Ändring i bestämmelser om avgifter för årlig revision

Yttrande 2022/23:FiU1y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2022-10-20
Beredning
2022-10-25
Justering
2022-10-27
Trycklov
2022-10-27
PDF

Finansutskottets yttrande

2022/23:FiU1y

 

Ändring i bestämmelser om avgifter för årlig revision

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet beslutade den 6 oktober 2022 att ge finansutskottet tillfälle att yttra sig över Riksrevisionens framställning 2021/22:RR6 Framställning om ändring i bestämmelser om avgifter för årlig revision.

Utskottets överväganden

Riksrevisionens framställning

Riksrevisionen föreslår att lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. ändras på så sätt att Riksrevisionen inte längre ska ta ut avgifter för den revision av årsredovisningar och delårsrapporter som myndigheten utför med stöd av den lagen eller för annan revision som Riksrevisionen ska utföra enligt lag. Avgifter ska fortsättningsvis enbart tas ut för den revision som Riksrevisionen får utföra av vissa aktiebolag och stiftelser. Lagändringen föreslås träda i kraft den 31 december 2022.

Gällande rätt

Gällande bestämmelser föreslogs av regeringen i proposition 2002/03:63 Avgifter vid Riksrevisionen och beslutades av riksdagen efter beredning i finansutskottet (bet. 2002/03:FiU27, rskr. 2002/03:189).

Riksrevisionen ska enligt 3 och 5 §§ lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granska årsredovisningar från de myndigheter och vissa andra organisationer som nämns i lagen, och i vissa fall ledningens förvaltning. Granskningen ska efter varje räkenskapsår avslutas med en revisionsberättelse. I den mån ett granskningsobjekt är skyldigt att lämna delårsrapport ska denna också granskas med undantag för prognoser.

Riksrevisionen ska, enligt 14 och 15 §§ lagen om revision av statlig verksamhet m.m., ta ut avgift för den årliga revisionen på ett sådant sätt att full kostnadstäckning uppnås.

Inkomster i form av avgifter och ersättningar disponeras inte av Riksrevisionen utan redovisas mot en inkomsttitel på statens budget. Avgifterna finansierar således inte kostnaderna för årlig revision, utan dessa kostnader anslagsfinansieras. Avgifterna ska ändå beräknas utifrån kravet på full kostnadstäckning.

Skälen för Riksrevisionens förslag

Riksrevisionen anför att genom att avskaffa avgifterna för den årliga revisionen undviks transaktionskostnader för att administrera ett system som innebär en rundgång av statliga medel.

Remissynpunkter

Det har inte väckts några följdmotioner, men konstitutionsutskottet har begärt in remissynpunkter över framställningen (dnr KU-1.8.5-2308-2021/22). Finans­departementet har inget att invända i sak mot förslaget men anser att lagändringen bör träda i kraft ett år senare så att en nivåminskning av berörda myndigheters anslag hinner beredas. FAR, branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning, avstyrker förslaget. Ekonomi­styrningsverket uppmärksammar bl.a. att det inte framgår av framställningen hur avskaffandet av avgifterna för den årliga revisionen är tänkt att finansieras. De tio övriga remissinstanser som har svarat tillstyrker förslaget eller har inga invändningar.

Finansutskottets ställningstagande

Finansutskottet ställer sig bakom Riksrevisionens förslag i sak. Ett avskaffande av avgifterna för den årliga revisionen innebär att staten undviker transaktionskostnader. Lagändringen bör dock, som Finansdepartementet påpekar, träda i kraft ett år senare än vad Riksrevisionen föreslår, så att myndigheternas anslag hinner anpassas.

Stockholm den 27 oktober 2022

På finansutskottets vägnar

Edward Riedl

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Mikael Damberg (S), Dennis Dioukarev (SD), Björn Wiechel (S), Ingela Nylund Watz (S), Charlotte Quensel (SD), Adnan Dibrani (S), Jan Ericson (M), Ali Esbati (V), Martin Ådahl (C), David Perez (SD), Janine Alm Ericson (MP), Carl B Hamilton (L), Mattias Eriksson Falk (SD), Eva Lindh (S), Hans Eklind (KD) och Oliver Rosengren (M).