Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott
Betänkande 2013/14:JuU9
Justitieutskottets betänkande 2013/14:JuU9 | |
Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott | |
Sammanfattning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:65 Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott.
Regeringen föreslår i propositionen de lagändringar som krävs för att genomföra EU:s direktiv om underlättande av ett gränsöverskridande informationsutbyte om trafiksäkerhetsrelaterade brott, det s.k. CBE-direktivet.
Syftet med direktivet är att genom ökat informationsutbyte göra det lättare för myndigheter inom EU att följa upp trafikbrott som begås med fordon som är registrerade i en annan medlemsstat. För att uppnå syftet ska medlemsstaterna enligt direktivet ge varandra direktåtkomst till sina nationella fordonsregister så att man i den medlemsstat där ett brott har begåtts ska kunna söka information om ägaren eller innehavaren av fordonet.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen och utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2014.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:343) om internationellt polisiärt samarbete. Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:65. |
Stockholm den 6 mars 2014
På justitieutskottets vägnar
Morgan Johansson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Morgan Johansson (S), Johan Linander (C), Krister Hammarbergh (M), Ewa Thalén Finné (M), Kerstin Haglö (S), Anti Avsan (M), Christer Adelsbo (S), Jan R Andersson (M), Elin Lundgren (S), Johan Pehrson (FP), Anna Wallén (S), Arhe Hamednaca (S), Patrick Reslow (M), Maria Ferm (MP), Caroline Szyber (KD), Richard Jomshof (SD) och Lena Olsson (V).
Redogörelse för ärendet
I proposition 2013/14:65 Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott föreslår regeringen de lagändringar som krävs för att genomföra EU:s direktiv om underlättande av ett gränsöverskridande informationsutbyte om trafiksäkerhetsrelaterade brott, det s.k. CBE-direktivet (EUT L 288, 5.11.2011 s. 1, Celex 32011L0082).
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.
Utskottets överväganden
Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag.
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen lämnas förslag till de lagändringar som krävs för att genomföra EU:s direktiv om underlättande av ett gränsöverskridande informationsutbyte om trafiksäkerhetsrelaterade brott, det s.k. CBE-direktivet.
Syftet med direktivet är att genom ett ökat informationsutbyte göra det lättare för myndigheter inom EU att följa upp trafikbrott som begås med fordon som är registrerade i en annan medlemsstat. För att uppnå detta syfte ska medlemsstaterna enligt direktivet ge varandra direktåtkomst till sina nationella fordonsregister så att man i den medlemsstat där ett brott har begåtts ska kunna söka information om ägaren eller innehavaren av fordonet.
Redan i dag finns det en möjlighet för EU:s medlemsstater att under vissa förutsättningar genom direktåtkomst söka uppgifter i varandras fordonsregister. Detta följer av rådets beslut om ett fördjupat gränsöverskridande samarbete, särskilt för bekämpning av terrorism och gränsöverskridande brottslighet (det s.k. Prümrådsbeslutet). Förfarandet för sökning och bestämmelser om dataskydd enligt CBE-direktivet överensstämmer i allt väsentligt med Prümrådsbeslutets motsvarande bestämmelser. Propositionens författningsförslag är därför utformade i huvudsaklig överensstämmelse med de författningsändringar som infördes för att genomföra det beslutet.
Utskottets ställningstagande
Propositionen har inte lett till något motionsyrkande eller några andra invändningar under utskottsbehandlingen. Utskottet finner att regeringens lagförslag är ändamålsenligt utformade och bör antas. Med detta föreslår utskottet att riksdagen antar de lagförslag som läggs fram i propositionen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Propositionen
Proposition 2013/14:65 Genomförande av EU-direktiv om informationsutbyte vid trafiksäkerhetsrelaterade brott:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:343) om internationellt polisiärt samarbete.
Bilaga 2
Regeringens lagförslag