Till innehåll på sidan
Sveriges Riksdags logotyp, tillbaka till startsidan

RS3

Framställning / redogörelse 2000/01:RS3

Förslag till riksdagen 2000/01:RS3

Riksdagsledamöternas tjänsteresor

Sammanfattning

I detta ärende lämnar riksdagsstyrelsen förslag till ändringar i lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter (ersättningslagen) till följd av en översyn av lagstiftning och föreskrifter rörande riksdagsledamöternas tjänsteresor.

Förslagen syftar till ett tydliggörande av ansvarsfördelning och rutiner för ledamöternas resor i tjänsten.

Ersättning för kostnader rörande resor som ledamoten själv betalat och dennes övriga utlägg skall alltid yrkas genom ingivande av en reseräkning som skall lämnas inom sex månader efter det att förrättningen avslutades.

Vidare föreslås ett särskilt bemyndigande för riksdagsstyrelsen att utfärda föreskrifter om användning av de färdmedel och resetjänster som riksdagsförvaltningen upphandlat, t.ex. årskort, särskilt rabatterade färdmedel eller resor m.m.

Därutöver föreslås ett antal förtydliganden och redaktionella ändringar.

1

Fel! Okänt namn på dokumenteg enskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Innehållsförteckning

Sammanfattning............................................................................................... 1
Innehållsförteckning ........................................................................................ 2
Riksdagsstyrelsens förslag till riksdagsbeslut.................................................. 3
Redogörelse för ärendet................................................................................... 4
Riksdagsstyrelsens överväganden ................................................................... 5
Reseräkning m.m. ................................................................................ 5
Bemyndigande att utfärda närmare föreskrifter ................................... 5
Utrikes tjänsteresa................................................................................ 6
Särskild ersättning för logi................................................................... 6
Övrigt................................................................................................... 6
Riksdagsstyrelsens lagförslag.......................................................................... 7
Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1065) om ekonomiska  
villkor för riksdagens ledamöter .......................................................... 7

2

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Riksdagsstyrelsens förslag till riksdagsbeslut

Med hänvisning till de motiveringar som framförs under riksdagsstyrelsens överväganden föreslår riksdagsstyrelsen att riksdagen antar det framlagda förslaget till lag om ändring i lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter.

Stockholm den 18 april 2001

På riksdagsförvaltningens vägnar

Birgitta Dahl

/Anders Forsberg

I beslutet har förutom talmannen deltagit: Sven Hulterström (s), Per Unckel (m), Berit Andnor (s), Göran Magnusson (s), Lars Bäckström (v), Göran Hägglund (kd), Anders Björck (m), Marianne Carlström (s), Inger René (m) och Martin Nilsson (s).

3

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på

dokumentegenskap. RE D O GÖ R E L S E F Ö R Ä R E N D E T

Redogörelse för ärendet

Den 1 januari 1997 trädde nya regler i kraft för ledamöternas resor och traktamenten m.m. (1995/96:RFK4, 1995/96:KU26, rskr. 187). Syftet med de nya reglerna var bl.a. att de skulle vara mer flexibla i förhållande till ledamöternas olika behov och bättre anpassade till de resebestämmelser som gäller i samhället i övrigt.

Reformen innebar i huvudsak att riksdagen skulle svara för samtliga kostnader som uppkommer vid tjänsteresor, dvs. resekostnader och kostnader för logi. Ledamoten skulle själv besluta om inrikes tjänsteresor och avgöra vilket färdmedel som var lämpligast med hänsyn till kostnader och tidsåtgång. En- ligt reformen skulle reseriktlinjer fastställas av riksdagens förvaltningsstyrelse.

Riksdagsstyrelsen, som konstaterat att systemet har inneburit vissa risker för oklarheter och fel i olika avseenden, godkände i oktober 2000 ett principförslag om riksdagsledamöternas tjänsteresor. Förslagen syftade till att tydliggöra såväl ansvarsfördelning som rutiner för ledamöternas resor i tjänsten. Förvaltningen fick, i samband med att principförslagen godkändes, styrelsens uppdrag att återkomma med förslag till de följdändringar i lagstiftning och föreskrifter som föranleddes av principförslagen. Styrelsen beslutade vidare att förvaltningen därvid också skulle behandla frågor rörande ledamöternas utrikes tjänsteresor.

Riksdagsstyrelsen gav därefter i februari 2001 riksdagsförvaltningen i uppdrag att snarast till styrelsen återkomma med ett detaljerat förslag rörande betalning av riksdagsledamöternas inrikes tjänsteresor. Förslaget skulle utgå från att principen om personligt betalningsansvar skall gälla för kostnader avseende resor m.m. som inte bokas och redovisas direkt via riksdagens resebyrå.

Riksdagsstyrelsen beslutade den 18 april 2001 om införande av ett nytt system för betalning av ledamöternas tjänsteresor innebärande dels att riksdagens resebyrå skall direktfakturera riksdagsförvaltningen för kostnaderna för de resor m.m. som beställts via resebyrån, dels att riksdagsledamöterna skall tillhandahållas ett betalkort med personligt betalningsansvar för övriga resor och utlägg i tjänsten.

I förslaget behandlas de ändringsförslag rörande ersättningslagen som framkommit i översynsarbetet.

4

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Riksdagsstyrelsens överväganden

Reseräkning m.m.

Genom reseräkningar yrkar riksdagens ledamöter ersättning för traktamente, bilkostnader och utlägg.

Ett system med reseräkningar bygger på att dessa skall inlämnas regelbundet för att administration och utbetalning av ersättningar skall kunna ske i nära anslutning till tjänsteresor och förrättningar.

Riksdagens ledamöter har sedan år 1997 haft ett system med reseräkningar för förrättningar inom Sverige.

Reseräkningar som inkommer långt efter det att en förrättning avslutats kräver särskilda administrativa rutiner vid sidan av det databaserade reseräkningssystemet. Sent inkomna reseräkningar orsakar inte sällan också budget- och redovisningsproblem. Av såväl administrativa som budget- och redovisningstekniska skäl bör alltså den tid under vilken reseräkningar skall inlämnas begränsas.

I Reseutredningen, som ledde fram till riksdagsstyrelsens principbeslut i oktober 2000, föreslogs att det efter mönster från utlandsreseförordningen skulle införas en bestämmelse i ersättningslagen om att en reseräkning skall lämnas snarast, dock senast sex månader efter det att förrättningen avslutades1. Syftet var att underlätta administrationen och påskynda hanteringen av eftersläpande ersättningar.

Bestämmelsen är inte avsedd att hindra en ledamot från att månadsvis samlat inlämna reseräkningar som omfattar alla tjänsteresor under månaden. Den ledamot som så önskar kan således välja att antingen lämna en reseräkning för varje enskild tjänsteresa, för alla tjänsteresor under en del av en månad eller för samtliga tjänsteresor under en hel månad. En ledamot kan av praktiska skäl t.ex. lämna reseräkningar som omfattar perioden från den femtonde i en månad till den femtonde i nästa månad.

Med införandet av ett betalkort med personligt betalningsansvar kommer ett större antal ersättningsärenden att hanteras i reseräkningssystemet. Detta utgör ytterligare skäl att tydliggöra tidpunkten för när en reseräkning skall ges in.

Bemyndigande att utfärda närmare föreskrifter

För att bl.a. erhålla bästa möjliga villkor för riksdagsledamöternas resande upphandlar riksdagsförvaltningen resetjänster på olika transportområden. Förslaget innebär ett bemyndigande för riksdagsstyrelsen att utfärda föreskrif-

1Även om det anges en sista dag för inlämning av reseräkningar torde de allmänna reglerna i preskriptionslagen (1981:130) för preskription av ledamotens fordran på ersättning dock gälla.

5

20 00/01 :R S3 R I K S DA GS S T Y R E L S E N S Ö V E R V Ä GA N D E N

ter om användning av de färdmedel och resetjänster som upphandlats, t.ex. årskort, särskilt rabatterade färdmedel eller resor m.m.

Utrikes tjänsteresa

När det gäller behörigheten att fatta beslut om en utrikes tjänsteresa föreslås införande av ett förtydligande stycke i 4 kap. 3 §, av vilket det framgår att det utöver denna bestämmelse finns bestämmelser rörande beslut om utrikes tjänsteresor för riksdagens ledamöter också i riksdagsordningen och i lagen (1999:1209) om stöd till riksdagsledamöternas och partigruppernas arbete i riksdagen.

Särskild ersättning för logi

Enligt utlandsreseförordningen (1991:1754) kan en resenär, som inte har haft några utgifter för logi eller inte kan styrka sina logikostnader, få ersättning för en hel natt med hälften av det dagtraktamente som gäller för den plats där övernattningen har gjorts. I inkomstskattelagen (1999:1229) finns regler om avdrag för sådant belopp, för närvarande 90 kr för hel natt.

För att likställa regelsystemet som gäller för riksdagens ledamöter med vad som gäller enligt utlandsreseförordningen föreslås att en särskild regel om ersättning för logi vid inrikes tjänsteresa införs i ersättningslagen så att den som bl.a. i syfte att nedbringa logikostnaderna ordnar privat övernattning skall kunna få ersättning för detta.

Det föreslås således att det i ersättningslagen införs en bestämmelse som innebär att den som inte visar några logikostnader för övernattning mer än fem mil från bostaden och Riksdagshuset får ersättning för en hel natt med hälften av maximibeloppet enligt 12 kap. 11 § inkomstskattelagen (1999:1229).

När resenären själv ordnar privat eller annat logi kan det förutsättas att denne har haft vissa kostnader härför. Detta torde dock inte vara fallet när resenären har tillbringat natten på tåg, fartyg eller flygplan. Ersättning bör inte betalas i sådana fall och inte heller då fritt logi har tillhandahållits av t.ex. en myndighet.

Övrigt

Ändringsförslagen i övrigt avser språkliga förtydliganden och redaktionella ändringar, bl.a. anpassningar till följd av ändringar i annan lagstiftning.

De regeländringar i övrigt som behövs för genomförandet av ett nytt betalsystem för riksdagsledamöternas tjänsteresor och nya rutiner för handläggningen av reseärenden m.m. sker genom förändringar i de föreskrifter från riksdagsförvaltningen om vilka riksdagsstyrelsen har att besluta.

6

2000 /01: R S3

Riksdagsstyrelsens lagförslag

Riksdagsstyrelsen har följande förslag till lagtext.

Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter

dels att 4 kap. 2 och 3 §§ samt 5 kap. 1 och 2 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 4 kap. 2 a §, av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

4kap.

2 §1

En ledamot har rätt till ersättning En ledamot har rätt till ersättning
för kostnader för tjänsteresor med för kostnader för tjänsteresor med
belopp motsvarande den faktiska belopp motsvarande den faktiska
kostnaden. Ersättning för kostnader kostnaden. Kostnader för tjänsteresa
för tjänsteresor med egen bil betalas med egen bil ersätts med de belopp
med de belopp som gäller för tjäns- som gäller för tjänstemän inom riks-
temän inom den inre riksdagsförvalt- dagsförvaltningen.    
ningen och fastställs av riksdagsför-      
valtningen.          
    2a §    
      Ledamoten skall efter avslutad tjäns-
      teresa lämna en reseräkning till riks-
      dagsförvaltningen snarast, dock
      senast sex månader efter det att resan
      eller förrättningen avslutades.  
    3 §2    
Ledamoten beslutar själv om inri- Ledamoten beslutar själv om inri-
kes tjänsteresor och om lämpligt kes tjänsteresor och om lämpligt
färdmedel med hänsyn tagen till färdmedel med hänsyn tagen till
kostnads- och tidsaspekter. Ledamo- kostnads- och tidsaspekter.  
ten skall därvid utnyttja sådana Riksdagsförvaltningen meddelar
rabatter, årskort och liknande färd- närmare föreskrifter om användning
bevis eller handlingar som riksdags- av färdmedel och resetjänster för
förvaltningen tillhandahåller med vilka särskilt avtal träffats mellan

1Senaste lydelse 2000:432.

2Senaste lydelse 2000:432.

7

20 00/01 :R S3 R I K S DA GS S T Y R E L S E N S L A GF Ö R S L A G

Nuvarande lydelse

hänsyn tagen till ledamotens resemönster.

Utrikes tjänsteresa beslutas av riksdagsstyrelsen eller den som riksdagsstyrelsen bestämmer.

Föreslagen lydelse

riksdagsförvaltningen och en leverantör.

Riksdagsstyrelsen eller den som riksdagsstyrelsen bestämmer fattar beslut om en riksdagsledamots utrikes tjänsteresa.

Regler för beslut om utrikes tjänsteresa för utskott eller företrädare för utskott finns i riksdagsordningen samt för utrikes tjänsteresa på uppdrag av partigrupp i riksdagen i lagen (1999:1209) om stöd till riksdagsledamöternas och partigruppernas arbete i riksdagen.

5 kap.

1 §3

1 § En ledamot har rätt till trakta- 1 § En ledamot har rätt till trakta-
mente enligt andra – fjärde styckena mente enligt andra – sjätte styckena
om förutsättningarna för avdrag för om förutsättningarna för avdrag för
ökade levnadskostnader är uppfyllda ökade levnadskostnader är uppfyllda
enligt 12 kap. 6 § inkomstskattelagen enligt 12 kap. 6 § inkomstskattelagen
(1999:1229).       (1999:1229).  
Dagtraktamente vid flerdygnsför- Dagtraktamente vid flerdygnsför-
rättning i Sverige betalas för varje rättning i Sverige betalas för varje
hel dag som tagits i anspråk för för- hel dag som tagits i anspråk för för-
rättningen med ett belopp som mots- rättningen med ett belopp som mots-
varar en etthundratjugondel av bas- varar en etthundratjugondel av pris-
beloppet enligt lagen (1962:381) basbeloppet enligt lagen (1962:381)
om allmän försäkring avrundat till om allmän försäkring avrundat till
närmaste tiotal kronor. Har förrätt- närmaste tiotal kronor. Har förrätt-
ningen påbörjats efter kl. 12.00 avre- ning påbörjats kl. 12.00 eller senare
sedagen eller avslutats före kl. 19.00 avresedagen eller avslutats kl. 19.00
hemresedagen skall traktamente eller tidigare hemresedagen betalas
betalas med halva det nämnda be- halvt dagtraktamente.  
loppet.         Har ledamot som har rätt till dag-
Har ledamot som har rätt till dag- traktamente tillhandahållits kostför-
traktamente tillhandahållits kostför- mån skall detta reduceras med hän-
mån skall traktamentet reduceras syn härtill, såvida inte förmånen
med hänsyn härtill, såvida inte för- avser fri kost på allmänt transport-
månen avser fri kost som tillhanda- medel vid tjänsteresa och kosten
hållits allmänna transportmedel obligatoriskt ingår i priset för trans-
vid tjänsteresa och som inte utgör porten.  
skattepliktig intäkt. Ersättning för Ersättning för logikostnad i Sve-
logikostnad i Sverige (nattrakta- rige (nattraktamente) betalas med
mente) betalas med belopp motsva- belopp motsvarande visad kostnad

3Senaste lydelse 2000:437.

8

      R I K S D A GS S T Y R E L S E N S L A GF Ö RS L A G 20 00/0 1:R S3
Nuvarande lydelse     Föreslagen lydelse          
rande visad kostnad upp till ett upp till ett högsta belopp per månad  
högsta belopp per månad som riks- som riksdagsförvaltningen bestäm-  
dagsförvaltningen bestämmer. Vid mer. Vid särskild tjänsteförrättning i  
särskild tjänsteförrättning i Sverige Sverige mer än fem mil från bosta-  
mer än fem mil från bostaden och den och Riksdagshuset betalas dock  
Riksdagshuset betalas dock ersätt- ersättning för faktisk logikostnad  
ning för faktisk logikostnad som som föranleds av förrättningen. Er-  
föranleds av förrättningen.   sättning för sådan faktisk logikostnad  
      betalas också vid konferens med  
      utskott, delegation, kommitté eller  
      liknande inom riksdagen samt vid  
      konferens med partigrupp i riksda-  
      gen utan hinder av att förrättningen  
      ägt rum inom fem mil från bostaden  
      och riksdagshuset.          
      Den som inte har haft några utgif-  
      ter för eller inte styrker logikostna-  
      der får ersättning för hel natt med  
      hälften av maximibeloppet enligt 12  
      kap. 11 § inkomstskattelagen  
      (1999:1229). Sådan ersättning beta-  
      las inte när resenären tillbringat  
      natten på tåg, fartyg eller flygplan  
      och inte heller då fritt logi tillhanda-  
      hållits av en myndighet, ett trafikfö-  
      retag eller motsvarande.        
      Vid flerdygnsförrättning utom-  
Vid flerdygnsförrättning utomlands lands betalas ersättning för ökade  
betalas ersättning för ökade levnads- levnadskostnader enligt de villkor  
kostnader enligt de villkor och med och med de belopp som gäller för  
de belopp som gäller för tjänstemän tjänstemän inom riksdagsförvalt-  
inom den inre riksdagsförvaltningen ningen.                
och fastställs av riksdagsförvaltning-                  
en.                      
    2 §4                
En ledamot som uppfyller förut- En ledamot som uppfyller förut-  
sättningarna i 1 § för rätt till trakta- sättningarna i 1 § för rätt till trakta-  
mente, utom såvitt avser kravet på mente, utom såvitt avser kravet på  
övernattning på förrättningsorten, har övernattning på förrättningsorten, har  
rätt till förrättningstillägg vid endags- rätt till förrättningstillägg vid endags-  
förrättningar i Sverige mer än fem mil förrättningar i Sverige mer än fem mil  
från bostaden, om förrättningen varar från bostaden, om förrättningen varar  
mer än fyra timmar. Förrättningstill- mer än fyra timmar. Förrättningstill-  
lägg betalas med ett belopp som lägg betalas med ett belopp som  
motsvarar en tvåhundrasjuttiofemtemotsvarar en tvåhundrasjuttiofemte-  
del av basbeloppet enligt lagen del av prisbasbeloppet enligt lagen  
(1962:381) om allmän försäkring (1962:381) om allmän försäkring  

4Senaste lydelse 1996:296.

9

20 00/01 :R S3 R I K S DA GS S T Y R E L S E N S L A GF Ö R S L A G

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

avrundat till närmaste tiotal kronor. Har ledamot som har rätt till för-

rättningstillägg tillhandahållits kostförmån skall förrättningstillägget reduceras med hänsyn härtill, såvida inte förmånen avser fri kost som tillhandahållits på allmänna transportmedel vid tjänsteresa och som inte utgör skattepliktig intäkt.

avrundat till närmaste tiotal kronor. Har ledamot som har rätt till för-

rättningstillägg tillhandahållits kostförmån skall detta reduceras med hänsyn härtill, såvida inte förmånen avser fri kost på allmänna transportmedel vid tjänsteresa om kosten obligatoriskt ingår i priset för transporten.

10 Elanders Gotab, Stockholm 2001
Tillbaka till dokumentetTill toppen