Ärendefördelningen mellan riksdagens utskott m.m.

Yttrande 1990/91:BoU5

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Bostadsutskottets yttrande 1990/91 :BoU5y

Ärendefördelningen mellan riksdagens utskott m.m.


1990/91 BoUSy


Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskotlet har vid sammanträde den 16 april 1991 beslutat bereda hostadsutskottct tillfälle all yttra sig bl.a. över ett av jordbruks­ulskollel i yttrandet 1990/91 ;JoU5y framlagt förslag om ärendefördel­ningen mellan riksdagens utskott m.m.

Bostadsutskottet

I det ovannämnda yttrandet från jordbruksulskollel diskuteras frågan om ärendefördelningen mellan riksdagens utskott i ell längre och i ell kortare'tids|)erspekliv. 1 det kortare [lerspektivet behandlas frågan om en överflyttning av ärenden från jordbruksulskollel till andra utskott. Jordbruksutskottet föreslår enhälligt atl en utredning görs om della utskotts beredningsområde på längre sikt.

I elt kortare perspektiv föreslår jordbruksutskottet, också enhälligt, atl en omfördelning görs mellan detta utskott och vissa andra utskott i avsikt att lätta jordbruksutskottets arbetsbörda. Vad beträffar bostadsut­skottet föreslår jordbruksutskottet en överflyttning av rennäringsfrågor, jordförvärvslagstiftiiing saml vattenrätt. Beträffande frågor om avfalls­hantering och renhållningslagen föreslår ulskottet att dessa bereds av näringsulskottet alternativt av bostadsutskotlet.

Jordbruksutskottet anser att den av utskottet föreslagna ärendeför­delningen bör gälla fr.o.m. nästa mandatperiod eller senast vid årsskif­tet 1991-1992.

Bosladsutskottel har i nu förevarande sammanhang inle anledning överväga hur beredningsarbetet i riksdagens utskott skall organiseras på längre sikt. Vad rör frågan om fördelningen mellan utskotten i ell kortare perspektiv i avsikt att avlasta jordbruksulskollel vissa ärenden vill bostadsulskollel anföra följande.

Vad gäller jordförvärvslagsliftningen bör dessa ärenden fortsättnings­vis beredas av bostadsutskottet. De har ett klart samband med vissa markpolitiska frågor som utskottel bereder. Inte minst har dessa frågor anknytning lill faslighelsbildningslagsliftningen.

1  Rik.sdagen 1990/91. 19.saml. Nr5y


 


I vad avser ärenden om vattenrätt har bostadsutskottet ingen annan          1990/91:BoU5y

kommentar än att en överflyttning bör begränsas till att avse ärenden om vattenlagstiftningen. Frågor om vattenvård och vattenmiljö i ett slörre perspektiv bör även fortsättningsvis beredas av jordbruksulskol­lel. Enligt vad bostadsutskotlet erfarit under hand torde en sådan fördelning i allt väsentligt vara den som enligt jordbruksutskottet bör tillämpas.

Inte heller finner bostadsutskottet anledning lill annan bedömning än jordbruksutskottet när det gäller rennäringsfrågor. Åven dessa frå­gor har anknytning till vissa ärenden som bereds av bostadsutskottet. Utskottet åsyftar bl.a. frågor om fysisk planering. Del kan erinras om att utskottel praktiskt taget varje år i samband med behandling av ärenden enligt naturresurslagen har anledning att överväga frågor om de s.k. obrutna fjällområdena. I samband med den årligen återkom­mande behandling av trågor om anslag till länsstyrelserna m.m. har utskottet itUe sällan att ta ställning till rennäringsadministrationen på regional nivå. I skrivelse till konstitutionsutskottet från Svenska Sa­mernas Riksförbund har ifrågasatts det lämpliga i att flytta rennärings­frågorna frän jortlbruksulskotlel. Mol bakgrund av vad jordbruksut­skottet enhälligt föreslagit och med hänvisning till vad bosladsutskottet nu anfört anser dock bostadsutskottet att rennäringsfrågorna i fortsätt­ningen bör heretlas av bosta

Frågan om överflyttning till näringsutskottet alternativt till boslads­utskottel av ärenden om avfallshantering och renhållningslag har givit utskottet anledning anföra följande. Av jordbruksutskottets betänkan­den de senaste åren framgår atl ärendegruppen innehåller frågor av skiftande slag och att den är omtättande. Enligt bosladsulskollels uppfattning kan emelletid en uppdelning i ett par slörre undergrupper göras. En grupp är frågor om kommunernas ansvar lör avfallshante­ringen, t.ex. ärenden om de kommunala reningsverken, källsortering av hushållssopor, recirkulering av hushållsavfall. Denna grupp av ärenden kan anses ligga nära andra frågor om den kommunala verk­samheten som det ankommer på bostadsutskottet att bereda. En ann-iian grupp gäller vad som skulle kunna betecknas som frågor om återvinning av olika produkter. Denna typ av frågor får, vid en överflytttning från jordbiuksulskottet, närmast anses ligga inom nä­ringsutskottets beredningsområde.

Bostadsutskottet anser sammanfattningsvis atl till detta utskott bör överföras ärenden om jordförvärvslagstiftning, rennäring och vatten­rätt. Beträffande gruppen avfallshantering och renhållningslagstiftning föreslår utskottet att lill l)osladsutskottet förs över sådana frågor som meta direkt berör den kommunala verk.samheten i enlighet med den avgränsning som utskottet gjort i stycket ovan.

När rik.sdagen fattal beslut om ärendcfördelningcn mellan utskotten avser bosladsulskottel hos konstitutionsutskotlet aktualisera frågan om ulförniningen av den tilläggsbestämmelse till riksdagsordningen i vil­ken utskottets heredningsornråde behandlas.


 


Stockholm den 16 maj 1991                                                              1990/9l:BoU5y

Pä bosladsulskollels vägnar

Agne Hansson

Närvarande; Agne Hansson (c), Oskar Lindkvist (s), Magnus Persson (s), l.>ennart Nilsson (s), Erling Bager (fp), Hans Göran Franck (s), Bertil Danielsson (m), Rune Evensson (s), Gunnar Nilsson (s), Jan Sandberg (m), Siw Persson (fp), Birger Andersson (c), Jan Strömdahl (v), Kjell Dahlström (mp), Britta Sundin (s), Berndt Ekholm (s) och Nils Fredrik Aurelius (m).

Avvikande mening

Kjell Dahlström (mp) anför:

Jag har ingen annan u[)pfattning än bosladsutskottel när del gäller frågan om all vidta åtgärder för atl få lill stånd en jämnare arbetsför­delning mellan olika utskott.

Sett ur ett längre perspektiv bör emellertid mera genomgripande förändringar göras i avsikt all utforma en effektivare och mera ända­målsenlig utskottsorganisation. I sammanhanget är del inte minst vik­tigt all miljöfrågorna lyfts fram och ges en mera sammanhållen be­handling. Sålunda bör ett miljöutskott tillskapas. Detta utskotts bered­ningsområde kommer främst att omfatta vis.sa av de frågor som i dag handläggs av trafikulskollel, jordbruksutskottet, näringsutskollel och bostadsutskollel. I jordbruksutskotiets yttrande lill konstitulionsutskot-lel om ärendelördelningen mellan riksdagens utskott (1990/91 ;JoU5y) anförs också att miljö- och naturresursfrågorna på längre sikt kommer all få ännu slörre betydelse än i dag. Jordbruksutskottet ansluter sig till synpunkterna i molionerna K3I0 (v) och K319 (mp) med förslag om inrättande av elt miljöutskott. Jag delar vad elt enigt jordbruksutskott anfört och anser alltså att en utredning bör göras om en mera genomgripande omorganisation på längre sikt och alt ett miljöutskott skapas. Jag förutsätter atl detta arbete kommer i gång snabbi och att del bedrivs skyndsamt.


 


gotab   98730, Stockholm 1991