Till innehåll på sidan

Utvecklingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar

Svar på skriftlig fråga 2020/21:503 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:503 av Kjell-Arne Ottosson (KD) Utvecklingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig på vilka grunder regeringen gör en annan bedömning än ansvarig myndighet för utvecklingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar.

Regeringens bedömning i budgetpropositionen, som Kjell-Arne Ottosson hänvisar till, är att trenden för utvecklingen av miljökvalitetsmålet är negativ eftersom skyddsvärda skogar fortsatt blir avverkade och antalet arter som blir rödlistade ökar. Nuvarande beslutade eller planerade styrmedel är inte tillräckliga för att nå miljökvalitetsmålet Levande skogar.

Regeringens bedömning av miljökvalitetsmålets utveckling bygger bland annat på Skogsstyrelsens årliga uppföljning av miljökvalitetsmålet. Skogsstyrelsen redovisar att det finns både positiva och negativa utvecklingsriktningar som tar ut varandra och att det därför inte går att se en tydlig riktning för utvecklingen av miljökvalitetsmålet.

Regeringens bedömning bygger också på den sammanställning av rödlistade arter som redovisats av Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet. Artdatabankens redovisning av rödlistan publicerades efter att Skogsstyrelsen redovisat sin årliga uppföljning av miljökvalitetsmålet. Artdatabanken redovisar att antalet arter som har skogen som en viktig livsmiljö och som bedöms vara hotade har ökat från 904 till 999 mellan åren 2015 och 2020. Det motsvarar en ökning med cirka 10 procent.

Tillståndet för hotade arter och livsmiljöer påverkas i hög utsträckning av landskapets ekologiska funktioner och kvaliteter och i synnerhet om kvarvarande skogar med höga naturvärden avverkas. Regeringens samlade bedömning är att trenden är negativ.

Sveriges skogsägare utför ett mycket viktigt miljöarbete – genom frivilliga avsättningar men även med generell miljöhänsyn. Den hänsyn som skogsägarna tar vid brukandet av skogen är en viktig del för att uppnå miljökvalitetsmålet Levande skogar. Med stöd av bl.a. de framtagna målbilderna för god miljöhänsyn samt samverkan och dialog kommer miljöhänsynen kunna förbättras ytterligare.

Regeringen har en tydlig ambition att skyddsvärda skogar inte ska avverkas utan bevaras, antingen genom formellt skydd eller frivilliga avsättningar samt att miljöhänsynen i skogsbruket ska öka. Frågan är viktig för regeringen och i budgetpropositionen för 2021 föreslås att anslagen till skydd av värdefull natur och åtgärder för värdefull natur ska öka.

Stockholm den 25 november 2020

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2020/21:503 av Kjell-Arne Ottosson (KD) (Besvarad 2020-11-16)

Fråga 2020/21:503 Utvecklingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Miljömålssystemet består av 1 generationsmål, 16 miljökvalitetsmål samt ett antal etappmål. Ett antal myndigheter är ansvariga för respektive mål och redovisar dess utveckling. Regeringen redovisar årligen utvecklingen för de 16 miljökvalitetsmålen till riksdagen i budgetpropositionen.

Skogsstyrelsen är ansvarig myndighet för miljökvalitetsmålet Levande skogar och lämnade 2019 en fördjupad utvärdering av det målet. Myndigheten konstaterar att det finns flera positiva trender i miljöarbetet, bland annat skogsbrukets miljöhänsynstagande, frivilliga avsättningar och kunskap om naturvärden. Samtidigt pekar myndigheten på områden där man anser att det krävs ytterligare förbättringar samt att det i vissa fall tar lång tid innan åtgärder får genomslag på grund av skogens långa omloppstid. Sammantaget konstaterar Skogsstyrelsen att ”det inte går att se en tydlig utveckling i miljön”. 

Informationen om miljökvalitetsmålens utveckling är av betydelse för politikens inriktning och riksdagens anslag för olika åtgärder. Regeringens bedömning och redovisning av miljökvalitetsmålen är därför av vikt för riksdagen. I regeringens proposition 20/21:1 utgiftsområde 20 anger regeringen att miljökvalitetsmålet Levande skogar är ett ” mål där utvecklingen i miljön är negativ”.

Regeringens bedömning skiljer sig från ansvarig myndighets bedömning, och det framgår inte på vilka grunder regeringens bedömning skiljer sig. Det är endast för miljökvalitetsmålet Levande skogar som regeringens bedömning skiljer sig från ansvarig myndighets bedömning.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

På vilka grunder gör regeringen en annan bedömning än ansvarig myndighet för utvecklingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.