Till innehåll på sidan

Om väljaren avgivit mer än en personröst har samtliga kandidatnamn ansetts obefintliga och rösten räknats partiet till godo

Valprövningsnämndens beslut 29-1998

Beslut
Avslag
Beslutat
25 november 1998
Ämnesord
Röstsammanräkning, Särskilda personröster
Rättsfallsbeteckning
1998:27

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Dalarnas län fastställde den 7 oktober 1998 utgången av valet till kommunfullmäktige i Vansbro kommun.

Vänsterpartiet Dalarna överklagade valet och anförde att tillskrivna kandidatnamn på partiets valsedlar borde räknas som giltiga även om valsedlarna varit personmarkerade ("kryssade").

Länsstyrelsen i Dalarnas län anförde följande.

Som framgår av bilagor till sammanräkningsprotokollet hade Vänsterpartiet inte anmält kandidater. Namn som väljare skrivit till på en valsedel skulle därför gälla. På namnvalsedlar (0005-04401) har tre väljare skrivit till namn. Väljarna har, förutom att skriva till namn, också personröstat på en av de kandidater som tryckts på valsedeln. Kopior på valsedlarna bifogas.

Enligt 6 kap. 5 § vallagen skall väljaren anses ha lämnat en särskild personröst för det tillskrivna namnet eller det första av flera tillskrivna namn. Enligt 18 kap. 11 § andra stycket 2 vallagen skall alla namn på en valsedel anses obefintliga om det lämnats mer än en särskild personröst. Enligt prop. 1996/97:70 sid 222 torde mer än en särskild personröst ha lämnats om det på samma valsedel finns både en markering för en kandidat och ett tillskrivet namn. Riksskatteverket (RSV) har i råd till länsstyrelserna uttalat sig för att samtliga namn i ett sådant fall skall anses obefintliga.

Länsstyrelsen har vid sammanräkningen av årets kommunfullmäktigval valt att tolka de ovan angivna lagreglerna såsom RSV förordat. I Vansbro kommun ledde det till att Vänsterpartiet, som fick sex ledamöter, endast fick två ersättare.

I propositionens specialmotivering har regeringen valt att använda ordet "torde". Det är, också enligt länsstyrelsens bedömning, inte en helt självklar tolkning av lagbestämmelserna. En annan tolkning skulle kunna vara att reglerna om markering av särskilda personröster får anses ha företräde framför bestämmelsen i 6 kap. 5 § vallagen, som i så fall skall ses som en garanti för att en väljare som skriver till namn inte skall fråntas möjligheten att personrösta på det tillskrivna namnet vilket annars skulle bli fallet.

Länsstyrelsen avstår från att uttala en deciderad uppfattning.

Till länsstyrelsens yttrande var kopior av de aktuella valsedlarna fogade.

Riksskatteverket (RSV) avstyrkte bifall till överklagandet och anförde.

Som sägs i regeringens proposition 1996/97:70 Ny vallag har lagstiftaren utarbetat det nya regelverket dels för att underlätta för väljarna att personrösta, dels göra det möjligt att klara en snabb och riktig sammanräkning av rösterna.

Länsstyrelsen i Dalarnas län har i sitt yttrande hänvisat till det avsnitt i propositionen (sid 222), som rör bedömningen av om kandidatnamn ska anses obefintliga eller inte.

"Om flera personröster avges kan det inte avgöras vilken som gäller. I sådant fall skall därför enligt andra stycket 2 alla namnen anses obefintliga. Detsamma torde bli fallet om en markering finns för en kandidat och det på samma valsedel finns ett tillskrivet namn som skall räknas som en personröst enligt 6 kap. 5 §. Rösten räknas dock i båda fallen partiet till godo."

Denna formulering kan enligt RSV:s uppfattning inte föranleda annan bedömning än den länsstyrelsen faktiskt har gjort, nämligen att anse samtliga kandidatnamn obefintliga.

Vänsterpartiet Dalarna vidhöll sitt överklagande och anförde bl.a. att reglerna om markering av särskilda personröster fick anses ha företräde framför bestämmelserna i 6 kap. 5 § vallagen.

Valprövningsnämnden yttrade: Det sätt som personröstning skall ske på enligt huvudregeln i det personvalssystem som införts genom vallagen (1997:157) är att väljarna genom en markering på valsedeln anger en särskild personröst (prop. 1996/97:70 s. 221). Emellertid skall också, enligt 6 kap. 5 § vallagen, tillskrivna namn för partier, som inte anmält kandidater, behandlas som personröster. Har flera kandidatnamn skrivits till på en sådan valsedel, skall väljaren anses ha lämnat en personröst för det första namnet. Det nya systemet medger endast att en särskild personröst avges (prop. s. 222).

Om flera personröster avges kan det inte avgöras vilken personröst som gäller. Då skall enligt 18 kap. 11 § andra stycket 2 vallagen alla namnen anses som obefintliga och rösten räknas partiet till godo. Detsamma torde enligt propositionen bli fallet om en markering finns för en kandidat och det på samma valsedel finns ett tillskrivet namn som skall räknas som en personröst enligt 6 kap. 5 § vallagen (prop. s. 222).

Av utredningen i ärendet framgår att Vänsterpartiet Dalarna inte anmält kandidater till kommunfullmäktigvalet i Vansbro. Tillskrivna namn på valsedlarna skall därför gälla. Av de insända kopiorna på valsedlar framgår att på tre av Vänsterpartiet Dalarnas namnvalsedlar har väljarna, förutom att ha skrivit till namn, också personröstat på en av de förtryckta kandidaterna.

Valprövningsnämnden finner att väljarna i de aktuella fallen måste anses ha avgivit mer än en personröst. Av vallagens bestämmelser följer då att alla namnen skall anses obefintliga och rösten räknas partiet till godo. Valprövningsnämnden gör således samma bedömning som RSV, nämligen att länsstyrelsen förfarit riktigt då den i dessa fall ansett samtliga kandidatnamn obefintliga.

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.