med anledning av prop. 1993/94:109 Fotografirättens integration i upphovsrättslagen
Motion 1993/94:L8 av Göthe Knutson m.fl. (m, c, fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Proposition 1993/94:109
- Tilldelat
- Lagutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1994-01-14
- Bordläggning
- 1994-01-17
- Hänvisning
- 1994-01-18
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Propositionen innehåller förslag rörande fotografiers rättsliga ställning. Bl.a. föreslås att fotografier skall regleras dels i 1 § upphovsrättslagen, såsom fotografiskt verk, dels i 49 a § upphovsrättslagen, som fotografisk bild. Vidare föreslås att den s.k. beställarregeln i nuvarande 14 § fotografilagen, som innebär att rätten till beställd bild tillkommer beställaren om ej annat avtalats, skall avskaffas.
Uppdelningen av fotografier i olika kategorier
Den föreslagna uppdelningen av fotografier i olika kategorier föranleder praktiska svårigheter och är inte sakligt motiverad.
För det första kan det skydd som skulle ges fotografier enligt 1 § i upphovsrättslagen leda till praktiskt svåra verksbestämningar. Detta problem avfärdas -- på felaktiga grunder -- i propositionen med att det också enligt den gällande fotografilagen finns en längre skyddstid för fotografier med vetenskapligt och konstnärligt värde. Vid en verksbedömning har man emellertid -- till skillnad från begreppen konstnärligt och vetenskapligt värde som är ett slags kvalitetsbegrepp -- att utgå från originalet och inget annat. Dessa kriterier kan således inte jämföras.
Därtill kommer att bedömningen av begreppen konstnärligt och vetenskapligt värde enligt gällande rätt i princip blir aktuell först 25 år efter det att fotografiet framställts, dvs. efter det att den vanliga skyddstiden utgått, och det är också först då det är möjligt att göra en sådan värdering.
För det andra kan det tilltänkta skyddet enligt 1 § leda till ett icke önskat skydd för motiv och arrangemang på bilder. Det skapande som ingår i framställningen av ett verk kan gälla just t.ex. motivval, arrangemang, kameravinkling, ljussättning och bearbetning. Verksskyddet kan med andra ord komma att sträcka sig betydligt längre än till ett skydd mot kopiering av det enskilda fotografiet. Hinder kan därmed uppkomma för att ta ett visst fotografi på nytt, och att detta kan leda till uppseendeväckande begränsningar av yttrandefrihetsinskränkande slag är uppenbart.
För det tredje kan den föreslagna regleringen i 1 § leda till svårigheter att avgöra vem som är att anse som upphovsman. Till skillnad från det skydd som ges enligt 49 a § -- där fotografen är att anse som framställare av fotografiet -- kan för fotografier som definieras som verk även annan än den som utlöst kameran bli att anse som upphovsman, t.ex. den som arrangerat motivet, den som svarat för den konstnärliga ljussättningen etc. Flera kan med andra ord komma att gemensamt ha upphovsrätten till ett fotografi.
Mot den bakgrunden bör den föreslagna uppdelningen av fotografier i kategorier ej genomföras. Det skydd mot tillåten efterbildning av fotografier som ges i 49 a § är fullgott och regleringen bör alltså stanna därvid.
Den s.k. beställarregeln
Nuvarande 14 § i fotografilagen innebär att om det skall avtalas om begränsningar i beställarens rätt att förfoga över fotografier tagna efter beställning, så ankommer det på fotografen att ta initiativ till detta. Denna ordning är praktisk, rimlig, ändamålsenlig och har tillämpats alltsedan 1919 års fotografilag. Såväl beställare som fotografer har anpassat sina inköps- respektive leveransvillkor till beställarregeln och de branschavtal som finns är skrivna mot bakgrund av den.
Det konstateras i propositionen att frågan om huruvida beställarregeln skall överges har splittrat remissopinionen. Detsamma gällde upphovsrättsutredningen. Ändå föreslås att beställarregeln skall utmönstras ur lagstiftningen, dock utan att några sakliga skäl anförs för detta.
Tvärtom anges i propositionen att just de skäl som talar för beställarregeln skall ha betydelse vid en prövning av hur ett avtal skall tolkas. Annorlunda uttryckt föreslås alltså att man skall ta bort en väl fungerande regel och skapa en oklarhet som i många fall kan komma att leda till domstolsprövning, varvid de skäl som talar för regelns bibehållande skall vara omständigheter av betydelse vid avtalstolkningen och kunna leda till att beställaren ändå får den förfoganderätt han idag har. Man skall då ha klart för sig att det här rör sig om ett mycket stort antal beställningsavtal som ingås. De negativa konsekvenser som följer i form av rättegångskostnader och tidsutdräkt är uppenbara -- i synnerhet vid en jämförelse med de begränsade värden som tvisteföremålet ofta avser. Beställarpresumtionen har här alltså viktig praktisk funktion att fylla.
Avskaffandet av beställarregeln kan också skapa osäkerhet för beställaren om vilken rätt denne egentligen har förvärvat till följd av ett fotouppdrag. Vid skilda meningar därom riskerar han att komma att bli anklagad för att göra intrång i fotografirätten och därmed ha gjort sig skyldig till något brottsligt. Redan hotet om detta försätter beställaren i ett underläge när han skall hävda sin rätt att förfoga över de fotografier han beställt och betalat för.
Sekretessavtal
I propositionen anges vidare att det skall ankomma på beställaren att genom sekretessavtal eller liknande försäkra sig om att fotografens bilder inte kommer till sådan användning som kan skada beställaren. Det är en bakvänd ordning. Man synes alltså mena att om sekretessavtal inte träffas får beställaren finna sig i att fotografen utnyttjar de beställda och betalda bilderna på ett sätt som kan skada beställaren.
Med tanke på alla de sammanhang i vilka fotografiska bilder beställts -- t.ex. försäkrings-, industri-, sjukhus- och modefotografering, liksom vid många privata tillfällen där fråga ändå inte är om porträttbilder -- är en sådan ordning helt oacceptabel.
Det utmärkande för beställda fotografier är att de framställs utifrån beställarens egna syften och önskemål. Det är mot den bakgrunden uppenbart att en regel som presumerar att beställaren har rätten att förfoga över fotografier framställda efter beställning behövs också i fortsättningen. Däremot är den ideella rätt som idag tillkommer beställaren inte motiverad. Den ideella rätten bör här tillkomma fotografen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att skydd för fotografiska bilder ges i 49 a § upphovsrättslagen,
2. att riksdagen beslutar att den s.k. beställarregeln i den nuvarande 14 § fotografilagen införs i upphovsrättslagen, såvitt avser rätten att förfoga över fotografier (den ekononomiska rätten) framstä
Yrkanden (4)
Avsändare (3)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.