Till innehåll på sidan

Höjd gräns för alkoholhaltiga drycker som får säljas i butik

Motion 2016/17:3498 av Sofia Fölster (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-06
Granskad
2016-10-06
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta försäljning av drycker med en alkoholhalt upp till 6 procent i detaljhandeln och tillkännager detta för regeringen.
 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att på sikt tillåta försäljning av drycker med en alkoholhalt upp till 16 procent i detaljhandeln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett utav väldigt få länder där en myndig människa inte är betrodd att inhandla en burk öl eller en flaska vin såvida det inte sker på en tid och plats som staten sanktionerat och tillhandahållit. I större delen av världen är det en självklarhet att myndiga personer exempelvis tillåts köpa en flaska vin på väg till en middagsbjudning en lördag. I Sverige innebär myndighetsåldern rätt att hantera vapen, skaffa barn och ta sms-lån, men inte att styra sin egen alkoholkonsumtion.

I nuläget råder det i vårt land en godtycklig och olycklig gräns för vad som får säljas i vanliga butiker. I sann byråkratisk och moraliserande anda har man fastställt en gräns om 3,5 procent som får säljas i detaljhandeln. Gränsen på 3,5 procent skulle lika väl kunna ha satts till 3, 5, 10 eller 15 procent då försäljningsförbudet i liten grad påverkar konsumtionsvanor eller hindrar folk från att få tag på den alkohol de eftertraktar. Däremot besvärar det livspusslet för vuxna konsumenter och uppmuntrar till överinköp under de begränsade öppettider som finns.

Då forskningen på området ofta är motstridig kring vilken effekt en avmonopolisering skulle ha, bör man successivt öka den tillåtna gränsen för vad som får säljas i detaljhandeln och utvärdera resultaten löpande. Om det visar sig att Sverige liksom större delen av kontinenten klarar av alkoholförsäljning utan statens direkta översyn kan en avmonopolisering vara möjlig på sikt. Regeringen bör därför se över möjligheten att öka gränsen för alkoholhaltiga produkter som får säljas utanför Systembolaget från 3,5 till 6,0 procent i ett första skede. Efter en utvärderingsperiod bör gränsen höjas till 16 procent.

 

 

Sofia Fölster (M)

 

 

Yrkanden (2)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta försäljning av drycker med en alkoholhalt upp till 6 procent i detaljhandeln och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 2.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att på sikt tillåta försäljning av drycker med en alkoholhalt upp till 16 procent i detaljhandeln och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.