Utvecklingen på fritidshemmen

Interpellation 2013/14:421 av Monica Green (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-04-07
Överlämnad
2014-04-07
Anmäld
2014-04-08
Besvarad
2014-04-28
Sista svarsdatum
2014-04-29

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Fritidshemmen är en viktig del i barns uppväxtvillkor. Barnen behöver trygghet, stimulans och möjlighet till utveckling. Det behövs mindre grupper och fler i personalen för att utveckla den pedagogiska verksamheten. Barnen behöver både lugn och ro, kreativ fritid och nyttiga mellanmål. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Det blir större grupper och fler barn men inte fler anställda.

Statistiken visar en mycket oroande trend som pågått alldeles för länge. Det går ut över barnen som riskerar att inte få det stöd som de har rätt till. Dessutom är många föräldrar oroliga för stora barngrupper och för att det är för lite personal.

År 1990 var det 7,5 barn per anställd. Nu har den siffran nästan fördubblats till 13 barn per anställd. Det senaste året har antalet barn ökat med 4 procent medan antalet anställda inte har ökat alls.

I dag går 425 900 elever/barn på fritidshem, en ökning med 14 700 elever på ett år. Från 2003 och fram till i dag har antalet barn ökat med 25 procent medan antalet grupper har minskat.

Vad avser ministern att göra för att minska antalet barn per fritidsgrupp?

Vad avser ministern att göra för att öka antalet fritidspedagoger?

Vad avser ministern att göra för att höja kvaliteten på fritidshemmen?

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2013/14:421, Utvecklingen på fritidshemmen

Interpellationsdebatt 2013/14:421

Webb-tv: Utvecklingen på fritidshemmen

Protokoll från debatten

Anf. 50 Utbildningsminister Jan Björklund (FP)
Herr talman! Monica Green har frågat mig vad jag avser att göra för att minska antalet barn per fritidsgrupp, vad jag avser att göra för att öka antalet fritidspedagoger samt vad jag avser att göra för att höja kvaliteten på fritidshemmen. De kvalitetsbestämmelser som finns för fritidshemmens verksamhet ska följas. I skollagen och i läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet anges bland annat att utbildningen i fritidshemmen ska stimulera elevernas utveckling och lärande och erbjuda eleverna en meningsfull fritid och rekreation. Enligt gällande rätt ska eleverna erbjudas en god miljö för sitt lärande och sin utveckling. Staten har uppfyllt sitt ansvar avseende reglering och tillsyn, vilken bedrivs av Statens skolinspektion. Huvudmännen ska fullgöra sitt åtagande att följa skollagens och läroplanens reglering och därmed se till att verksamheten i fritidshemmet håller god kvalitet. Det är huvudmannens och rektors ansvar att anpassa elevgruppernas sammansättning så att omsorgen och det pedagogiska uppdraget kan tillgodoses, liksom att följa upp och utvärdera gruppernas sammansättning och storlek. I den nya lärarutbildningen finns en tydlig profilering mot arbete i fritidshem, som numera är en egen inriktning inom grundlärarexamen. Fritidspedagoger kan dessutom vara behöriga att bedriva undervisning inom grundskolans årskurser 1-3 och 4-6 i de ämnen som de har tillräckliga ämnesstudier i. Fritidspedagoger har dessutom tillgång till flera kurser i regeringens kompetensutvecklingsinsats Lärarlyftet. Detta torde dels bidra till att fler intresserar sig för att bli lärare med inriktning mot arbete i fritidshem, dels till att fler stannar kvar i läraryrket. Talmannen konstaterade att interpellanten inte var närvarande i kammaren och förklarade överläggningen avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.