Ett mer resurseffektivt jordbruk

Motion 2015/16:298 av Betty Malmberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-01
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stödet till ekologisk produktion har haft små effekter på miljömålen och därför borde omvärderas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att produktionsmålen för ekologisk odling bör ersättas med strävansmål för ett mer resurseffektivt jordbruk och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att statens extrastöd till ekologisk produktion successivt ska trappas ned och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En motsvarande motion inlämnades under det förra riksmötet. Utskottet

anförde då: Utskottet noterar med tillfredsställelse att regeringen har höga ambitioner för att öka den ekologiska produktionen och konsumtionen och att regeringen avser att stärka förutsättningarna för det ekologiska jordbruket i Sverige. Utskottet instämmer i regeringens bedömning att mer ekologisk mat kan göra jordbruket och svensk mat mer konkurrenskraftiga och att det är viktigt att skapa incitament och driva på utvecklingen av produktion och konsumtion inom den ekologiska sektorn.

 

För en agronom är det fascinerande att läsa om den innerliga övertygelse som uppenbarligen finns hos regeringen och utskottet då det gäller ekologisk produktions, och konsumtions, förträfflighet. Detta trots att det finns forskning som visar på motsatsen. Faktum är att det inte finns någon entydig forskning som visar att den totala klimat- och miljönyttan blir bättre med ekologisk odling. Tvärtom har ett antal forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet hävdat det motsatta.

 

Jag är den förste att skriva under på att konventionellt lantbruk kan lära av det ekologiska, men att vi som riksdag väljer att sätta mål för den ekologiska produktionen och konsumtionen, måste ju innebära att vi bedömer att den är bättre för miljön, producerar hälsosammare livsmedel etc men så är det ju inte. Enligt min mening vilseför vi politiker därmed konsumenterna, genom att skapa en förtäckt känsla av att ekologisk produktion och ekologiskt odlade livsmedel skulle vara mycket bättre för klimatet, miljön och hälsan än de livsmedel som produceras i konventionell produktion. Något som forskningen faktiskt inte kan påvisa. Det är därför en olycklig bild som målas upp, i synnerhet som svenskt jordbruk idag är världsledande på såväl miljöområdet som djurskyddsområdet. Istället för att vi politiker tar ställning till olika odlingsmetoder borde vi istället enas om att sträva efter ett mer resurseffektivt jordbruk och sätta upp mål för det.

 

Med den stora årliga ökning av försäljning och konsumtion som vi ser av ekologiska livsmedel anser jag det också vara hög tid för marknadskrafterna att ta vid. Självklart ska det finnas ekologiska livsmedel eftersom konsumenterna efterfrågar det. Men ekomaten är redan en mångmiljardaffär. Det är därför inte rimligt att staten ska fortsätta betala ut omfattande och frikostiga stöd till ekoproducenterna. Ett liknande resonemang förs av Konjunkturinstitutet (KI) i deras miljöekonomiska rapport från december i fjol.

 

I budgetpropositionen för 2016 står följande att läsa: Inom ramen för landsbygdsprogrammet har stöd motsvarande ca 4,5 miljarder kronor gått till ekologisk produktion under programperioden 2007–2013 samt 722,3 miljoner kronor sedan januari 2014. Dessutom har regeringen förstärkt stödet till ekologisk produktion i landsbygdsprogrammet med ytterligare drygt 200 miljoner kronor jämfört med det programförslag som den förra regeringen överlämnade till kommissionen i juni 2014.

 

Det är således omfattande ekonomiska satsningar som regeringen gör på ekologisk produktion. Konjunkturinstitutet (KI) anför i den tidigare nämnda rapporten några intressanta punkter angående detta. Bland annat att stödet till ekologisk produktion har små effekter på miljömålen. Något som Jordbruksverket och Naturvårdsverket också har konstaterat.

Det är liten andel ekologiskt i intensivt odlade områden, där miljönyttan av stödet skulle vara större.

Ersättningen till ekologisk produktion är hög jämfört med övriga EU, och stödet i flera EU-länder trappas ner då marknadseffekterna blir tydliga.

 

Med hänvisning till ovanstående vidhåller undertecknad tidigare yrkanden om att den ekologiska produktionen inte längre ska särbehandlas utan tvärtom ska delta på marknaden under samma förutsättningar som konventionellt framtagna livsmedel. Ekologisk odling kan och bör klara sig på egna meriter. Istället för att vi politiker tar ställning till olika odlingsmetoder borde vi istället enas om att sträva efter ett mer resurseffektivt jordbruk. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)

 

 

Yrkanden (3)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stödet till ekologisk produktion har haft små effekter på miljömålen och därför borde omvärderas och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2015/16:MJU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att produktionsmålen för ekologisk odling bör ersättas med strävansmål för ett mer resurseffektivt jordbruk och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2015/16:MJU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att statens extrastöd till ekologisk produktion successivt ska trappas ned och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2015/16:MJU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.