Indelning i utgiftsområden

Yttrande 2020/21:FöU11y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2021-05-18
Justering
2021-05-25
Trycklov
2021-05-25
PDF

Försvarsutskottets yttrande

2020/21:FöU11y

 

Indelning i utgiftsområden

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har gett försvarsutskottet tillfälle att yttra sig över 2021 års ekonomiska vårproposition 2020/21:100 punkten 3, om den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap respektive utgiftsområde 21 Energi. Inga följdmotioner har väckts i det här avseendet.

Försvarsutskottet föreslår att konstitutionsutskottet tillstyrker förslaget i regeringens proposition, dvs. att anslaget 4:1 Elsäkerhetsverket flyttas från utgiftsområde 6 till utgiftsområde 21. Utskottet vill understryka att Elsäkerhetsverkets verksamhet även fortsättningsvis är viktig ur både perspektivet skydd mot olyckor och ur ett totalförsvarsperspektiv.

Utskottets överväganden

Propositionen

Regeringen föreslår i proposition 2020/21:100 punkt 3 att de ändamål och verksamheter som avser elsäkerhet och som finansieras från anslaget 4:1 Elsäkerhetsverket inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap flyttas till utgiftsområde 21 Energi.

Som skäl för förslaget anger regeringen att elsäkerhetsfrågor och arbete med elektromagnetisk kompatibilitet är en integrerad del av energipolitiken. Det är därför av vikt att frågor om elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet inkluderas i energipolitiska sammanhang.

Till följd av klimat- och energipolitiska mål förväntas mängden elektrisk utrustning, såsom i fordon och solcellsanläggningar, öka framöver. Detta innebär i sin tur att kopplingen mellan elsäkerhetsområdet och energipolitiken stärks ytterligare, anför regeringen.

För 2022 beräknas förslaget enligt regeringen öka utgiftsramen för utgiftsområde 21 Energi med 68 508 000 kronor och minska utgiftsramen för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap med motsvarande belopp.

Utskottets ställningstagande

Inom ramen för försvarsutskottets beredningsområde ryms bl.a. skyddet mot olyckor, stärkandet av samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fredstid, och upprätthållandet av samhällets motståndskraft vid höjd beredskap och krig.

Försvarsutskottet har visserligen inget att invända i sak kring regeringens förslag att flytta anslaget 4:1 Elsäkerhetsverket från utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap till utgiftsområde 21 Energi, då utskottet instämmer med regeringen om att elsäkerhetsfrågor och arbetet med elektromagnetisk kompatibilitet är en integrerad del av energipolitiken. Utskottet vill dock understryka att Elsäkerhetsverkets verksamhet även fortsättningsvis är viktig ur både perspektivet skydd mot olyckor och ur ett totalförsvarsperspektiv. Det senare då t.ex. elberedskapsavgiften betalas in till Elsäkerhetsverket för att sedan administreras av Affärsverket svenska kraftnät. Denna avgift är avsedd att täcka kostnader för åtgärder och verksamhet enligt elberedskapslagen (1997:288).

Liksom försvarsutskottet konstaterade i betänkande 2020/21:FöU4 Totalförsvaret 2021–2025 bedrivs det civila försvarets verksamhet av många olika aktörer på central, regional och lokal nivå, och detta ställer höga krav på en välfungerande planering, samordning och uppföljning för att verksamheten ska utföras effektivt. De mål som t.ex. är angivna för totalförsvaret ger både en gemensam utgångspunkt och inriktning och en gemensam målsättning för de många olika aktörer och myndigheter som bidrar till olika verksamhetsområden inom totalförsvaret. Här har myndigheterna inom el- och energiområdet en viktig uppgift att fylla. Mot bakgrund av sitt beredningsansvar ser därför försvarsutskottet det som naturligt att fortsätta följa utvecklingen inom området.

Försvarsutskottet anser sammanfattningsvis att konstitutionsutskottet bör tillstyrka den aktuella propositionens punkt 3. Utskottet har i övrigt inget

att anföra.

Stockholm den 25 maj 2021

På försvarsutskottets vägnar

Pål Jonson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Pål Jonson (M), Niklas Karlsson (S), Paula Holmqvist (S), Jan R Andersson (M), Roger Richthoff (SD), Mattias Ottosson (S), Daniel Bäckström (C), Hanna Gunnarsson (V), Jörgen Berglund (M), Sven-Olof Sällström (SD), Kalle Olsson (S), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), Caroline Nordengrip (SD), Elisabeth Falkhaven (MP), Alexandra Anstrell (M) och ClasGöran Carlsson (S).