med anledning av prop. 1996/97:109 Lokala styrelser med elevmajoritet
Motion 1996/97:Ub13 av Beatrice Ask m.fl. (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1996/97:109
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1997-03-20
- Hänvisning
- 1997-03-21
- Bordläggning
- 1997-03-21
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
I propositionen redovisar regeringen förslag om lokala styrelser med elevmajoritet för gymnasieskolan och den kommunala vuxenskolan. Försöksperioden är fyra år.
Riksdagen har vid flera tillfällen uttalat sig för att elevinflytande i skolan ska öka. Detta samtidigt som utredningar visar att eleverna uppfattar att de har litet att säga till om i skolan. Det märkliga är att ju högre upp i skolsystemet eleverna befinner sig, desto mindre inflytande anser de att de har. Av den anledningen var det med förväntan som vi avvaktade regeringens proposition om ökat elevinflytande.
Den björntjänst som regeringen i form av propositionen levererar till eleverna och till skolan ligger i det faktum att elevinflytandet och utvecklingen av skolan än en gång hamnar i händerna på lokala politikers vilja och intresse. Med förslaget finns också risk för att den felaktiga föreställningen, att inflytande och medbestämmande bäst utövas i form av sammanträden, förstärks.
Kommittén för gymnasieskolans utveckling understryker vikten av att kommunerna anstränger sig för att tillgodose elevernas val. Regeringen skriver också att "de frivilliga skolformerna står inför stora krav på förnyelse. Öppenhet och förändringsbenägenhet måste öka, flexibiliteten och sam- arbetet likaså. Ett av de viktigaste förändringskraven är att elevinflytandet ökar".
Dessa konstateranden som redovisas i propositionen borde ha föranlett regeringen att välja en helt annan inriktning om man menat allvar med ökat elevinflytande. Den form som förslaget nu fått ger inte ökat inflytande för en majoritet av eleverna, utan personal och elever i de frivilliga skolformerna ges endast ytterligare en variant av formaliserat beslutsfattande.
I avsikt att underbygga förslaget görs ett stor nummer i propositionen av att utöva inflytande på demokratiska grunder. Syftet med skrivningen är att sätta likhetstecken mellan styrelsesammanträden och demokrati. Detta synsätt står i bjärt kontrast till uppfattningen att inflytande och ansvar är mer än formen för beslutsfattande.
Att propositionen är motsägelsefull framgår inte minst av påpekandet att "- - - dessa styrelser kan vara ett sätt att stärka elevernas inflytande. Långt viktigare är dock att öka elevernas inflytande över undervisningens innehåll och arbetsformer."
Av detta konstaterande, som vi för övrigt instämmer i, kan vi bara dra slutsatsen att regeringen lägger fram ett förslag som inte rör det som anses mest väsentligt för att skapa verkligt elevinflytande.
Vi anser det vara en svaghet och direkt olämpligt att majoriteten i de nya styrelserna för den offentliga gymnasieskolan kan komma att bestå av elever som är minderåriga. Att detta ställer till särskilda problem framgår inte minst ur ansvarssynpunkt av propositionstexten. Stort utrymme avsätts att redovisa rättsläget och hur de kommunala nämnderna ska kunna kringgärda och begränsa de nya lokala styrelserna. Rektorns ställning är också den föremål för särskild redovisning i propositionen. Svagheterna med förslaget är korrekt beskrivna. Det är därför även förvånande att regeringen lägger förslag om lokala styrelser med elevmajoritet.
Regeringen föreslår också att lokala styrelser med elevmajoritet ska gälla den kommunala vuxenutbildningen. I huvudsak är det då fråga om elever som är myndiga. Ofta har de dessutom varit verksamma i arbetslivet under en följd av år, med den erfarenheter som det medför. Men även detta förslag är illa underbyggt och omgärdat av samma restriktioner som de lokala styrelserna för gymnasieskolan.
Den tid som eleven är i de frivilliga utbildningsformerna är relativt kort, i de flesta fall inte mer än tre år. Att under denna period inte bara avsätta tid för studier utan även för styrelsesammanträden i en styrelse som i praktiken inte har några befogenheter är inte att utnyttja studietiden på bästa sätt. I praktiken uppstår med förslaget ett konkurrensförhållande mellan studier och ledningsfunktionen för skolan. Detta anser vi vara till nackdel för såväl de elever som engagerar sig i styrelser med elevmajoritet som det flertal som inte gör det.
Med den inriktning som förslaget har om styrelser med elevmajoritet är inflytandet dessutom begränsat till det fåtal elever som får plats i styrelsen. Övriga elever blir hänvisade till att utse styrelserepresentanter. Det är inte vad vi menar med elevinflytande. Elevinflytande måste bygga på att alla elever ska omfattas och ha möjlighet att delta. Det ställer förvisso krav på förnyelse av skolan. Tyvärr finns en bristande respekt för elevernas åsikter på många håll i skolan som man inte kommer till rätta med genom det förslag som regeringen redovisat. Tvärtom finns här en risk att bristen på respekt för eleverna blir större som en följd av formaliseringen. Vem känner respekt för en styrelse som inte är beslutsför?
Förslaget i propositionen om lokala styrelser med elevmajoritet i gymnasieskolan och i den kommunala vuxenutbildningen avvisas.
Elevinflytande kommer bäst till sin rätt i det vardagliga arbetet i skolan och inte i styrelserummen. Vi ser arbetet med ökat elevinflytande som en process. Det handlar då om att stegvis lägga ut uppgifter och ansvarsområden som rör elevens studier och skolans vardag på eleverna. Det är ett ansvar som vi anser att eleverna är beredda att ta. Ansvaret för denna process åvilar rektor.
I dag bedrivs på många håll i de frivilliga utbildningsformerna en omfattande verksamhet som bygger på att lägga ut uppgifter till elever eller grupper av elever. Det gäller uppgifter som arbetsmiljö, lokalvård, återställande efter skadegörelse, deltagande i planering och genomförande av undervisningen, mathållning, inköp, inredning och mycket annat. Det som är gemensamt är att uppgifterna rör elevernas vardag och det dagliga arbetet i skolan. Det är den väg som elevinflytande ska utvecklas på, enligt vår mening.
Elevinflytande tar sig också formen av att eleverna väljer skola och program. Tyvärr har uppenbarligen inte regeringen samma uppfattning som vi har. Det är med beklagande som vi vid flera tillfällen under denna riks- dagsperiod har kunnat ta del av förslag som underminerar förutsättningarna för t.ex. friskolornas utveckling och därmed även reducerat elevernas möjligheter att välja skola. Det naturliga hade varit att stimulera och stödja tillkomsten av fler alternativa skolformer. Gymnasieskolor som drivs i form av entreprenad skall utvecklas mer. De alternativa skolformerna måste ges långsiktiga och stabila regler. Även inom utbildningsområdet måste konkurrens på lika villkor gälla. En fördel med vårt förslag att minska antalet kärnämnen är att större utrymme ges för elevernas val när det gäller programstruktur och ämnen.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala styrelser med elevmajoritet i gymnasieskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala styrelser med elevmajoritet i den kommunala vuxenutbildningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verkligt elevinflytande,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativa skolformer,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elevernas valmöjligheter.
Stockholm den 20 mars 1997
Beatrice Ask (m)
Rune Rydén (m) Ulf Melin (m) Hans Hjortzberg-Nordlund
Yrkanden
Avsändare
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.