Till innehåll på sidan

Fyllnadsval i lagen om proportionellt valsätt

Motion 2022/23:873 av Michael Rubbestad (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Granskad
2022-11-22
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra lagen (1992:339) om proportionellt valsätt så att fyllnadsval blir möjligt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lagen om proportionellt valsätt (1992:339) syftar till att utgöra en garant för att ett eller flera enskilda partier inte skall hållas utanför nämndernas sammansättning i en kommun i händelse av att övriga partier genomfört en valteknisk samverkan och därmed blivit stora nog att erhålla samtliga platser i en nämnd.

Att använda sig av denna lags möjlighet är dock något som samtliga partier undviker eftersom den även innehåller en begränsning som innebär att de förtroendevalda som väljs in på en position inte kan ersättas i händelse av att denne avgår eller lämnar sin plats vakant av andra anledningar.

Lagen om proportionella val bör därför revideras på sådant vis att partier från det egna partiet som tilldelats mandatet kan göra fyllnadsval om en förtroendevald avgår från sitt uppdrag under den fastställda mandatperioden.

 

 

  <

Yrkanden

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra lagen (1992:339) om proportionellt valsätt så att fyllnadsval blir möjligt och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i: Konstitutionsutskottet
    Betänkande 2022/23:KU29
    Utskottets förslag: Avslag
    Kammarens beslut: Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.