Arbetsmarknad m.m.
Motion 1998/99:A276 av Mikael Odenberg m.fl. (m)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
I motion 1998/99:Sk310 redovisar Moderata samlingspartiet sin politik för företagande, arbete och utveckling. För att skapa förutsättningar för ökad sysselsättning måste stora förändringar äga rum på många områden. Skattesänkningar på lönearbete, företagande och tjänster riktade mot hushållen bör snarast genomföras. Det är också nödvändigt att minska det omfattande regelverket på arbetsmarknaden i syfte att göra det lättare att anställa.
Arbetsmarknaden behöver bli mer flexibel. Den arbetsrättsliga lagstift- ningen behöver moderniseras och förenklas. Det gäller att ge största möjliga utrymme för nya anställningar och att samtidigt stärka den enskildes egen ställning på arbetsmarknaden.
Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Allmän försäkring
Vi föreslår att en allmän arbetslöshetsförsäkring införs från och med den 1 januari 1999. Den skall omfatta alla, stimulera den enskilde att aktivt söka arbete och underlätta en sundare lönebildning. Den bör också inkludera det motsvarande stöd som utgår vid vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Till en följd av detta överför vi de medel under utgiftsområde 14, anslag A2, som är att hänföra till direkta transfereringar till enskilda till utgifts- område 13. Vi reserverar också medel för de övergångsregler vi föreslagit, eftersom förändringarna av arbetslöshetsförsäkringen måste genomföras parallellt med våra övriga åtgärder och i takt med att arbetslösheten pressas tillbaka.
Vi räknar med att en allmän arbetslöshetsförsäkring kommer att belasta statsbudgeten med drygt 400 miljoner kronor 1999 utöver regeringens för- slag.
Arbetslöshetsförsäkringen som omställningsförsäkring
Arbetslöshetsförsäkringen skall vara en omställningsförsäkring. Av detta skäl förordar vi införande av en s.k. bortre parentes i försäkringen. Denna bör införas i takt med att antalet arbetstillfällen ökar. Det grundläggande försäkringsskyddet kan och bör kompletteras med tilläggsskydd genom avtal. Vi bedömer att detta skulle avlasta statsbudgeten med 1 700 miljoner kronor netto för år 2000. Någon budgeteffekt för 1999 uppstår inte. Kvalifikationskraven för ersättning från försäkringen bör förändras till 12 månader i enlighet med de förslag som vi tidigare har framfört.
Ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen höjdes i september 1997 till 80 procent. Denna åtgärd försvårar en nödvändig anpassning av lönebild- ningen. Vi förordar i stället en ersättningsnivå på 75 procent i kombination med sänkta skatter. En avindexering av försäkringen bör också göras så att det är inkomsten vid försäkringstidpunkten uppräknad med basbeloppsför- ändringen som bestämmer ersättningen, inte löneökningstakten inom berört avtalsområde.
Vad avser dagpenningen anser vi liksom tidigare att den lägsta nivån skall vara 210 kronor. Denna nivå skall gälla såväl kontantstöd som aktivitetsstöd. Förändringen bör genomföras den 1 januari 1999.
Vi förordar att ett efterskydd införs för dem som utförsäkras. Skyddet skall fungera under en övergångsperiod och vara längre för den äldre arbets- kraften.
År 2001 beräknas förändringarna sammantaget innebära en budgetförstärk- ning om drygt 7 miljarder kronor.
Försäkringspremier
Närmare 97 procent av arbetslöshetsförsäkringens kostnader finansieras i dag av skattemedel och obligatoriska arbetsgivaravgifter. Sambandet mellan inbetalda avgifter och utbetalningar är därmed i det närmaste obefintligt. För att tydliggöra kopplingen bör finansieringen till en större del ske genom premier från den enskilde. De högre premierna skall balanseras av samtidiga skattesänkningar. För 1999, inom ramen för dagens försäkring, förordar vi att den så kallade finansieringsavgiften höjs. Den ökade kostnaden för den enskilde bör kunna kompenseras genom motsvarande lägre fackliga avgifter. På det aktuella kontot medför detta en inkomstökning motsvarande 2,4 miljarder kronor för budgetåret 1999. Från år 2000 räknar vi med att ca. 10 miljarder kronor kan inflyta i premier från försäkringstagarna i den allmänna arbetslöshetsförsäkringen.
Arbetsmarknad och arbetsliv
Arbetsmarknadspolitik
Vi förordar en omfattande reformering av arbetsmarknadspolitiken. Riktlinjerna redovisas i motion 1998/99:Sk310. Övergången till den sammansättning av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna som vi förordar bör genomföras gradvis under de kommande tre åren.
All arbetsmarknadspolitik måste utformas på ett sådant sätt att förvärvs- arbete för den enskilde blir både möjligt och attraktivt. Arbetsmarknadspoli- tiken har en omställningsinriktad uppgift. Den kan inte svara för ett perma- nent stöd. Arbetsmarknadspolitiken bör ha fyra huvudelement, nämligen ersättning vid arbetslöshet, stöd till unga arbetslösa, utbildningsinsatser samt speciella insatser för äldre.
Dessa fyra huvuduppgifter måste arbetsmarknadspolitiken klara med effektivitet och kvalitet. De bör utföras åtskilt från den förmedlingsverk- samhet som utgör arbetsförmedlingens uppgift.
De arbetsmarknadspolitiska åtgärderna kan aldrig ersätta sådana arbets- tillfällen som skapas i en sund ekonomi. Genom de skattesänkningar och avregleringar vi föreslår underlättas tillkomsten av riktiga jobb i företagen.
Vi föreslår, som tidigare påpekats, att direkta transfereringar till enskilda i form av aktivitetsstöd förs över till utgiftsområde 13.
Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader
Från anslaget A1, Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader, bekostas den offentliga arbetsförmedlingsverksamheten, vilken skall utgöra arbetsmarknadspolitikens främsta inslag. Till följd av de reformer vi förordar av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna minskar utgiftsbehovet med 50 miljoner kronor budgetåret 1999.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Vi förordar att anslaget A2, Arbetsmarknadspolitiska åtgärder, för budgetåret 1999 fastställs till 4 421 miljoner kronor. Utöver de nettobesparingar som redovisas under anslaget frigörs medel i takt med att åtgärdsvolymen förändras. Dessa kan vid behov successivt överföras till anslaget A1, Ersättning vid arbetslöshet, under utgiftsområde 13.
Ett modernt lärlingsprogram
Vi föreslår att ett brett, modernt lärlingsprogram för arbetslösa unga introduceras. Systemet skall i sin helhet riktas mot företagen - där de nya jobben måste skapas - och erbjuda den enskilde såväl arbete som utbildning. Lärlingssystemet bör vara öppet för ungdomar mellan 20 och 25 år. Vi bedömer att systemet kommer att belasta budgeten med 250 000 000 kronor årligen. Lärlingsprogrammet ersätter regeringens förslag om kommunsysselsättning för unga.
Insatser för äldre arbetslösa
Liksom för många unga utgör lönestrukturen ett problem för åtskilliga äldre. Trots en mer varierad lönebildning och övriga åtgärder för en mer dynamisk arbetsmarknad som vi föreslår kan insatser riktade mot äldre behövas. Vi föreslår att ett system övervägs där företagen erbjuds en återbäring på arbetsgivaravgifterna med förslagsvis 50 procent för vissa äldre. Villkoren bör vara att personen i fråga är över 55 år och att denne varit arbetslös i minst nio månader. Vi räknar med att denna åtgärd, fullt genomförd år 2001, kan komma att belasta statsbudgeten med en miljard kronor.
En fokuserad arbetsmarknadsutbildning
Redan 1999 bör förändringen av arbetsmarknadsutbildningen inledas i enlighet med de riktlinjer som anges i motion 1998/99:Sk310. Vi bedömer att detta medför en besparing med 1 500 miljoner kronor 1999.
Offentliga tillfälliga arbeten
Regeringen har föreslagit att offentliga tillfälliga arbeten (OTA) skall förlängas. Vi har tidigare motsatt oss inrättandet av denna åtgärd och vidhåller denna uppfattning. Äldre kan enligt vår uppfattning göra en produktiv insats på en öppen arbetsmarknad förutsatt att legala och andra villkor görs mer flexibla. Vi räknar med en besparing med 630 miljoner kronor 1999.
Arbetslivsfrågor
Arbetarskyddsverket, Arbetslivsinstitutet, Rådet för arbetslivsforskning och Forskning och utveckling inom arbetslivsområdet är myndigheter för forskning om arbetslivet.
Vi har tidigare förordat andra nivåer på de här aktuella anslagen. Vi vid- håller dessa förslag. Sammanlagt 610 miljoner kronor bör sparas under anslagsposterna B1-B5 från och med 1999.
Något bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten bör ej utgå fr.o.m. 1999.
Arbetsdomstolen
Tvister om förhållanden som berör arbetsmarknaden hanteras i dag huvudsakligen av Arbetsdomstolen. Vi är för vår del principiella motståndare till specialdomstolar och partssammansatta domstolar. Med den inriktning på en ny modern arbetsrätt som vi tidigare angivit får de allmänna domstolarna bättre möjligheter att hantera arbetsmarknadsrelaterade tvister. Vi förordar därför att dessa övertar Arbetsdomstolens funktioner fr.o.m. den 1 januari år 2001.
Jämställdhetsfrågor
Jämställdhetsombudsmannen
Från anslaget C1, Jämställdhetsombudsmannen, betalas kostnader för JämO med kansli och för Jämställdhetsnämnden. Från och med år 1997 höjdes anslaget till myndigheten med 5 miljoner kronor, motsvarande 50 procent. Vi anser att anslaget bör ligga närmare en nivå som motsvarar 1996 års anslag och förordar att anslaget C1, Jämställdhetsombudsmannen, fastställs till 10 039 000 kronor för 1999. I motion 1998/99:K336 förordas en samordning av JämO med andra ombudsmannainstitut.
Budgeteffekter
I det föregående har budgeteffekterna av vårt förslag redovisats område för område. I sammanfattning ser våra förslag till utgiftsramar ut på följande sätt:
Utgiftsområde 13 Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet Våra förslag till utgiftsramar (tusental kronor)
1999 2000 2001
42 300 578 27 992 842 24 077 628 Bidrag till arbetslöshetsersättning 41 307 578 37 115 842 33 159 628 Högre egenfinansiering 0 -10 000 000 -10 000 000 Utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv Våra förslag till utgiftsramar (tusental kronor)
1999 2000 2001
30 006 018 29 641 113 29 373 414 A1 Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader
4 139 814
3 538 964
3 581 960 A2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder 4 421 144 4 702 214 4 342 003 A6 Vissa kostnader för införandet av en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring
0
0
0 B Arbetsmiljö 4 766 800 4 807 300 4 822 700 B11 Bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten
0
0
0 C
Jämställdhet mellan kvinnor
Jämställdhet mellan kvinnor och män 29 400 29 600 29 900 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en allmän arbetslöshetsförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i arbetsmarknadspolitiken,
3. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 1 Bidrag till arbetslöshetsersättning till 41 307 578 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 1 Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader till 4 139 814 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder till 4 421 144 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar att anslag A 6 Vissa kostnader för införandet av en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring, under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv utgår i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 1 Arbetarskyddsverket till 185 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 2 Arbetslivsinstitutet till 90 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 3 Forskning, utveckling och utbildning m.m. till 15 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 4 Rådet för arbetsmiljöforskning till 19 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 5 Finansiering av forskning och utveckling inom arbetslivsområdet till 142 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen beslutar att anslag B11 Bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv utgår i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1998 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag C Jämställdhet mellan kvinnor och män till 29 400 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om fortsatt giltighet av lagen (1996:870) om offentliga tillfälliga arbeten för äldre arbetslösa.
Stockholm den 27 oktober 1998
Mikael Odenberg (m)
Kent Olsson (m) Patrik Norinder (m) Christel Anderberg (m) Henrik Westman (m) Ewa Thalén Finné (m) Anna Åkerhielm (m) Rolf Gunnarsson (m)
Yrkanden (28)
- 1att riksdagen hos regeringen begär förslag till en allmän arbetslöshetsförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 1att riksdagen hos regeringen begär förslag till en allmän arbetslöshetsförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i arbetsmarknadspolitiken
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i arbetsmarknadspolitiken
- Behandlas i
- 3att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet fastställa anslag A 1 Bidrag till arbetslöshetsersättning till 41 307 578 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 3att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet fastställa anslag A 1 Bidrag till arbetslöshetsersättning till 41 307 578 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 1 Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader till 4 139 814 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 1 Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader till 4 139 814 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 5att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder till 4 421 144 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 5att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag A 2 Arbetsmarknadspolitiska åtgärder till 4 421 144 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen beslutar att anslag A 6 Vissa kostnader för införandet av en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring, under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv utgår i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen beslutar att anslag A 6 Vissa kostnader för införandet av en allmän och sammanhållen arbetslöshetsförsäkring, under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv utgår i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 7att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 1 Arbetarskyddsverket till 185 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 7att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 1 Arbetarskyddsverket till 185 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 2 Arbetslivsinstitutet till 90 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 2 Arbetslivsinstitutet till 90 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 9att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 3 Forskning, utveckling och utbildning m.m. till 15 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 9att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 3 Forskning, utveckling och utbildning m.m. till 15 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslaget B 4 Rådet för arbetsmiljöforskning till 19 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslaget B 4 Rådet för arbetsmiljöforskning till 19 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 11att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 5 Finansiering av forskning och utveckling inom arbetslivsområdet till 142 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 11att riksdagen beslutar att för budgetåret 1999 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag B 5 Finansiering av forskning och utveckling inom arbetslivsområdet till 142 000 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen beslutar att anslag B 11 Bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv utgår i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen beslutar att anslag B 11 Bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv utgår i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 13att riksdagen beslutar att för budgetåret 1998 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag C Jämställdhet mellan kvinnor och män till 29 400 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- 13att riksdagen beslutar att för budgetåret 1998 under utgiftsområde Arbetsmarknad och arbetsliv fastställa anslag C Jämställdhet mellan kvinnor och män till 29 400 000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om fortsatt giltighet av lagen (1996:870) om offentliga tillfälliga arbeten för äldre arbetslösa.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om fortsatt giltighet av lagen (1996:870) om offentliga tillfälliga arbeten för äldre arbetslösa.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.