvudtiteln (Civildepartementet) A 1 Länsstyrelserna m.m. får formen av en generell besparing.
- Behandlas i
- 2att riksdagen beslutar att den föreslagna besparingen på trettonde huvudtiteln (Civildepartementet) A 1 Länsstyrelserna m.m. får formen av en generell besparing.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- = utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.