En rättvis och värdig pension

Motion 2024/25:1401 av Daniel Persson m.fl. (SD)

Motionen är inlämnad

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-10-02
Granskad
2024-10-02
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en mer jämställd pension och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket när det gäller den omotiverade skillnaden mellan gifta och sambor och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nivån på bostadstillägg ska vara likvärdig och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökad möjlighet för överföring av premiepensionsrätter att även omfatta sambor och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att slopa avgiften vid överföring av premiepensionsrätter och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en ny form av privat pensionssparande och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fasa ut äldreförsörjningsstödet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För Sverigedemokraterna är det av yttersta vikt att varje person som uppnår pensionsåldern, ska kunna leva ett tryggt, värdigt och anständigt liv, där ingen ska behöva arbeta efter att pensionsåldern uppnåtts, så att övergången från arbetstagare till pensionär ska bli ekonomiskt hållbar. Enligt siffror från Pensionsmyndigheten behöver nu tre av fyra svenska pensionärer, ta emot någon form av bidrag från svenska staten för att klara sin försörjning.

Som statligt bidrag räknas garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Det är främst kvinnor som har de lägsta pensionerna, en förklaring är att kvinnodominerade yrken ofta är lägre betalda än mansdominerade. Det faktum att kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning för att ta hand om barn och hem, återspeglas även i pensionen. För oss är det en prioriterad fråga att skyddsnätet är heltäckande så att ingen pensionär ska behöva leva på existensminimum, avstå från mediciner, eller samla burkar för sin överlevnad i välfärdsstaten Sverige.

Jämställd pension (1)

Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten, Varför får kvinnor och män olika mycket i inkomstpension? Svar på regleringsbrevsuppdrag för 2018, visar att kvinnor över tid tagit ett större ansvar för obetalt arbete under småbarnstiden och att både föräldraledighet och deltidsarbete påverkar den framtida pensionsinkomsten negativt. Kvinnors arbetstid minskar alltså när de får barn och mönstret etableras redan under föräldraledigheten (SOU 2015:50). Ytterligare en betydelsefull skillnad mellan kvinnors och mäns tid på arbetet, är att kvinnor i större utsträckning än män är frånvarande på grund av sjukdom. Kvinnor arbetar ofta på arbetsplatser där den psykosociala arbetsmiljön är krävande. De har ofta människovårdande yrken eller serviceyrken som kräver både engagemang och kompetens, och många gånger daglig kontakt med flertal personer vilket ökar risken för att bli smittad av förkylning eller andra åkommor. Detta samtidigt som de ekonomiska resurserna och inflytandet över den egna arbetssituationen ibland är begränsade.

Sverigedemokraterna ser det som självklart att föräldraledighet och deltids-arbete, för att ge barnen en trygghet under småbarnsåren, är något som ska värderas högre och ge minsta möjliga negativa effekt på pensionen. Vi vill därför uppdra till regeringen att utreda förslag som ger jämställda pensioner, genom att skapa mer jämställda förutsättningar för den som tar större ansvar för familj och hem. Exempelvis genom att förstärka pensionsrätten för barnår. För att förebygga sjukskrivning som kan påverka pensionen negativt är det också av största vikt att regeringen på allvar förbättrar arbetsvillkoren inom offentlig sektor.

Den omotiverade skillnaden i garantipensionen mellan gifta och sambor (2)

Garantipensionen är i grunden ett bidrag, och är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst alls under livet. Om du är gift så får du en lägre garantipension än om du är ogift. Med gift menas också om du är sambo med någon du tidigare varit gift med eller har eller har haft barn tillsammans med. Med ogift menas också om du inte längre bor permanent tillsammans med din make/maka eller med någon du har eller har haft barn tillsammans med.

Det innebär att ett äldre par som varit sambos under en längre tid och inte har gemensamma barn, får en sämre garantipension om de beslutar sig för att gifta sig.

Sverigedemokraterna anser att detta är ett föråldrat synsätt som är opassande i dagens samhälle, och uppdrar åt regeringen att se över bestämmelserna som stadgar rätten till nivå på garantipension kopplat till individens civiltillstånd, med syftet att pensionärer inte ska drabbas negativt ekonomiskt för att de är gifta eller väljer att gifta sig.

Likvärdigt bostadstillägg (3)

När du ansöker om bostadstillägg så skiljer sig maxbeloppen åt om du har äldre-försörjningsstöd, då räknar man med att en skälig bostadskostnad är upp till 7 500 kronor i månaden för ogifta, och 3 750 kronor i månaden för gifta, registrerad partner eller sambo. Om du inte har äldreförsörjningsstöd, så kan man som ensamstående få upp till 7 290 kronor per månad i bostadstillägg. Är du gift eller sambo och ni lever ihop, kan du som mest få 3 645 kronor per månad i bostadstillägg. Oavsett så bör boendekostnaderna vara lika, och därför borde detta justeras så nivåerna blir mer likvärdig. 

Möjlighet för sambos att överföra premiepensionsrätt (4)

Ett sätt för hushåll att själva kompensera för ojämlikheten på arbetsmarknaden är att föra över premiepensionsrätter mellan varandra. De flesta som för över sina premiepensionsrätter är män och de som mottar premiepensionsrätter är kvinnor. Idag är det dock endast gifta och registrerade partners som har rätt att föra över premiepensionsrätter till varandra. För att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor tycker vi att det är rimligt att även sambor med gemensamma barn ska ges möjlighet till överföring av premiepensionsrätter.

Slopad avgift vid överföring av premiepensionsrätt (5)

Vid överföring av premiepensionsrätter mellan makar eller registrerade partners tas en avgift ut på sex procent. Denna avgift gör att både mottagarens pension (i huvudsak kvinnor) och hushållets totala pension blir lägre, vilket motverkar hela syftet med överföringen av premiepensionsrätten. Vi vill därför se över möjligheten att slopa avgiften vid överföring av premiepensionsrätten.

Privat pensionssparande (6)

För att stärka det privata sparandet i alla inkomstklasser bör det införas ett nytt system – en allemanspension – med samma ålderskategorier som för det individuella pensionssparandet och samma regler för uttag, men där det inte sker något skatteavdrag vid själva insättningarna, på upp till ett prisbasbelopp per år.

Fasa ut äldreförsörjningsstödet (7)

De som invandrat till Sverige, och som har en låg intjänad pension och saknar rätt till garantipension får i stället äldreförsörjningsstöd, detta är ett bidrag som infördes 2003. Innan denna förmån infördes, så hänvisades denna grupp till det vanliga försörjningsstödet hos socialtjänsten. För dig som är ensamstående räknas 7 333 kronor per månad (2024) som skälig levnadsnivå. När du söker äldreförsörjningsstöd får du räkna med en skälig bostadskostnad som är upp till 7 500 kronor i månaden.

Du som är gift, sambo eller registrerad partner

För dig som är gift, sambo eller registrerad partner räknas 5 899 kronor per månad (2024) som skälig levnadsnivå. När du söker äldreförsörjningsstöd får du räkna med en skälig bostadskostnad som är upp till 3 750 kronor i månaden.

Om du är gift räknas dina inkomster ihop med din partners. Era inkomster delas sedan på två. I vissa fall kan gifta personer räknas som ogifta, till exempel om den ena maken eller makan bor på ett äldreboende.

Det är att jämföra med riksnormen för försörjningsstödet som 2024 ligger på 5 030 kr per månad

Yrkesverksamma förväntas acceptera en minskad inkomst i ålderdomen. Det är svårt att motivera att äldreförsörjningsstödet ska vara högre än motsvarande bidrag till personer i arbetsför ålder.

Sverigedemokraterna anser att äldreförsörjningsstödet därför ska fasas ut och att man går tillbaka till den ordning som rådde före år 2003.

 

 

Daniel Persson (SD)

 

Clara Aranda (SD)

Julia Kronlid (SD)

 

Yrkanden (7)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en mer jämställd pension och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket när det gäller den omotiverade skillnaden mellan gifta och sambor och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nivån på bostadstillägg ska vara likvärdig och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
  • 4.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökad möjlighet för överföring av premiepensionsrätter att även omfatta sambor och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
  • 5.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att slopa avgiften vid överföring av premiepensionsrätter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
  • 6.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en ny form av privat pensionssparande och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
  • 7.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fasa ut äldreförsörjningsstödet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.