skattevillkor för inköp hushållsnära tjänster
Interpellation 2003/04:391 av Wikström, Cecilia (fp)
Interpellationen är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2004-03-29
- Anmäld
- 2004-03-30
- Besvarad
- 2004-04-20
- Sista svarsdatum
- 2004-04-20
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.
Interpellationen
den 29 mars
Interpellation 2003/04:391
av Cecilia Wikström (fp) till finansminister Bosse Ringholm om skattevillkor för inköp av hushållsnära tjänsterHemservicebranschen omsätter i dagsläget ca 150 miljoner kronor. Den svarta sektorn omsätter för enbart städning ca 10-15 % av dessa 150 miljoner enligt Riksskatteverket.
Priset för "vita" leverantörer är 300 kr per timme. Denna summa måste den seriösa företagaren debitera för att över huvud taget kunna driva ett företag i branschen. Priset på den svarta marknaden varierar mellan ca 50-100 kr per timme, vilket gör att det är ett alternativ som många har råd med och följdriktigt också använder sig av.
Sverige är i dag ett tjänstesamhälle. Upp till 70 % av det vi konsumerar är tjänster. Ett problem är dock att exempelvis hushällsnära tjänster på grund av den höga prissättningen inte är ett överkomligt alternativ för alla människor, utan bara för de familjer som har riktigt höga löner eller får tjänsten som en löneförmån av arbetsgivaren. Tjänsten är helt enkelt så dyr att endast mer välbetalda personer har råd att köpa den privat med beskattad inkomst.
Hittills har regeringen enbart uttalat sig negativt så snart skattereduktion för hushållsnära tjänster kommit på tal. I den mån man lyft fram andra länders försök att skapa nya regler för hushållsnära tjänster har man använt Danmark som exempel, och framhållit det otillfredsställande resultatet där. I Finland har man infört skattelättnader för hushållsnära tjänster. Det har på ett genomgripande sätt förbättrat vanliga familjers möjligheter att förena yrkesliv med ett fungerande privatliv. Det har blivit ett sätt att få vardagslivet att gå ihop.
Viktigt i sammanhanget är också att de människor, överväldigande delen av dem kvinnor, som tidigare arbetat svart under otrygga förhållanden har fått chans att komma in på den reglerade arbetsmarknaden och fått del av trygghetssystemen. Livskvaliteten för dessa kvinnor har höjts på ett genomgripande sätt.
Det har också medfört att många arbetslösa har fått ett arbete och städbranschen i Finland har tredubblats på bara ett par år.
Vilka åtgärder är finansministern beredd att vidta för att underlätta villkoren för de företag som arbetar med hushållsnära tjänster?
Vilka åtgärder är finansministern beredd att vidta för att minska den svarta sektorn som i dag levererar hushållsnära tjänster till svenska hushåll?
Debatt
(21 Anföranden)
Interpellationsdebatt 2003/04:391
Webb-tv: skattevillkor för inköp hushållsnära tjänster
Dokument från debatten
- Riksdagens protokoll 2003/04:98 Tisdagen den 20 aprilProtokoll 2003/04:98 8 § Svar på interpellationerna 2003/04:391 och 394 om skattevillkor för inköp av hushållsnära tjänster
Protokoll från debatten
Anf. 26 Bosse Ringholm (S)
Anf. 27 Anne-Marie Pålsson (M)
Anf. 28 Cecilia Wikström (Fp)
Anf. 28 Annelie Enochson (Kd)
Anf. 29 Magdalena Andersson (M)
Anf. 30 Inger René (M)
Anf. 31 Anne-Marie Pålsson (M)
Anf. 32 Gunnar Andrén (Fp)
Anf. 33 Cecilia Wikström (Fp)
Anf. 34 Annelie Enochson (Kd)
Anf. 35 Magdalena Andersson (M)
Anf. 36 Catharina Elmsäter-Svä (M)
Anf. 37 Anne-Marie Pålsson (M)
Anf. 39 Hillevi Engström (M)
Anf. 40 Bosse Ringholm (S)
Anf. 41 Cecilia Wikström (Fp)
Anf. 42 Annelie Enochson (Kd)
Anf. 43 Inger René (M)
Anf. 44 Catharina Elmsäter-Svä (M)
Anf. 45 Hillevi Engström (M)
Anf. 46 Bosse Ringholm (S)
Intressenter
Besvaras av
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.