med anledning av prop. 1998/99:86 Ändrade skatteregler med anledning av att taxfreeförsäljningen inom EU upphör
Motion 1998/99:Sk33 av Bo Lundgren m.fl. (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1998/99:86
- Tilldelat
- Skatteutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1999-04-29
- Bordläggning
- 1999-04-30
- Hänvisning
- 1999-05-04
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Regeringens förslag
I propositionen föreslår regeringen bland annat ändringar i tobaksskattelagen, alkoholskattelagen och mervärdesskattelagen. Bakgrunden till ändringarna är att regeringen gör bedömningen att den skattefria försäljningen inom EU kommer att upphöra den 1 juli 1999. Dock behålls skattefriheten för konsumtion ombord på fartyg och luftfartyg.
Det föreslås att upplagshavare skall få göra avdrag för skatt på varor som tagits emot för förbrukning ombord på fartyg eller luftfartyg på resa till annat EU-land av någon som fått tillstånd av Tullverket att ta ombord varorna för detta ändamål. Beträffande proviantering av fartyg och luftfartyg i trafik till tredje land medges avdrag även för varor som tagits emot för försäljning ombord. Beträffande mervärdesskatt föreslås i fråga om EU-trafiken att den nuvarande skattefriheten för försäljningen ombord på fartyg eller luftfartyg slopas. Skattefri proviantering får dock ske av varor avsedda för bruk ombord, men även av sådana matvaror som inte är punktskattepliktiga oavsett om varan faktiskt konsumeras ombord eller används för försäljning ombord.
I propositionen föreslår regeringen också att reglerna om exportbutiker i tullagstiftningen förs över till en ny lag om exportbutiker. Flygplatshållaren kan av regeringen få tillstånd att inrätta exportbutik på flygplats. Försäljningen i exportbutikerna skall endast få ske till resande till tredje land och endast avse obeskattade gemenskapsvaror. Den som bedriver verksamhet i en exportbutik skall vara godkänd upplagshavare och får då göra avdrag för skatt på varor som levererats till resande till tredje land. Avdrag medges dock endast för vissa kvantiteter per resenär.
Regeringen föreslår också att den nuvarande provianteringsförordningen ersätts av en ny lag om proviantering av fartyg och luftfartyg. Proviantering med obeskattade alkoholdrycker och tobaksvaror samt icke-gemenskaps- varor får endast ske om tillstånd har beviljats och skall inte medges i större utsträckning än vad som är skäligt med hänsyn till resans art och varaktighet samt det antal personer som beräknas följa med transportmedlet. Tullverket skall utöva tillsyn enligt den nya lagen och får under vissa omständigheter återkalla beviljade tillstånd.
Moderata utgångspunkter
Från moderat utgångspunkt anser vi att förslagen sammantaget inte har förenklats och renodlats i tillräcklig utsträckning. Själva grundfrågan om taxfreeförsäljningens upphörande har ju varit känd under en längre tid och regeringen borde därför ha använt denna tid till att på ett genomtänkt sätt arbeta fram förslag som kännetecknas av enkelhet och rätlinjighet. I stället för att bara passivt göra det man är tvungen att göra, hade det varit lämpligt med ett mera offensivt synsätt syftande till att i detta sammanhang även göra andra eftersträvansvärda förändringar, till exempel vad gäller punktskatterna, införselreglerna och detaljhandelsmonopolet. Dessutom innehåller regeringens förslag på flera punkter betydande och onödiga konkurrensnackdelar för svenska exportbutiker.
För höga punktskatter
När taxfreehandeln upphör kommer de höga svenska punktskatterna på alkohol och tobak bli än mer iögonfallande. Dessa punktskatter kommer att bli negativa för bl.a. svensk skeppshandel. Punktskatterna på alkohol och tobak måste därför sänkas och anpassas till vad som gäller inom den övriga inre marknaden. Nationsgränserna är inte längre ett hinder för den fria rörligheten av varor eftersom även människor kan röra sig fritt inom den inre marknaden. Tillgängligheten ökar för konsumenterna och många gånger är det inte längre givet att försäljningen i taxfreebutikerna är den billigaste. Enligt en studie av European Consumer´s paraplyorganisation BEUC kan en stor del av varorna i taxfreebutikerna köpas billigare i traditionella butiker. Utvecklingen inom handeln framtvingar en anpassning av de svenska skatterna om inte konkurrensen skall snedvridas.
Nej till fortsatta införselbegränsningar
Sverige fick vid anslutningen till EU ett undantag från huvudregeln i cirkulationsdirektivet att privatpersoners inköp av alkohol- och tobaksvaror endast skall beskattas i inköpslandet. Undantaget innebär att Sverige får beskatta privat införsel över vissa angivna kvantiteter. Det som gäller för Sverige är följande; 1 liter spritdryck eller 3 liter starkvin, 5 liter vin, 15 liter starköl, 300 cigarretter eller 150 cigariller eller 75 cigarrer eller 400 gram röktobak. Dessa begränsningar gäller till 30 juni 2000. Den officiella svenska uppfattningen tycks vara att detta undantag förlängs automatiskt om inte ett enigt rådsbeslut om motsatsen fattas.
Det är i och med taxfreeförsäljningens upphörande nödvändigt att Sveriges undantag upphör och att punktskatterna på alkohol och tobak sänks. Regeringen bör omgående meddela rådet att Sverige inte längre vill ha det svenska undantaget.
Ja till försäljning av beskattade och obeskattade varor i exportbutiker
Vi anser - i likhet med Luftfartsverket, SAS och Svensk Handel - att exportbutiker även skall få sälja beskattade varor till resande inom EU. Såväl beskattade som obeskattade varor skall dessutom även fortsättningsvis få försäljas i en och samma exportbutik. Det torde ankomma på utskottet att göra nödvändiga ändringar i lagtexten.
Enligt propositionen skall i exportbutiker obeskattade varor få försäljas till resande till tredje land. Regeringens förslag innebär dock kvantitetsbegräns- ningar för dessa resenärers inköp. Detta innebär en oacceptabel konkurrens- nackdel för svenska exportbutiker. I denna del bör regeringens förslag avslås.
Ytterligare en konkurrensnackdel för de svenska exportbutikerna är de nationella bestämmelser som råder vad gäller begränsning av det skattefria sortimentet i exportbutikerna.
Återkallande av tillstånd
I 14 § punkt 4 i förslag om proviantering av fartyg och luftfartyg framgår det att tillstånd till proviantering skall återkallas om inte tillståndshavaren samverkar vid skatterevision. Lagrådet har för sin del funnit att detta laginslag förefaller främmande. Det kan inte vara rimligt att den som blivit föremål för skatterevision skall riskera att drabbas av sanktionen av ett mistat tillstånd till följd av att Tullverket gjort bedömningen att vederbörande inte har "samverkat". Frågan är om inte återkallelsegrunden i punkt tre kan sägas omfatta den som inte samverkar. Vi delar Lagrådets bedömning och föreslår att den fjärde återkallelsegrunden skall utgå ur lagförslaget.
Skattefri försäljning på Östersjön
Skatterättsnämnden har lämnat ett förhandsbesked angående mervärdesskatt innebärande att varor som omsätts under passagerartransport mellan Göteborg och Kiel respektive Göteborg och Fredrikshamn på fartyg som är registrerade i Sverige skall anses omsatta i Sverige oavsett om omsättningen ägt rum på svenskt sjöterritorium, internationellt vatten eller tyskt respektive danskt sjöterritorium. Detta förhandsbesked har överklagats och dom föreligger ännu inte.
Vidare har regeringen i lagrådsremissen mot bakgrund av vad som uttalats i praxis och doktrin och med hänsyn till att beskattningsrätten vad gäller inkomstskatt inte är begränsad till händelser på statens eget territorium dragit slutsatsen att det inte finns några folkrättsliga begränsningar för att beskatta försäljningar som sker utanför Sveriges territorium, till exempel på det fria havet.
Det torde därför heller inte föreligga en skyldighet att beskatta vare sig förbrukning eller försäljning som sker på internationellt vatten. Vi anser därför att på all Östersjötrafik som trafikerar internationellt vatten skall skattefri förbrukning av alkohol och tobak medges. Detta inkluderar i så fall även Gotlandstrafiken. Regeringen skall återkomma med förslag om detta.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa Sveriges undantag avseende beskattning av privat införsel av alkohol och tobak,
2. att riksdagen beslutar att exportbutiker även skall få försälja beskattade varor till resande inom EU i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag om förbud mot försäljning av beskattade och obeskattade varor i samma exportbutik i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om lagstadgade kvantitetsbegränsningar för inköp vid resa till tredje land i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar av det skattefria sortimentet i exportbutikerna,
6. att riksdagen avslår 14 § punkt 4 i regeringens förslag till lag om proviantering av fartyg och luftfartyg i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 29 april 1999
Bo Lundgren (m)
Car
Yrkanden (12)
Avsändare (9)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.