Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik

Yttrande 2015/16:SkU10y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2016-05-10
Justering
2016-05-17
Trycklov
2016-05-19
PDF

Skatteutskottets yttrande

2015/16:SkU10y

 

Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik

Till kulturutskottet

Kulturutskottet beslutade den 26 april 2016 att ge skatteutskottet tillfälle att yttra sig över regeringens proposition 2015/16:132 Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik och de följdmotioner som väckts med anledning av propositionen i de delar de berör utskottets beredningsområde.

Skatteutskottet har beslutat att yttra sig över propositionen i de delar som berör utskottets beredningsområde samt över följdmotionerna 2015/16:3385 (M, C, L, KD) yrkande 9 och 2015/16:3387 (SD) yrkandena 6 och 10.

Skatteutskottet har inte något att anföra med anledning av regeringens förslag. Utskottet anser inte heller att någon åtgärd är nödvändig med anledning av motionsyrkandena. Yrkandena bör därför avstyrkas.

I yttrandet finns två avvikande meningar, (M, C, L, KD och SD).

 

 

Utskottets överväganden

Propositionen

I budgetpropositionen för 2016 (prop. 2015/16:1) redovisades att staten avser att lämna filmavtalsmodellen och ta ett helhetsansvar för den nationella film­politiken fr.o.m. den 1 januari 2017. Förändringen innebär att film­politiken blir en fullt ut integrerad del av kulturpolitiken. I propositionen om en sammanhållen filmpolitik föreslås därför nya mål för den nationella filmpolitiken. I propositionen redovisas vidare ett antal bedömningar när det gäller politikens innehåll och styrning. De nationella statliga filmstöden delas in i tre kategorier: stöd för utveckling, stöd för produktion samt stöd för visning och spridning.

Motionerna

I kommittémotion 2015/16:3385 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, L, KD) yrkande 9 begärs ett tillkännagivande om att utreda alternativ finansiering av filmpolitiken med utgångspunkt i att nuvarande nivå på biomomsen behålls. Motionärerna anför att löftet om mer pengar till svensk film, som under resans gång modifierats till en ambition att inte minska anslagen, inte uppfyllts. Filmsverige kompenseras inte i tillräcklig grad för momshöjningen på biobiljetter. När hushållen får mindre ekonomiska marginaler till följd av skattehöjningar beslutade av S, V och MP riskerar det att få negativa effekter på antalet biobesökare. Allt detta sammantaget resulterar i att det sannolikt blir ett betydande intäktsbortfall för svensk film. En kraftig momshöjning drabbar biografer och besökare. Regeringens beslut att säga upp filmavtalet innebär att flera finansiärer av svensk film försvinner. Skattebetalarna tvingas kompen­sera filmbranschen för dessa intäkts­bortfall. Regeringen har valt att höja momsen på biobiljetter, vilket kommer att slå mot biobesökare liksom enskilda biografägare. Detta är ett hårt slag mot en prövad bransch. Det rimliga bör i stället enligt motionärerna vara att uttala en ambition att återgå till den sexprocentiga biomomsen och utreda en alternativ finansiering byggd på de erfarenheter som 50 år av filmavtal har gett. Detta ligger också i linje med att man ska se filmen som en del av kulturpolitiken i stort. Vill man att filmen ska behandlas som en naturlig del av den övriga kulturpolitiken bör filmen också omfattas av samma sexprocentiga kulturmoms.

I kommittémotion 2015/16:3387 av Aron Emilsson m.fl. (SD) yrkandena 6 och 10 begärs ett tillkännagivande om att regeringen bör göra en förnyad genomgång av finansieringen av svensk film samt ta fram förslag som värnar småortsbiograferna. Sverigedemokraterna anser att regeringen bör utreda hur dess föreslagna momshöjning påverkar småortsbiograferna. Många små­ortsbiografer har larmat om att de inte kommer att kunna upprätthålla sin verksamhet efter momshöjningen, och dessa biografer är i många fall kulturförmedlaren på orten. Sverigedemokraterna anser att kulturlivet på landsbygden ska leva, och småstadsbiografernas vara spelar en viktig roll i detta. Det stöd som regeringen lovat till småortsbiograferna är tidsbegränsat, samtidigt som den formen av subventioner skapar barriärer för biografer som befinner sig i gränslandet mellan att klassa sig som småortsbiograf och mellanstor biograf. Regeringen bör ta fram ett bättre förslag för att värna om småortsbiograferna och gå igenom finansieringsfrågan ännu en gång för att utvärdera om en momshöjning verkligen är bästa vägen att gå, anför motionärerna.

Utskottets ställningstagande

Den 11 juni 2015 beslutade regeringen att säga upp 2013 års filmavtal (dnr Ku2015/01775/MF). Uppsägningen bekräftades i budgetpropositionen för 2016 där regeringen meddelade avsikten att fr.o.m. den 1 januari 2017 ta ett helhetsansvar för den nationella filmpolitiken (prop. 2015/16:1 utg.omr. 17).

I budgetpropositionen föreslog regeringen vidare att den nya filmpolitiken skulle finansieras genom en höjning av mervärdesskatten för tillträde till biografföreställningar. I december 2015 beslutade riksdagen i enlighet med regeringens förslag (prop. 2015/16:1 Förslag till statens budget, finansplan m.m. avsnitt 6.32, bet. 2015/16:FiU1, rskr. 2015/16:51). Förslaget innebär en ändring i 7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (1994:200).

Regeringen bedömde i budgetpropositionen att den ökade kostnaden för biograferna delvis kommer att kompenseras genom att den tioprocentiga biografavgiften försvinner när filmavtalet upphör. Samtidigt konstaterar regeringen att effekterna av den höjda mervärdesskatten kommer att variera för olika typer av biografer. De föreningsdrivna biograferna är t.ex. i normalfallet inte mervärdesskattepliktiga, vilket innebär att de inte påverkas av den höjda mervärdesskatten.

I utskottets yttrande vid beredningen av budgetpropositionen för 2016 anförde utskottet i sitt ställningstagande att utskottet inte hade något att invända mot regeringens förslag eftersom det under förutsättning att film­avtalet som finansieringsmodell upphör inte finns skäl att behålla en reducerad skattesats på tillträde till biografföreställningar. Detta innebar att skattesatsen höjdes från 6 till 25 procent genom ett beslut som träder i kraft den 1 januari 2017.

Utskottet vidhåller denna uppfattning. Mot bakgrund av det anförda anser utskottet inte att någon åtgärd är nödvändig med anledning av yrkandena i följdmotionerna. Yrkandena bör avstyrkas av kulturutskottet.

I övrigt har utskottet inte något att anföra med anledning av regeringens förslag.

Stockholm den 17 maj 2016

På skatteutskottets vägnar

Per Åsling

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Per Åsling (C), Leif Jakobsson (S), Niklas Wykman (M), Sara Karlsson (S), Helena Bouveng (M), Peter Persson (S), Anna Hagwall (SD), Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Hannah Bergstedt (S), Rasmus Ling (MP), Anette Åkesson (M), David Lång (SD), Mats Persson (L), Patrik Lundqvist (S), Erik Ezelius (S), Ulf Berg (M) och Ulla Andersson (V).

 

 

 

Avvikande meningar

1.

Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik (M, C, L, KD)

 

Per Åsling (C), Niklas Wykman (M), Helena Bouveng (M), Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Anette Åkesson (M), Mats Persson (L) och Ulf Berg (M) anför:

 

 

Regeringen har valt att inom ramen för filmpolitiken höja momsen på biobiljetter. Höjningen kommer främst att slå mot biobesökare men även till viss del enskilda biografägare. Höjningen av momsen resulterar sannolikt i ett intäktsbortfall för svensk film. När hushållen får mindre ekonomiska marginaler till följd av skattehöjningar beslutade av S, V och MP riskerar det att få negativa effekter på antalet biobesökare. Det rimliga bör i stället vara att uttala en ambition att återgå till den sexprocentiga biomomsen och utreda en alternativ finansiering byggd på de erfarenheter som 50 år av filmavtal har gett. Detta ligger också i linje med att man ska se filmen som en del av kulturpolitiken i stort. Vill man att filmen ska behandlas som en naturlig del av den övriga kulturpolitiken bör filmen också omfattas av samma sex­procentiga moms som majoriteten av övriga kulturella aktiviteter omfattas av. Riksdagen bör tillkännage detta för regeringen.

Detta innebär att vi anser att kulturutskottet bör tillstyrka motion 2015/16:3385 (M, C, L, KD) yrkande 9.

 

2.

Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik (SD)

 

Anna Hagwall (SD) och David Lång (SD) anför:

 

 

Vi anser att regeringen bör utreda hur dess föreslagna momshöjning påverkar småortsbiograferna. Många småortsbiografer har larmat om att de inte kommer att kunna upprätthålla sin verksamhet efter momshöjningen, och dessa biografer är i många fall kulturförmedlaren på orten. Sverigedemokra­terna anser att kulturlivet på landsbygden ska leva och småstadsbiografer­nas vara spelar en viktig roll i detta. Det stöd som regeringen lovat till småorts­biograferna är tidsbegränsat, samtidigt som den formen av subventioner skapar barriärer för biografer som befinner sig i gränslandet mellan att klassa sig som småortsbiograf och mellanstor biograf. Regeringen bör ta fram ett bättre förslag för att värna om småortsbiograferna och gå igenom finansieringsfrågan ännu en gång för att utvärdera om en momshöjning verkligen är bästa vägen att gå. Riksdagen bör tillkännage detta för regeringen.

Detta innebär att vi anser att kulturutskottet bör tillstyrka motion 2015/16:3387 yrkandena 6 och 10.