Effektiviteten i cancervården
Motion 2016/17:2035 av Kerstin Lundgren (C)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2016-10-05
- Granskad
- 2016-10-05
- Hänvisad
- 2016-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en skärpt effektivitet i cancervården och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en satsning på utbildning av fler patologer och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Antalet cancerfall ökar konstant och samtidigt avslöjas återkommande brister i dagens cancersjukvård. Det kan gälla barn som inte får sin behandling, problem för de som får sin cancerdiagnos inför semesterperioderna, brist på läkare och sjuksköterskor eller specialistkompetens som patologer. Detta upprör och drabbar hårt väldigt många enskilda och anhöriga. Ett cancerbesked ska inte bli dödligt på grund av ineffektivitet och kapacitetsbrister i avgörande sekvenser.
Jag har när min sambo drabbades kunnat följa effekterna av bristen på patologer. Efter en radikal operation kallades vi vid ett flertal tillfällen för återbesök bara för att konstatera att inget resultat förelåg från patologerna. Under drygt 9 veckor fick vi inget svar på om operationen varit framgångsrik eller inte. Ett hinder i denna del var då ändå inte att operationen ägde rum sommartid med de fördröjningar som då drabbar hela systemet. Orsaken var den stora bristen på patologer.
Bristen på patologer är en av de stora flaskhalsarna i cancervården och orsakar oacceptabla väntetider. Målsättningen är att ha besvarat 90 % av vävnadsproverna inom 10 arbetsdagar. En målsättning som bara till ringa del uppnås, något människor idag tydligt upplever följderna av. Den otillräckliga utbildningen gör att det idag endast finns 213 specialister i patologi. En jämförelse med våra grannländer talar för att antalet istället borde ligga runt 400 specialister.
På alliansregeringens uppdrag tillsattes 2011 en utredning för att finna lösningar på denna bristsituation. Tre år har nu gått sedan utredningen presenterade sina förslag men ännu kan man inte se några betydande förändringar. I svaret på en liknande motion hänvisades till ännu en utredning Effektiv vård 2016:2. Den har nu avslutat sitt uppdrag och medan utredning läggs till utredning drabbas alltfler drabbade av cancer till följd av dagens brister. Nu krävs att staten tar sitt ansvar för att åtgärda de flaskhalsar i cancervården som leder både till ökat psykiskt lidande hos alla drabbade och till försämrad vård och för tidig död. Regeringen måste ta sitt ansvar för nationell samordning för att effektivisera cancervården och som ett led däri få bort flaskhalsarna. Det handlar om att nå en jämlik vård. Detta bör ges regeringen till känna.
Kerstin Lundgren (C) |
|
Yrkanden (2)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en skärpt effektivitet i cancervården och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Socialutskottet
Betänkande 2017/18:SoU9 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en satsning på utbildning av fler patologer och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Socialutskottet
Betänkande 2016/17:SoU10 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (2)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.