Gårdsförsäljning av vin

Motion 2016/17:2243 av Thomas Finnborg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-05
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lokalproducerat öl, vin, cider m.m. och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska landsbygden har ett stort turistvärde och många svenskar åker runt i landet och vill njuta och uppleva av vad vårt land har att erbjuda gällande kultur-, mat- och dryckupplevelser. 

Debatten gällande gårdsförsäljning av vin pågår fortfarande för fullt. Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) var positiv till att prova gårdsförsäljning. Men tyvärr har den nuvarande folkhälsoministern, Gabriel Wikström (S), stoppat förslaget. 

Dessutom har det moderata kommunalrådet i Höganäs i Skånes län Péter Kovács (M) gjort flera försök för att Höganäs ska bli en pilotkommun för försäljningen. Även inbjudan har skickats till att besöka Kullabygdens vindistrikt i Höganäs till landsbygdminister Sven-Erik Bucht (S), som tackat nej. 

Enligt en utredning från 2014 är det inte möjligt att begränsa försäljningen av vin på ett sådant sätt att enbart svenska producenter kan sälja mindre kvantiteter, skrev Bucht i ett brev där han förklarade sitt ställningstagande och pekade på betydelsen av Systembolagets monopol.

Alkoholfrågan är laddad och ibland besynnerlig när man tänker på att svenskar köper en massa boxvin istället för flaskor med kvalitetsvin från våra gårdar. Det har till och med blivit så märkligt att exempelvis en vinproducent i Arild i Höganäs kommun blivit tvungna att skaffa en lokal i Helsingör i Danmark. Kunderna kan antingen beställa vinet på hemsidan eller i butiken i Helsingör för att sedan hämta ut det på vingården i Arild. En mycket komplicerad logistik som innebär export av sitt eget vin sen import av samma vin.  Detta leder på lång sikt till ökad byråkrati, negativ miljöpåverkan och färre arbetstillfällen i Sverige. 

I och med de relativt små volymer som lokala producenter står för kan det anses sakna en faktisk alkoholpolitisk påverkan på befolkningen. Dessutom gör de naturliga förutsättningarna för vinproduktion i Sverige att tänkbara verksamheter inom denna sektor inte blir större än kulturföretag med små nischade produkter. Dock oavsett volym ska det såklart råda samma restriktioner och kontroll för försäljning av alkohol på gårdar som på Systembolaget och i verksamheter med utskänkningstillstånd.

Om dessa företag kan få ta fart kommer de på sikt kunna bidra till en mer levande landsbygd, öka turismen och besöksnäringen, även utanför de stora besöksmålen och städerna. Fler företag får möjligheten att etablera sig och växa sig starka, vilket bidrar till ökad sysselsättning på landsbygden.

Därmed tycker jag att regeringen bör utreda frågan ytterligare i syfte att finna en framkomlig väg för gårdsförsäljning av öl, vin, cider med mera. Vi kan till exempel tänka oss att de lokala producenterna blir ombud och får en gedigen utbildning. Vidare skulle Systembolaget kunna bli huvudman för den kontroll och utbildning som sker av dessa vinföretag.

 

 

Thomas Finnborg (M)

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lokalproducerat öl, vin, cider m.m. och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.