Till innehåll på sidan

Påståenden om felaktigheter i röstningsförfarandet och tillhandahållandet av valsedlar ansågs inte utgöra avvikelse från föreskriven ordning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 780,869-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
28 november 2018
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandena

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. När AA röstade på Björkhagaskolan saknades det valsedlar för Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. AA påpekade detta för en valarbetare som kollade lite snabbt och hittade en bunt valsedlar på kommunvalssidan, bakom andra valsedlar.

BB har också överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. BB röstade i vallokalen i Olaus Petri-skolan. I samband med besöket fick BB hjälp av en valarbetare utan att BB bett om det. Valarbetaren gav kommentarer om de politiska partierna, vilket kan ha påverkat resultatet. Dessutom pekade valarbetaren på en lista i vallokalen och det framgick inte vad listan var till för. När BB frågade kände röstmottagarna inte till namnen på de ansvariga. BB såg bara fem röstmottagare i vallokalen och inte någon ordförande eller vice ordförande. Det fanns tre kolumner med valsedlar men den mittersta var inte påfylld. Det var inte god ordning i vallokalen utan rörigt bland valsedlarna. Trots att det påpekades att valsedlar saknades, agerade inte valarbetarna. De blanka valsedlarna i kommunvalet var övertäckta av en valsedel för Socialdemokraterna. Om en väljare väljer en valsedel med namn, men inte kryssar i något namn, kan oärliga medarbetare fylla i kryss. Vallokalen var inte ändamålsenlig och det fanns endast valsedlar i vallokalen och inte utanför. Det var vidare lång kö till vallokalen och bara en person i taget fick välja valsedlar. Det fanns inte tid att kolla in alla valbara partier och små partier missgynnades. BB litar inte på valarbetarna i vallokalen och risken för fusk är stor. Det borde ha funnits anslag utanför vallokalen om hur allt ska överklagas. Anmärkningarna är så allvarliga att valet borde göras om.

Länsstyrelsen i Örebros läns och Valnämnden i Örebro kommuns yttranden

AAs överklagande

Länsstyrelsen i Örebro län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. Röstmottagarna har ett ansvar för att ordningen i vallokalen upprätthålls och att röstning kan genomföras i enlighet med vallagens (2005:837) bestämmelser. Uppdraget som röstmottagare är inte alltid lätt att förena med det starka skyddet som finns för väljarens valhemlighet. Röstmottagarna uppmanas att försöka undvika att väljare känner sig övervakade vid valsedelsställen och att skapa möjligheter för väljaren att välja valsedlar i avskildhet. Detta kan innebära att bordet med valsedelsställ vid olika tidpunkter lämnas utan att röstmottagaren står i direkt anslutning till det, med risk för att röstmottagaren får svårare att ha uppsikt över ordningen bland valsedlarna. Det förekommer tyvärr att väljare av någon anledning vill skapa oordning i valsedelsstället, vilket kan ha skett då AA kom för att rösta. Av vallokalen Björkhagaskolans protokoll framgår inga särskilda händelser från valdagen. Med utgångspunkt i att valsedlar inte saknades utan endast tillfälligt fanns på annan plats i valsedelsstället, kan inte länsstyrelsen se att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Valnämnden i Örebro kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. När det påtalades att valsedlar saknades, visade det sig att valsedlar för Sverigedemokraterna fanns i valsedelsstället men hade placerats bakom ett annat partis valsedlar. Detta åtgärdades omedelbart. Det kan finnas flera anledningar till det inträffade. Valnämndens instruktioner till röstmottagarna är mycket enkla och tydliga och har betonats vid den obligatoriska utbildningen för samtliga röstmottagare. Röstmottagarna ska med täta intervall under hela valdagen förvissa sig om att ordningen i valsedelsställen följer den som valnämnden har beslutat.

Till stöd för arbetet finns en särskilt framtagen principbild för ordningen i valsedelsstället, som funnits tillgänglig i samtliga vallokaler, tillsammans med en komplett förteckning över samtliga godkända partier i respektive val. Vidare ska röstmottagarna fylla på med valsedlar i lagom mängd när så behövs. Det är orimligt att garantera att det hela tiden under valdagen är full ordning i valsedelsställen och att det är påfyllt med samtliga valsedlar. Röstmottagarna måste ge plats åt väljarna vid valsedelsställen och det är fullt möjligt att det vid enstaka tillfällen blir oordning i valsedelsstället. Valnämndens rutiner säkerställer dock att risken för att detta ska inträffa minimeras och, om det ändå uppstår oordning eller brist på valsedlar, att detta åtgärdas skyndsamt.

BBs överklagande

Länsstyrelsen i Örebro län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. Röstmottagarna har ansvar för att ordningen i vallokalen upprätthålls och att röstning kan genomföras i enlighet med vallagens bestämmelser. Valnämnden i Örebro kommun har förordnat röstmottagare som genomgått utbildning för uppdraget. Det är inte klarlagt att Örebro kommun eller röstmottagarna har brustit i sitt ansvar i något avseende. Av vallokalen Hagabys protokoll framgår inte några särskilda händelser från valdagen. Flera delar av överklagandet verkar bero på ett missförstånd kring vallagens bestämmelser och hur det svenska valsystemet fungerar. Den väljare som har frågor eller synpunkter kring förfarandet vid val, kan kontakta valmyndigheterna för information. Det har inte förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Valnämnden i Örebro kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. Bemanningen i samtliga vallokaler har aldrig varit lägre än fyra röstmottagare på plats samtidigt, varav minst en har varit ordförande eller vice ordförande. Lagstiftningen har följts utan undantag. Samtliga röstmottagare tjänstgör enligt ett förordnande av valnämnden. Det har inte funnits skäl att misstänka att röstmottagarna i valdistriktet inte kunnat utföra sitt uppdrag på ett korrekt sätt. Det är orimligt att arbetsgruppen inte skulle känna till vem som var ordförande i valdistriktet och det kan antas att det rör sig om ett missförstånd.

Den röstmottagare som pekas ut i överklagandet, hade uppdraget som ordningsman. I denna funktion ingår att bistå väljare som behöver stöd eller information. Ordningsmannen har i all välvilja försökt visa på och förklara just de frågor som BB kritiserat. Det verkar som att BB och ordningsmannen inte gjort sig förstådda med varandra, vilket lett till missförstånd. Ordningsmannen har förklarat ordningen i valsedelsställen på ett korrekt sätt, med stöd av den principbild som valnämnden beslutat ska gälla. Enligt anvisning från valnämnden ska principbilden anslås i anslutning till valsedelsställen, för att alltid finnas tillgänglig för röstmottagarna som stöd när de ger information till väljarna.

Det är beklagligt om det funnits valsedlar som varit täckta av andra partiers valsedlar. Valnämndens rutiner medför att om så är fallet, ska detta upptäckas snabbt och åtgärdas omgående. Det finns inte något som pekar på annat än att röstmottagarna arbetat enligt rutinerna. Inget parti har exponerats mer än något annat. Valnämndens anvisningar har följts. Blanka valsedlar har placerats enligt anvisningarna.

Det är inte förenligt med gällande lagstiftning och regler att placera valsedlar utanför lokalen. Väljare måste inte heller kryssa i namn enligt gällande lagstiftning. Det finns inga indikationer på fusk. Anvisningar för hur ett överklagande kan ske finns på val.se eller hos Valmyndigheten. Det finns inte någon anledning att anslå ytterligare information om detta.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt besluts­myndig­heten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 3 kap. 4 § vallagen anges att det för varje valdistrikt ska utses minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare för ordföranden. Av 6 § samma kapitel följer att det på varje röst röstmottagningsställe ska finnas så många röstmottagare som behövs för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Vid röstmottagning i en vallokal ska minst tre av röstmottagarna vara närvarande och en av dessa ska vara ordförande eller ordförandens ersättare.

Väljare som inte själv kan göra i ordning sin röst kan på begäran få hjälp av röstmottagarna enligt 7 kp. 3 § vallagen, men kan också enligt praxis välja att få hjälp av någon annan.

I 8 kap. vallagen finns allmänna bestämmelser om röstmottagning. I 8 kap. 2 § första stycket vallagen anges att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,

I paragrafens andra stycke anges att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Av 8 kap. 3 § framgår att det på ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta inte får förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val. I 8 kap. 4 § vallagen anges vidare att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället.

AA har gjort gällande att det saknades valsedlar för Sverigedemokraterna i riksdagsvalet på röstmottagningsstället Björkhagaskolan. Valnämnden har anfört att valsedlar inte saknades utan endast tillfälligt fanns på annan plats i valsedelsstället i vallokalen. Detta bekräftas också av AA egna uppgifter. Valprövningsnämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i detta avseende.

BB har klagat på förfarandet i vallokalen. Valnämnden har bemött samtliga påståenden och anser att röstningen gått rätt till. Uppgift står alltså mot uppgift. Valprövningsnämnden anser att utredningen inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning vid förberedandet och genomförandet av valen. Inte heller har det framkommit att någon verkat otillbörligen vid valet. Överklagandena ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.