Arbetsmarknaden i Dalarna
Motion 1992/93:A446 av Bengt-Ola Ryttar m.fl. (s)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1993-01-26
- Bordläggning
- 1993-02-09
- Hänvisning
- 1993-02-10
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Under 1980-talet ökade antalet personer i arbete i Dalarna på ett markant sätt. Främst gynnade utvecklingen kvinnorna. Antalet sysselsatta ökade från 128 200 till 141 600. Kvinnornas förvärvsfrekvens ökade från 65 % till 78 % under perioden 1983 till 1989. Den utvecklingen ökade välståndet och jämställdheten i länet.
Nu är utvecklingen den omvända. Mer än 10 % av befolkningen är nu arbetslös eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det motsvarar över 19 000 personer. Av dessa är mer än 4 000 långtidsarbetslösa. Detta förhållande ställer utomordentligt stora krav på arbetsmarknadspolitiken och kostar oerhört mycket pengar. I augusti 1991 var arbetslösheten 3,1 % i länet.
Av de arbetslösa är 65 % män. Men genom de indragningar av pengar från kommuner och landsting som regeringen genomför kommer kvinnornas andel att stiga snabbt i framtiden.
Framtiden ser också mycket dyster ut. Prognosen för sommaren 1993 visar att mellan 25 000 och 30 000 människor i Dalarna kommer att sakna arbete.
Ungdomsarbetslösheten är den allvarligaste. I dag är mer än var sjätte ungdom arbetslös. De ungdomar som avslutat sin utbildning både vill och bör komma ut på arbetsmarknaden för att bygga upp en arbetslivserfarenhet. De nya ungdomspraktikplatserna kan vara till hjälp, men vi anser att systemen för dessa måste göras om. Ungdomarna måste erbjudas en sysselsättning där de har fackliga rättigheter och där arbetet har ett meningsfullt innehåll.
De ungdomar som saknar en utbildning som kan ge dem en plats på arbetsmarknaden måste kunna erbjudas denna utbildning. För dessa unga betyder flera utbildningsplatser i högskolan, tillgång till komvux och folkhögskolor oerhört mycket.
Det andra stora problemet gäller de långtidsarbetslösa. I dag är var femte av de arbetslösa i vårt län långtidsarbetslösa. Det är en utveckling som måste brytas.
De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har varit och är av stor betydelse. Så t.ex. har den s.k. ''1 000-kronan'' sedan september månad i år gjort att arbeten för 205 miljoner kronor har påbörjats. Det är jobb som tidigarelagts eller arbeten som aldrig annars skulle ha blivit igångsatta.
I den rådande arbetsmarknadssituationen är AMU:s verksamhet väsentlig. Tyvärr har inte arbetsförmedlingarna och länsarbetsnämnden ekonomiska resurser så att de kan köpa upp den utbildning som skulle vara önskvärd. AMU kommer nu också att tillhöra den kategori som varslar och sänder ut människor i arbetslöshet.
I dag styrs länsarbetsnämndens arbete av AMS föreskrifter som begränsar möjligheten till okonventionella insatser. Arbetsförmedlingarna borde få vidgade möjligheter att innan varsel lagts i ett utsatt företag, kunna gå in och anordna och betala utbildning inne i företaget. Företaget skulle på detta sätt få större möjligheter att möta en kommande högkonjunktur med utbildad arbetskraft för att inte nämna de positiva verkningar det skulle medföra för den enskilde individen. I Smedjebackens tunga industri skulle t.ex. ett par hundra personer kunna ''räddas'' med en sådan åtgärd.
En frihet för länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingarna att hantera de stödåtgärderna skulle enligt vår mening medföra ett bättre resursutnyttjande och en snabbare hantering.
Vi socialdemokrater har kritiserat den borgerliga regeringen för de indragningar som görs i statsbidragen till kommunerna. Vi kan nu se hur indragningarna också bidrar till att öka arbetslösheten. Kommunförbundets enkät visar att under 1993 kommer 20 000 kommunala jobb att försvinna. För perioden 1992--1994 handlar det om 50 000 jobb. Detta är oacceptabelt och måste förhindras.
Det är nödvändigt att skapa ett nytt rättvisare transfereringssystem som kompenserar kommunernas olikheter i skatteunderlag.
Kommunernas självstyre måste åter stärkas och inte bindas upp i en ''rekvisitionsekonomi'' som nu är på väg att införas. Vi anser därför att det kommunala skattestoppet snarast bör avskaffas.
Genom regeringens och riksdagens majoritetsbeslut har nya begrepp införts, t.ex. skolpeng och vissa rättighetslagar, och nu kan ''vem som helst'' komma till en kommun och kräva att pengar avdelas till vederbörandes verksamhet. Som kommunpolitiker inte kan göra något åt! Besluten har redan fattats.
I t.ex. Hedemora kommun minskar statsbidragen med 46 miljoner kronor vilket motsvarar 2 700 kronor per invånare. Det betyder också att anslaget till samlingslokaler minskas med 10 %. Tillsammans med andra arbetsskapande åtgärder som inte kan bli av betyder det 40 människor mindre på Hedemoras arbetsmarknad. Andra exempel: Leksands kommun skjuter den planerade skolutbyggnaden på framtiden och i Säter minskar investeringarna i skolan med 16 miljoner kronor.
Den av regeringen förda bostadspolitiken innebär att vanligt folk inte längre kan efterfråga bostäder i nyproduktionen. Detta i förening med bankernas kreditpolitik innebär att luften fullständigt gått ur bostadsbyggandet. Därför krävs nu snabba insatser för att återinföra en social bostadspolitik och att reparations- och ombyggnadsåtgärder stimuleras på ett effektivt sätt.
Vi motionärer anser att listorna över projekt för sysselsättningsskapande åtgärder som tidigare togs fram av socialdemokraterna i Dalarna i stort fortfarande äger giltighet. Listorna återfinns som bilagorna 2--4 till motion 1991/92:Fi102. Byggnadsarbetareförbundets Dala avdelning, Byggmästareföreningen och Länsarbetsnämnden har presenterat en omfattande objektinventering för Arbetsmarknadsdepartementet. Därutöver bifogas som bilaga en objektlista upprättad på länsstyrelsen, kompletterad med nytt elevhem på Västanviks Folkhögskola för ungefär 30 miljoner kronor.
Vi har i en motion från november 1992 understrukit vikten av Utvecklingsfondens arbete i länet och vänt oss emot den försämring av fondens möjligheter som regeringen drivit igenom. Vi vidhåller denna uppfattning.
Det är ett allvarligt men för länet att inget av de stora infrastrukturobjekt som planeras i landet berör Dalarna. För att kompensera detta måste andra statliga satsningar till en större andel styras till Dalarna. Det är oacceptabelt att ett län som får så liten andel av infrastrukturinvesteringarna per kapita som Kopparbergs län inte blir föremål för en rejäl modernisering av telenätet över hela ytan. Vi hänvisar i övrigt till den socialdemokratiska partimotionen.
Den svenska industrin genomgår nu en djup kris. 10 000- tals arbetsplatser hotas. Varje möjlighet att förhindra en ytterligare fördjupning av denna nedgång måste nu prövas. Det bör ske i former som långsiktigt stärker svensk industri. Mot denna bakgrund framstår en kraftig satsning på infrastruktur och exportkrediter till svenska industriföretag som särskilt lämpliga. Produktionen kan hållas uppe i den nuvarande lågkonjunkturen, marknadsandelar i utlandet kan försvaras och nya marknader kan erövras när konjunkturen vänder uppåt igen.
Härigenom försvaras och förstärks industrin som grund för det svenska välståndet.
Ett företag som ABB i Ludvika skulle ha stor nytta av en sådan satsning.
En vanlig invändning mot offensiva satsningar för att hävda sysselsättningen är att det blir för dyrt. Men det är vår fasta övertygelse att det vi inte har råd med det är arbetslöshet. Tillåts arbetslösheten ligga kvar på dagens höga nivå under någon längre tid kommer det att var näst intill omöjligt att pressa ned den till ''svenska'' nivåer igen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att sysselsättningsförhållandena i Kopparbergs län särskilt beaktas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsarbetsnämndernas möjligheter att friare disponera de medel som finns till förfogande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade exportansträngningar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det kommunala skattestoppet snarast bör avskaffas,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktursatsningar i Dalarna.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Leo Persson (s) Odd Engström (s)
Yrkanden
Avsändare
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.