Till innehåll på sidan

Att synliggöra osynliga skatter

Motion 2022/23:1205 av Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Granskad
2022-11-22
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur osynliga skatter kan synliggöras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har bland världens allra högsta marginalskatter. Incitamenten att jobba mer, att bli mer produktiv genom utbildning eller anstränga sig hårdare är därmed lägre än i andra länder.

Alla måste hushålla väl med sina resurser. Det spelar ingen roll om det rör sig om familjens privatekonomi eller kommunens budget; alla måste se över sina kostnader för att resurserna ska räcka till. Om det ska vara möjligt måste informationen om vilka utgifter vi har vara tydlig för alla.

Det flesta av oss har kontroll på våra utgifter: vad man handlar mat för, hur mycket som spenderades på semestern eller vad bensinen kostar för tillfället. Till och med vad man betalar i inkomstskatt har de flesta koll på, eftersom det framgår av lönespecifika­tionen varje månad.

Det finns dock kostnader som ofta är dolda, men som vi alla alltjämt betalar. Ett tydligt exempel är arbetsgivaravgiften. Detta är i praktiken en samling skatter som är obligatoriska. Många är inte ens medvetna om denna del av företagens lönekostnader som försvinner i skatt. Det är inte så konstigt, då den inte syns på lönespecifikationen i de flesta fall. Det borde dock enkelt kunna avhjälpas; i de flesta lönesystem kan den visas med ett enkelt knapptryck.

Höjda löner är dyrt för företagen men ger ändå inte särskilt mycket i plånboken för medarbetarna. Anledningen är att huvuddelen av löneökningen försvinner i skatt. Om man vill veta sin egentliga lön borde arbetsgivare kunna visa detta på löneutbetalningen. Det är viktigt att vi som medborgare verkligen vet vad vi betalar i skatt och vad vi får för pengarna. Inte minst utifrån ett demokratiskt perspektiv där alla ska kunna bilda sig en egen uppfattning om hur skattepengarna används.

 

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur osynliga skatter kan synliggöras och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Skatteutskottet
  Betänkande 2022/23:SkU13
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.