Till innehåll på sidan
Sveriges Riksdags logotyp, tillbaka till startsidan

Kroatiens anslutning till skiljemannakonventionen

Betänkande 2014/15:SkU24

Skatteutskottets betänkande

2014/15:SkU24

 

Kroatiens anslutning till skiljemannakonventionen

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag (prop. 2014/15:86) om att riksdagen ska anta en lag om ändring i lagen (1999:1211) om konvention om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap (skiljemannakonventionen). Ändringen föranleds av Kroatiens anslutning till konventionen. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

Kroatiens anslutning till skiljemannakonventionen

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1999:1211) om konvention om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2014/15:86.

Stockholm den 14 april 2015

På skatteutskottets vägnar

Per Åsling

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Per Åsling (C), Leif Jakobsson (S), Sara Karlsson (S), Olof Lavesson (M), Anna Hagwall (SD), Hannah Bergstedt (S), Rasmus Ling (MP), Helena Bouveng (M), Adnan Dibrani (S), David Lång (SD), Mats Persson (FP), Daniel Sestrajcic (V), Aron Modig (KD), Patrik Lundqvist (S), Erik Ezelius (S), Anette Åkesson (M) och Erik Andersson (M).

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I propositionen föreslås att riksdagen antar en lag om ändring i lagen (1999:1211) om konvention om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap (skiljemanna-konventionen). Regeringens förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1. Regeringens förslag till lagtext återges i bilaga 2. Någon motion har inte väckts i ärendet. I fråga om lydelsen av skiljemannakonventionen hänvisas till propositionen.

Bakgrund

De dåvarande medlemsstaterna i Europeiska unionen undertecknade den 23 juli 1990 konventionen om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap (skiljemannakonventionen). Konventionen tillhandahåller ett skiljemannaförfarande för att lösa tvister mellan medlemsstater i skattefrågor om internprissättning, dvs. då företag med intressegemenskap tillämpar en prissättning som inte motsvarar den prissättning som skulle ha tillämpats om inte företagen haft intressegemenskap (marknadspris) och detta i sin tur påverkar i vilken stat en viss inkomst tas till beskattning. Om den inkomst som ett företag i en medlemsstat uppburit justeras på grund av att ett pris avviker från marknadspriset kan detta leda till att samma inkomst beskattas i två stater. För att undanröja effekterna av en sådan dubbelbeskattning kan överenskommelser träffas mellan stater om att även den andra staten justerar den beskattningsbara inkomsten med motsvarande belopp. Konventionen innebär att medlemsstaterna åtar sig att överlämna en fråga om internprissättning till en skiljenämnd om staterna inte kan komma överens om en lösning.

Medlemsstaterna undertecknade den 21 december 1995 konventionen om Konungariket Sveriges, Republiken Österrikes och Republiken Finlands anslutning till skiljemannakonventionen. Den 25 maj 1999 undertecknade de dåvarande medlemsstaterna ett protokoll om ändring av skiljemanna-konventionen. Den 8 december 2004 undertecknade medlemsstaterna en konvention om Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens anslutning till skiljemannakonventionen. Europeiska unionens råd fattade den 23 juni 2008 beslut om Bulgariens och Rumäniens anslutning till skiljemannakonventionen.

Sverige har godkänt och i lag införlivat 1995 års anslutningskonvention, 1999 års protokoll, 2004 års anslutningskonvention och rådets beslut av den 23 juni 2008. Skiljemannakonventionen började tillämpas i förhållande till Sverige den 1 november 2004.

Rådet fattade den 1 december 2014 beslut om Kroatiens anslutning till skiljemannakonventionen. Det är nu fråga om att införliva rådets beslut i svensk lag.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen antar en lag om ändring i lagen (1999:1211) om konvention om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap (skiljemanna-konventionen). Ändringen föranleds av Kroatiens anslutning till konven-tionen. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

I förslaget till lag om ändring i lagen (1999:1211) om konvention om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap har det i 1 § lagts till att skiljemannakonventionen ändrats genom rådets beslut av den 1 december 2014. Vidare föreslås att bilagan till lagen, som innehåller en konsoliderad version av skiljemannakonventionen, uppdateras så att den visar den gällande lydelsen av konventionen.

Rådets beslut är enligt sin lydelse i kraft och tillämpligt fr.o.m. den 14 december 2014. Ändringen i den svenska lagen bör träda i kraft den 1 juli 2015.

Enligt regeringens bedömning kommer de föreslagna ändringarnas konsekvenser för de offentliga finanserna att vara försumbara.

Utskottets överväganden

Utskottet har inget att erinra mot regeringens förslag och tillstyrker propositionen.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2014/15:86 Kroatiens anslutning till skiljemannakonventionen:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1999:1211) om konvention om undanröjande av dubbelbeskattning vid justering av inkomst mellan företag i intressegemenskap.

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

 


 

Tillbaka till dokumentetTill toppen