Till innehåll på sidan

Klagomål på hur partiets företrädare uppträtt har inte ansetts utgöra avvikelse från föreskriven ordning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 454-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
19 december 2018
Ämnesord
Röstningslokal

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Länsstyrelsen i Skånes län fastställde i ett beslut den 26 september 2018 utgången av valet till landstinget i Skåne och till kommunfullmäktige i Åstorps kommun i ett beslut den 26 september 2018.

Redogörelse för överklagandet och yttranden från länsstyrelsen och valnämnden

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. En valarbetare utanför en vallokal stod inte på rad som de övriga. När det kom en väljare av utländsk härkomst gick han fram till vederbörande och kramade om honom/henne och överlämnade valsedlar. AA var dock själv inte närvarande. När valarbetaren hållit på i en timme och 45 minuter bad en av hans partikamrater honom att gå från platsen eftersom hans skift var över. Motvilligt avslutade han sin insats. En annan valarbetare har delat ut förkryssade valsedlar. Han riktade sig främst till unga män som han antagligen kände eftersom han varit ungdomsledare eller liknande. Personer som kommit i rullstol har rullats in i vallokalen och flera har inte varit i stånd att genomföra ett val. Den ledsagande personen har skött allt. Det har alltså inte varit ett fritt val utan man har bara utnyttjat personernas rösträtt.

Från valnämnden har han fått motsägelsefulla instruktioner om partiets valsedlar. De lämnades in på Medborgarkontoret som sa att de skulle ringa om de tog slut. I instruktionerna skriver man i kursiv stil "Det är inte röstmottagarnas ansvar att meddela partierna att valsedlarna tagit slut." I flera vallokaler hade man sorterat in valsedlarna i fel ordning. Instruktionen var alfabetisk ordning, ingenting annat.

Valnämnden i Åstorps kommun har yttrat sig över AA överklagande och anfört i huvudsak följande.

Skrivelsen från AA är svår att bemöta då det inte framförts något som styrker det han framför. Sedan motsäger sig de två skrivelserna också i delar. I första skrivelsen från den 15 september står det att en valarbetare gick fram och kramade om väljare av utländsk härkomst och lämnade över valsedlar, men i skrivelsen från 22 september står det att han kanske överlämnade valsedlar på detta sätt men AA kunde inte veta med säkerhet för han var inte närvarande. Överklaganden som är baserade på rykten och hörsägen är svåra att bemöta.

För att kommentera det AA har framfört i sina skrivelser bör följande framföras. Med valarbetare syftar AA till partimedlemmar som tjänstgjort under valdagen för partiet med att dela ut valsedlar, det är inte några röstmottagare eller annan personal som jobbat med att organisera valet för valnämnden. Under valdagen kom det inte in någon synpunkt eller klagomål på det, AA beskriver att, en valarbetare (partiernas valarbetare) gjort. Valnämnden och valkansliet åkte runt och tittade till lokalerna flera gånger under valdagen och påtalade för partimedlemmarna som stod utanför ifall något behövde korrigeras. Den aktuella platsen som AA beskriver att en valarbetare kramade om väljare besöktes också, men vid det tillfället stod denna valarbetare och samtalade med valarbetare från ett annat parti och vi från valnämnden eller valkansliet observerade inte något sådant beteende som AA har hört att det förekom. Därtill förefaller det osannolikt att en person skulle gå fram och krama om varje person bara för att de har en utländsk härkomst och att dessa personer som blir kramade skulle acceptera detta.

AA kom in efter valet och ville ha ett samtal med kommunen om saker som han uppmärksammat under valet där valnämndens ordförande, servicechefen och administrativa chefen deltog. Vid det tillfället framfördes samma synpunkter som står med i skrivelserna, men även då var det främst hörsägen eller rykten och det fanns inget konkret att ta fasta på.

När det gäller påstående om att en politiker delat ut förkryssade valsedlar har vi ingen möjlighet att bemöta detta heller då det inte framförts vem det var som skulle ha gjort detta, men det är inget som framfördes under valdagen så det kunde inte kontrolleras då. Eftersom det inte framförts nu heller vem som delat ut det så har vi inte möjlighet att kontrollera valresultatet om där finns något som tyder på att där finns några tecken på otillåten valpåverkan.

När det gäller påståendet om att partiernas valarbetare inte stod på rad som de blivit instruerade så kan det framföras att valnämndens beslut avseende detta sa att väljarna skulle ges möjlighet att ta sig till vallokalen utan att behövas utsättas för valpropaganda och därför gick vi ut med information till partierna om att väljarna skulle ha en fri passage till vallokalen där de kan gå utan att behöva passera partierna eller välja att gå förbi partierna om de ville plocka på sig valsedlar. Ordförande i vallokalen tillsammans med valnämnden beslutade under valdagen om hur partierna skulle stå utifrån lokalens utformning.

Påståendet att personer i rullstol utnyttjats är något som inte kan bemötas. AA gör en egen bedömning över personers förmåga att framföra sin vilja och sätter diagnosen att de inte varit kapabla till det. Från valmyndighetens sida:

"Hjälp i lokalen"

Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i lokalen om hjälp.

Du bestämmer vem som ska hjälpa dig

Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på."

Avseende motsägande instruktioner så beror det nog på hur man väljer att läsa de instruktioner som gavs. Ansvaret för namnvalsedlarna ligger alltid på partierna och inget som kommunen tar på sig, men kommunen har haft som regel att vi hjälper partierna med att lägga ut valsedlar och försöker meddela när dessa håller på att ta slut. Däremot tar vi inte på oss något ansvar då det inte är vi som beställer och äger dessa.

När det gäller valsedlarna så fanns där en instruktion om att valsedlarna skulle placeras i alfabetisk ordning vilket också gjordes i samtliga lokaler och detta kontrollerades flera gånger under valdagen. Däremot är det tyvärr en vanligt förekommande företeelse att personer kommer in i lokalen ändrar om i valsedelsstället eller till och med kastar ett helt partis valsedlar eller lägger in flera av ett annat partis valsedlar. Detta är något vi försöker förhindra genom att röstmottagarna har en regelbunden kontroll över valsedelsstället, men det kan inte garanteras att det vid alla enskilda tillfällen alltid är rätt för det skulle innebära att röstmottagarna skulle konstant övervaka valsedelsstället.

Sammanfattningsvis kan det återigen framföras att det som framförts har inte styrkts på något sätt varvid det är svårt att bemöta något av det mer utförligt än på det sättet som vi gjort ovan.

Länsstyrelsen i Skånes län har inte haft något att anföra utöver det valnämnden i Åstorp anfört i sitt yttrande.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. Om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. Om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första och andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Väljare som inte själv kan göra i ordning sin röst kan på begäran få hjälp av röstmottagarna enligt 7 kap. 3 § vallagen, men kan också enligt praxis välja att få hjälp av någon annan.

I 8 kap. vallagen finns allmänna bestämmelser om röstmottagning. I 8 kap. 2 § första stycket vallagen anges att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
  1. för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
  2. för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representant där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,

I paragrafens andra stycke anges att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Av 8 kap. 3 § vallagen framgår att det på ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta inte får förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val. I 8 kap. 4 § vallagen anges vidare att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället.

I 14 kap. 3-8 §§ vallagen anges hur mandaten mellan partier ska fördelas.

AA har gjort gällande att en valarbetare kramade om väljare, att en valarbetare delat ut förkryssade valsedlar, att ledsagare har skött röstningen för personer som kommit i rullstol och att instruktionerna varit motsägelsefulla. När det gäller klagomålen mot partiernas företrädare finner Valprövningsnämnden att det AA anfört inte medför att det förekommit avvikelse från föreskriven ordning. Som valnämnden påpekat riktar sig AA klagomål mot partiernas företrädare, inte mot valnämndens röstmottagare. Vad gäller överklagandet i övrigt finner Valprövningsnämnden i likhet med valnämnden att det som AA anfört inte har styrkts på något sätt och att utredningen således inte ger stöd för att det förekommit avvikelse från föreskriven ordning. Detsamma gäller frågan att någon hindrat röstningen, förvanskat röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt. AA överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.